-
Chustofanka
Ja tez jestem na etapie planowania wyprawki. Syna chcemy pieluchować w miare możliwości od początku, ale najprawdopodobniej do odpadnięcia pępucha będziemy łączyć z jednorazówkami, trochę tez po to, żeby się na głęboką wodę tak od razu nie rzucać. Poczytałam masę postów i wydaje mi się, że doszłam do całkiem sensownej listy zakupów:
Bambino Mio otulacze <5 kg zestaw ( 3 otulacz i 12 prefoldów) 1szt.
Bambino Mio prefoldy Mio Nappy <7kg 1 op. (4 szt? dostałam w prezencie i nie rozpakowałam jeszcze żeby się nie kurzyły)
Otulacz Kokosi S 1szt.
Otulacz Milovia S 1szt.
Otulacz WEEHUGGERS r.1 1szt.
Formowanka bawełniania Kokosi S 2szt.
Formowanka Gzooby Natural NB 3szt.
Kieszonka ALVA Baby NB 2szt. (1 szt. juz jedzie z chin
)
Prefold Kikko pomarańczowe 6 szt. ( bo nie wiem czy jest sens brać mniejsze)
czerwone 6 szt.
wkłady Milovia Mikropolar S 2 szt.
Coolmax M 2 szt.
Ręczniki muślinowe Ikea VANDRING 4 szt.
Ręczniczki bawełniane Ikea KRAMA 20 szt.
Pled polarowy Ikea POLARVIDE 2szt. do pocięcia na wkładki i podkłady na prześcieradło
Plus do tego ze 30 szt. tetry zwykłej, chyba 70x80- nie jest bardzo gruba, ale tez nie taka szmatka co po praniu jak gaza wygląda. Dostałam ją od znajomej. Jest nowa i nie używana ale ma z 10 lat jak nie lepiej.
Te na zielono fizyczne mam już w domu, reszta do zakupienia
Myślałam jeszcze nad jakimś wełniakiem, bo syn się latem rodzi, ale chyba nie chce mi się z tym bawić na początku. I tak będzie dużo roboty z tetrą, a nie chce sobie jeszcze dokładać, żeby się nie zniechęcić. Może będę kupować na szybko, jak już się urodzi 
Co myślicie o liście? Mi się wydaje optymalna, ale może czegoś brakuje, albo coś jest nie potrzebne?
I jeszcze pytanie czysto techniczne. Próbowałam złożyć tetrę na lalce (w plisę) i zapiąć w otulaczu WEEHUGGERS. No i w sumie całkiem mi zgrabnie wyszło, tylko ze tej pieluchy jest dużo i trochę ją popodwijałam i poupychałam. Jak złożyć najlepiej tetrę dla chłopca, żeby nigdzie nie gniotła i mieściła się w takim małym odczulaczu? Bo pomysły pocięcia tetry na mniejsze widziałam, ze odrzucałyście jako nieprzydatne. I czy jest gdzieś instrukcja składania prefoldów do snappie, bo jakoś znaleźć nie umiem 
EDIT: juz znalazłam sposoby składania na EKOPieluchujemy.pl . Ale dalej nie wiem który dla chłopaka najlepszy
Ostatnio edytowane przez ciocia_wiedzma ; 26-01-2014 o 13:59
Uprawnienia umieszczania postów