Strona 64 z 84 PierwszyPierwszy ... 1454565758596061626364656667686970717274 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,261 do 1,280 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Tak na szybko wyszukałam. Zajrzyj tu http://www.chusty.info/forum/showthr...-size-od-kiedy
    i tu
    http://www.chusty.info/forum/showthr...orn-a-one-size
    to w kwestii os a noworodek
    co do tetry to ja się np dogadałam i używaliśmy głownie tetrowych pieluch i otulaczy jakos do 7-8 miesiąca. Najlepiej kupic kilka roznych rozwiązań zebys mogła sprawdzic co u Was sie sprawdzi najlepiej. Z tego co pamietam nieśli około 40 sztuk tetry plus kilka formowanek i kilka (4-5) otulaczy i to nam wystarczało.

Chustonówka

Domyślnie

Ja wprawdzie jeszcze nie praktycznie doswiadczona (dopiero czekamy na nasze blizniaki), ale napisze co kupilismy: po 4 otulacze NB na jednego plus 24 szt. tetry. Pewnie dokupimy jeszcze troche wkladow, najpierw zobaczymy jak dogadamy sie z tetra No i wyjdzie tez czy starczy nam otulaczy heh, bo to raczej ilosc bardzo na styk

- wysłane z TT -

Chustoguru

Domyślnie

otulacz plus tetra może nie wygodne ale ekonomiczne (może być otulacz plus wkład lub otulacz plus formowanki) ale formowanki kieszonki i aio to droższa opcja - jak kasa nie ma znaczenia to czemu nie - jest też bazarek jak napisałaś
    co do sucha przy pupie to na tetrę też można dawać te polarkowe wkładki
    co do zestawów to dla noworodka najwięcej często siusia i kupka też dużo jak nie w każdą pieluchę - otulaczy tyle nie potrzebujesz ale już tego co dasz do środka to tak sporo potrzeba tetry, wkładów, prefoldów, formowanek bo to za każdym razem do prania - otulacz starcza na więcej chyba, że ewidentnie każda kupka go zabrudzi (ja miałam ten problem)
    jescze kwestia suszenia tetra schnie szybko a formowanka dłużej a to też ma wpływ na ilość oraz jak i gdzie chcemy suszyć (tetra latem błyskawicznie) a może masz suszarkę wtedy też potrzeba mniej (tylko nie wszystko w niej można suszyć)

Chustonówka

Domyślnie

joasia, a czy i ile mialas wkladow "sucha pupa"?

- wysłane z TT -

Chustonówka

Domyślnie

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi

Tetrę i tak będę kupować, bo zawsze się przyda, to wezmę po prostu więcej.

Co do formowanek, to możecie mi pokazać jakiś link, o jakie konkretnie chodzi? Czy tu polecacie jakieś konkretne firmy?

Aha i te wkładki sucha pupa, to też jakieś konkretne? Kupiłam z Milovii z mikropolaru rozmiar M (to z myślą o tych nastepnych pieluchach) - one będą za duże? Są od 3,5kg.

Uff, ja myślałam, że muszę mieć 24 otulacze

Co do suszenia, to suszarki niestety nie mam, ale zimą palimy w piecu, pranie suszy się przy piecu, a wtedy schnie błyskawicznie. Laterm suszymy na sznurku na zewnątrz

Aha, czy składanie tetry do otulacza jest jakieś trudne? Bo na jakiejś stronie wyczytałam z minusów takich rozwiązan (otulacz+tetra), własnie pracochłonność składania tetry..

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nanak Zobacz posta
    joasia, a czy i ile mialas wkladow "sucha pupa"?

- wysłane z TT -
    mnie nie pytaj bo ja nie jestem dobrym przykładem (pieluchy to mój nałóg z którego się leczę) - 40szt mikropolar i 20szt. coolmaks - ja miałam ecodidi i kokosi
    z milovi wkładów "sucha" pupa polarkowych nie polecam bo się kulkują

Chustonówka

Domyślnie

Liskova, formowanki mi polecano: Ecodidi bambusowa Soft&Fluffy xs/s. Nie wiem jeszcze czy kupie, ale sie zastanawiam

Co do skladania tetry to ja sie uczylam z filmiku na yt. Poszukaj "babyetta skladanie tetry" czy jakos tak.

Ja tylko podpowiadam co mi poradzono

Joasia, dzieki za rade hehe

- wysłane z TT -

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Liskova Zobacz posta
    Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi

Tetrę i tak będę kupować, bo zawsze się przyda, to wezmę po prostu więcej.

Co do formowanek, to możecie mi pokazać jakiś link, o jakie konkretnie chodzi? Czy tu polecacie jakieś konkretne firmy?

Aha i te wkładki sucha pupa, to też jakieś konkretne? Kupiłam z Milovii z mikropolaru rozmiar M (to z myślą o tych nastepnych pieluchach) - one będą za duże? Są od 3,5kg.

Uff, ja myślałam, że muszę mieć 24 otulacze

Co do suszenia, to suszarki niestety nie mam, ale zimą palimy w piecu, pranie suszy się przy piecu, a wtedy schnie błyskawicznie. Laterm suszymy na sznurku na zewnątrz

Aha, czy składanie tetry do otulacza jest jakieś trudne? Bo na jakiejś stronie wyczytałam z minusów takich rozwiązan (otulacz+tetra), własnie pracochłonność składania tetry..

ja z noworodkowych polecam kokosi ale ile mam tyle opinii

piszesz o wkładzie mikrofibrowym z warstwą polarku (generalnie do otulaczy) - czy za duże to zależy od dzidziusia (bo jest różnica od 2,5 do 4,5 wagi urodzeniowej)

z tetrą i składaniem to co kto lubi - upychanie wkładów w kieszonki też zajmuje czas wszystkiego można się nauczyć, ale nie wszytko każdemu odpowiada

Chustonówka

Domyślnie

Joasia, o to jestes kolejna polecajaca Kokosi. Bo ja sie zastanawialam jeszcze nad formowankami noworodkowymi od nich, bo cena mi sie podoba.

Ja to chce ewentualnie formowanki na wyjscie czy do lekarza. Ale ciagle mysle... Zastanawialam sie ew.nad kieszonkami na wyjscie do lekarza, ale nie jestem przekonana czy dla noworodka bedzie ok.

- wysłane z TT -
    Ostatnio edytowane przez nanak ; 31-10-2015 o 19:46

Chustoholiczka Awatar kaisa
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Według mnie tetre składa się szybko, to była nasza podstawa w ciągu dnia przy noworodku. Ale otulacze były do prania praktycznie przy każdej zmianie pieluszki, jednak ilość kup noworodka jest porażająca
    Na noce polecam formowanki, tetra wg mnie jest za mało chłonna, trzeba by co chwilę ją zmieniać.
    J.2014 i E.2016

Chustonówka

Domyślnie

Kaisa, a formowanka nie robi za wysokiej/duzej pupci? To w sumie jedyne co mnie zastanawia (no i to, ze wolno schnie). Ale jesli ma byc lepsze na noc to czemu by nie... Ale wtedy ile ich trzeba na dziecia?

- wysłane z TT -

Chustonówka

Domyślnie

Dobra, czyli porządkując:

- potrzebuję 4-6 otulaczy NB lub XS/S
    - tetrę (20szt.?), taka może być? http://www.aptekagemini.pl/weber-pie...-1-sztuka.html (jest jeszcze ew. kwadratowa 80x80, jeśli jest lepsza)
    - wkładki sucha pupa: http://www.ecodidi.pl/pl/p/5-x-wklad...S-28x11cm-/256 takie? 10 wystarczy?
    - 4 formowanki?

I mój 'zestaw dzienny' wyglądałby: (od pupy): papierek na kupę, potem wkład chłonny bambusowy, potem tetra złożona, na to otulacz? I rozumiem, że teraz tak, jak duuuża awaria, to wiadomo - wszystko do prania. Jak małe siku, to wystarczy, że wymienię tylko ten wkład bambusowy, jeśli tetra nie ucierpi?

A formowanki, to jak zrozumiałam - na noc i na wyjścia? Bo to już taki 'pancerny' zestaw?
    I wtedy mój zestaw od pupy, to: papierek, potem wkład chłonny, formowanka, otulacz (czyli to, co wyżej, tylko tetry już nie daję)?

Czy jak mam formowankę np. Ecodidi, to otulacz też muszę mieć tej firmy, czy inne też będą pasować?

Chustonówka

Domyślnie

Liskova, co do reszty to niech dziewczyny sie wypowiedza, natomiast ja powiem tylko ze inwestowalam w kwadrat tj.tetre 80x80, bo latwiej mi ja zlozyc.

- wysłane z TT -

Domyślnie

Tylko ta tetra a apteki Gemini po kilku praniach już nie jest kwadratowa Właśnie ją mam (niby 80x80) i ona się nie nadaje dla noworodka, jest za duża. Taka 80x80 jest świetna z Ecopi (trzyma proporcje), ale też dla noworodka się nie nada. Są w sklepach pieluszkowych fajne tetry 70x70, też trzymają fason. Są nieco cieńsze no i mniejsze i łatwiej coś takiego upchać do otulacza.

Chustonówka

Domyślnie

Sowa, ja 80x80 biore pod uwage jako zawiniecie na berbeciu i zalozenie na to otulacza dopiero, nie do srodka wpychanie tetry. Mam kilka sztuk 40x80 w razie gdybym chciala upchnac do srodka do otulacza (jakby mi sie zamarzylo ).

Ale dobrze, ze zwrocilas na to uwage bo Liskova moze chce wlasnie do srodka wkladac

- wysłane z TT -

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Kaisa, a formowanka nie robi za wysokiej/duzej pupci? To w sumie jedyne co mnie zastanawia (no i to, ze wolno schnie). Ale jesli ma byc lepsze na noc to czemu by nie... Ale wtedy ile ich trzeba na dziecia?

- wysłane z TT -
    Nie robi. Te formowanki kokosi, o których wspominała joasia, są naprawdę malutkie, są bambusowe, więc bardziej chłonne porównując z tą samą ilością/objętnością tetry.
    Ja zmieniałam pieluszkę w nocy 2-3razy, przez pierwsze dwa, trzy miesiące kupka była prawie w każdej pieluszce więc trzeba było. Czyli 3 formowanki na noc, jeśli zamierzasz prać co 2 dni to potrzebujesz 9sztuk (bo trzeba liczyć jeszcze dzień na wyschnięcie).
    Ja mam dziecko ze środka lata, więc miałam 4 formowanki, pralka rano, wieczorem były suche. A na jesień już zaczęłam używać os.
    J.2014 i E.2016

Chustoguru

Domyślnie

tylko żeby nie było nie wszystkim sprawdza się tetra (np. mi przy noworodku)
    formowanki noworodkowe nie będą grube pod pleckami
    a i tetra tetrze nie równa taka ecopi muślina to raczej na ręcznik dla noworodka

Chustonówka

Domyślnie

Kurde, to wychodzi mi 18 sztuk formkwanek dla blizniakow. Hmm. A myslalam, ze 8 starczy heh... wstepnie moze tyle zamowie, a jesli cos to pozniej domowie i tyle.

- wysłane z TT -

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaisa Zobacz posta
    Ja zmieniałam pieluszkę w nocy 2-3razy, przez pierwsze dwa, trzy miesiące kupka była prawie w każdej pieluszce więc trzeba było. Czyli 3 formowanki na noc, jeśli zamierzasz prać co 2 dni to potrzebujesz 9sztuk (bo trzeba liczyć jeszcze dzień na wyschnięcie).
    Ja mam dziecko ze środka lata, więc miałam 4 formowanki, pralka rano, wieczorem były suche. A na jesień już zaczęłam używać os.

O jeżu! To ja przewijałam młodego 14 razy w nocy mnimum Wtedy jeszcze byliśmy na pampkach - na noc szykowałam 20 sztuk i zazwyczaj schodziło koło 14 Co chwila była pobudka na cycka, w czasie cyckania były ze trzy kupy . To był przerób

Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Kurde, to wychodzi mi 18 sztuk formkwanek dla blizniakow. Hmm. A myslalam, ze 8 starczy heh... wstepnie moze tyle zamowie, a jesli cos to pozniej domowie i tyle.

- wysłane z TT -
    Pewnie, zamówić wiecej zawsze możesz, jeśli taki system Ci się sprawdzi. Tak jak dziewczyny wcześniej pisały, popróbuj różnych opcji i kombinacji, bo każdemu co innego się sprawdza.

Cytat Zamieszczone przez abcd_2007 Zobacz posta
    O jeżu! To ja przewijałam młodego 14 razy w nocy mnimum Wtedy jeszcze byliśmy na pampkach - na noc szykowałam 20 sztuk i zazwyczaj schodziło koło 14 Co chwila była pobudka na cycka, w czasie cyckania były ze trzy kupy . To był przerób
    Wow.
    No ja przebierałam jak już zjadł i się wykupał do końca, bo inaczej by trzeba było rzeczywiście non stop przewijać
    Ostatnio edytowane przez kaisa ; 31-10-2015 o 20:39
    J.2014 i E.2016

Uprawnienia umieszczania postów