Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Elayla
    Miejscowość
    Sulejówek (wcześniej Wrocław i Warszawa)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jus Zobacz posta
    poważnie, nawet ta najzwyklejsza, najcieńsza była za duża?? może to dlatego, że bliźniaki są zazwyczaj manieńkie (nie wiem jak to było u was). To tylko potwierdza, że co mama to opinia i nie należy żadnego systemu dyskwalifikować. Trza spróbować samemu

Tak, ja się absolutnie zgadzam, też jestem zdania, że mikrofibra tuż przy pupie to zły pomysł. Dlatego ja stosuję na to mikropolarki sucha pupa. Przy czym to też nie jest materiał naturalny, więc różnie mamy do tego podchodzą, nie wszystkie są zwolenniczkami.

A chłonność przy noworodku to nie jest z kolei aż taka pierwszorzędna kwestia, i tak trzeba te pieluchy co chwila zmieniać, bo kupa oczywiście pomijając dłuższe drzemki, gdzie ja stosuję jendnorazówki, bo nadal szukam systemu chłonniejszego nie robiącego dużej pupy. Zresztą gdzieś tu o to niedawno całkiem pytałam i za radą mam zakupiłam kilka formowanek i patrzę jak to wychodzi.
    Ale jakbym miała znowu pieluchować noworodka, to na kilka pierwszych tygodni znowu zdecydowałabym się na śmierdziuchy.
    Urodzili się z waga 2540 g i 2830g, ale zaczęłam stosować wielo dopiero ok. 4 tyg, kiedy mieli już przekroczone 3 kg, czyli waga przeciętnego noworodka. Miałam właśnie tą cienką tetrę, zreszta cały czas mi służy, ale tak jak napisalam, dopiero zaczeła pasować do otulaczy OS.

Jeśli szukasz teraz rozwiazania bardzo chłonego to naprawdę plecam bambusy, bo nie mają sobie równych. Formowanki też super, ale powiększaja pupkę. Super się sprawdzają, aby uniknąć wycieków podczas dłuższych drzemek lub wyjść. Ja właśnie chcę uniknąć stosowania jednorazówek dłużej niż przez pierwsze 2 dni zanim będziemy w domu Już tyle się naczytałam o tej chemii.. a poza tym ja coraz bardziej eko, więc wizja tych strasznych nierozkładających się śmieci również mnie mobilizuje

Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
    Pieluchowy blog ekspercki.

Chustonoszka Awatar jus

Domyślnie

ach, maleństwa! w ogóle podziwiam szczerze mamy bliźniaków, a już wielopieluchujące to szczególnie wiadomo - jak tak się podzieli zygotka, to trzeba sobie radzić jakoś i już. niemniej jednak szacun jest...

właśnie na razie testuję bawełnę i welur formowanki i nie przeciekają, ale młody się pulta że mu mokro, mimo wkładki z mikropolaru:/ może ten mikropolar kiepski? jak dorośniemy do os, to spróbuję bambusa, bo już mi się nie opłaca kupować s.
    całkiem niedawno, z mocą równą bombie atomowej, przekonałam się co to znaczy, że dzieci uczą pokory...

Chustomanka Awatar Elayla
    Miejscowość
    Sulejówek (wcześniej Wrocław i Warszawa)

Domyślnie

ach, maleństwa! w ogóle podziwiam szczerze mamy bliźniaków, a już wielopieluchujące to szczególnie wiadomo - jak tak się podzieli zygotka, to trzeba sobie radzić jakoś i już. niemniej jednak szacun jest...

właśnie na razie testuję bawełnę i welur formowanki i nie przeciekają, ale młody się pulta że mu mokro, mimo wkładki z mikropolaru:/ może ten mikropolar kiepski? jak dorośniemy do os, to spróbuję bambusa, bo już mi się nie opłaca kupować s.
    No nie powiem, że wielo przy bliźniakach to bułka z masłem. Pranie musiało być codziennie, bo inaczej pieluchy nie zmieściłyby się w pralce. Teraz próbuję ich odpieluchować.

A co do Twohego synka to jesteś pewna, że chodzi mu o mokro? Polarek powinien skutecznie izolować. Moi niemal od początku z samym bambuskiem przy pupie, nigdy nie prostestowali.

Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
    Pieluchowy blog ekspercki.

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

My noworodka pieluchowaliśmy wielo od przyjścia ze szpitala. Z kikutem nie było problemu. Na dzień tetra (cienizna z allegro) + otulacze newborn: Bambino Mio, Bummis, na upały wełniane. Na wyjścia kieszonki MaleMe, na noc TB aio bambusowe. Wszystkie pieluchy mieliśmy tak do 5kg newborn (OS były za duże na chude nóżki). Formowanek nie cierpię do tej pory. Lila ma ponad 2 lata, wciąż na pieluchach: po domu tetra ecopi, noc+wyjścia kieszonki, aio.

Chustomanka Awatar marylove
    Miejscowość
    Piotrków Tryb

Domyślnie

Inwestowanie w rozmiary NB i S ma sens tym bardziej, że łatwo małe pieluszki sprzedać na bazarku, bo zazwyczaj są krótko używane, w porównaniu do OS.
    Ostatnio edytowane przez marylove ; 23-07-2014 o 13:40
    Kalina 14.07.2012 i Beniamin 25.10.2014

Chustonoszka Awatar jus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marylove Zobacz posta
    Inwestowanie w rozmiary NB i S nie ma sens tym bardziej, że łatwo małe pieluszki sprzedać na bazarku, bo zazwyczaj są krótko używane, w porównaniu do OS.
    tzn ma sens?
    się zgadzam.

A co do Twohego synka to jesteś pewna, że chodzi mu o mokro? Polarek powinien skutecznie izolować. Moi niemal od początku z samym bambuskiem przy pupie, nigdy nie prostestowali.
    Elayla: tak naprawdę to trochę cholera go wie. Przez tę dyschezję marudzi uporczywie, czasami ciężko wyczuć czy mokro, czy idzie kleks. Dlatego na razie się nie zrażam, czekam aż wyrośnie i potem będę eksperymentowała na całego na razie to tylko nieśmiałe próby.
    Ostatnio edytowane przez jus ; 23-07-2014 o 12:54
    całkiem niedawno, z mocą równą bombie atomowej, przekonałam się co to znaczy, że dzieci uczą pokory...

Chustomanka

Domyślnie

mój marudził jak miał mokro, a polar go odparzał, swoje trzeba przeżyć, a potem już z górki

Chustomanka Awatar marylove
    Miejscowość
    Piotrków Tryb

Domyślnie

tzn ma sens?
    się zgadzam
    Ma, oczywiście MA miało być, już poprawiłam
    Kalina 14.07.2012 i Beniamin 25.10.2014

Uprawnienia umieszczania postów