Strona 39 z 84 PierwszyPierwszy ... 29313233343536373839404142434445464749 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 761 do 780 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

A ręczników to się chyba nie powinno akurat w płynach (tak jak pieluch), bo chłonność zmniejszają...

Poza kwaskowaniem można spróbować jeszcze suszenia w suszarce bębnowej jak ktoś ma lub ma możliwość u kogoś - też trochę rzeczy miękną.

Chustomanka Awatar gosica502

Domyślnie

Dziewczyny a jakie macie doświadczenia z otulaczami noworodkowymi jeśli chodzi o różnicę między rzepem a napami, dla malutkich dzieci lepsze napki czy rzep? Bo ja wielopieluchowałam moją królewnę od 5 miesiąca życia dopiero i wtedy napki było ok i w ogóle lubię napki ale tak się zastanawiam jakie otulacze S zakupić lepiej..

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

ja wole rzepy, zwlaszcza dla maluszka kiedy odleglosci miedzy napami nie pozwalaja na dobre dopasowanie.
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Rzep jest przerąbany później - dzieci same je sobie odpinają

Ale na początku bardziej nam pasował

Chustomanka Awatar gosica502

Domyślnie

No na później to mam po córze starszej pełno onesizów z napami , teraz to się pytam o coś na pierwsze miesiące Też własnie myślałam że pewnie lepiej się na noworodzia da rzepy dopasować. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi i jeszcze jakby się ktoś wypowiedział to bym była wdzięczna

Domyślnie

My mieliśmy otulacze na rzepy i jeden na napy. Zdecydowanie przy takim maluchu rzepy były praktyczniejsze

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Ja dla mojego noworda, co sie pojawi w styczni, kupiłam malutkie rozmiarowy otulacze - wszystkie na rzepy jakos to mi sie wydaje i praktyczniej i wygodniej. Nawet nie wiem czy w ogole robią takie eski od bambino mio na napy ???

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kornflejka Zobacz posta
    Ja dla mojego noworda, co sie pojawi w styczni, kupiłam malutkie rozmiarowy otulacze - wszystkie na rzepy jakos to mi sie wydaje i praktyczniej i wygodniej. Nawet nie wiem czy w ogole robią takie eski od bambino mio na napy ???
    Rzepy są fajne, bo łatwo i szybko Tylko czasem dziecia potrafią wybudzić, bo jednak głośniejsze niż napki Ale bambino mio chyba mają taki cieńszy rzep...? Powinny się ciszej rozpinać niż standardowe Nie widziałam nigdy żadnego otulacza bambino mio na napy Ale ja tych nie używałam...

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Chustoguru Awatar metis1
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Ja nie cierpiałam rzepów! Nie ma nic gorszego przy przewijaniu malucha w nocy niż skrzek rozpinanego rzepa... Szczególnie jak się przewija na śpiocha... Napki zawsze można cicho rozpiąć.
    Wszystkie pieluchy z rzepami sprzedałam w pierwszej kolejności.

Jak widać: dla każdego pasuje coś innego
    http://corallovo.blogspot.com/
    08.2005 06.2010 01.06.2014

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilam Zobacz posta
    Na sztywność pomoże wypranie w kwasku, ewentualne przeprasowanie tej części co przy pupie powinno trochę zmięknąć. Z tego co wiem płyny do płukania nie są zalecane.
    A skąd Ten kwasek wziąć ?

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta
    Kwasek można kupić na allegro w dużych opakowaniach, w sklepach eko czasem lub w sklepach z pieluchami lub najprościej w każdym spożywczaku, ale to mało ekonomicznie wychodzi wtedy
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metis1 Zobacz posta
    Ja nie cierpiałam rzepów! Nie ma nic gorszego przy przewijaniu malucha w nocy niż skrzek rozpinanego rzepa... Szczególnie jak się przewija na śpiocha... Napki zawsze można cicho rozpiąć.
    Wszystkie pieluchy z rzepami sprzedałam w pierwszej kolejności.

Jak widać: dla każdego pasuje coś innego
    A ja jakos sie tak zawsze szarpie z napami... zupełnie nie umiem jakos ich otwierać ani zamykać. Dwie lewe ręce czy cos. Dlatego na początek wybrałam rzepy (tez moj mąż sie przerazil napami ) ale jak mówiłam to jeszcze wszystko moje teoretyczne rozważania. Moze sie okazać, ze wszystko bedzie inaczej niz sobie wyobrażam dreszczyk emocji jest

demona
    Guest

Domyślnie

ja wolę nappy, ale noworodka nie pieluchowałam jeszcze.

Mam pytanie o bambino mio, jako, że dziewczyny polecaja je dla newbornów, który model wybrać, bo z tego co widze jest kilka i

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Ja kupuję w biedrnce pakują chyba po 3 sztuki. Ale w każdym sklepie kupisz kwasek cytrynowy, nie używa się go aż tyle żeby kilogramy kupować tak myślę

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustofanka

Domyślnie

No właśnie w Biedronce się nie opłaca kupować kwasku Z tego co pamiętam to ok 2,70 - 2,90 zł za trzy opakowania po 20g! Same sobie przeliczcie ile wychodzi za kg

Ja do kwaskowania używam samego kwasku czyli 200g kwasku na jedno pranie. Do tej pory kupowałam kwasek w Auchan po 0,55zł za 20g ale teraz planuję kupić na Allegro cały kg bo jak robię kwaskowanie to jednak 1/5 kg tego kwasku schodzi...

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

ja zaczynałam od bambino mio na rzep i bardzo dobrze mi sie je zakładało i sa bardzo wygodne dla malucha,miękkie, cienka gumka na plecach, chyba zaczynałam od tych do 5 kg do tego prefoldy pieluszkarniowe
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez larwunia Zobacz posta
    Kwasek można kupić na allegro w dużych opakowaniach, w sklepach eko czasem lub w sklepach z pieluchami lub najprościej w każdym spożywczaku, ale to mało ekonomicznie wychodzi wtedy
    Cytat Zamieszczone przez kamilam Zobacz posta
    Ja kupuję w biedrnce pakują chyba po 3 sztuki. Ale w każdym sklepie kupisz kwasek cytrynowy, nie używa się go aż tyle żeby kilogramy kupować tak myślę
    aaaaa o kwasek cytrynowy chodzi ,a ja cały czas się zastanawiam o jaki kwas chodzi to on ma właściowci zmiękczające
    ?

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

aaaaa o kwasek cytrynowy chodzi ,a ja cały czas się zastanawiam o jaki kwas chodzi to on ma właściowci zmiękczające
    ?
    Kwasek rozbija złogi, dzięki temu pieluszki tracą smrodek i miękną.
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Miejscowość
    100lica

Domyślnie

To jeszcze proszę napiszcie - ile tego kwasku wsypać I czy do ciepłej/zimnej wody?, później wypłukać?

Chustofanka

Domyślnie

Poczytaj sobie wątki o strippingu http://www.chusty.info/forum/showthr...e-quot-pieluch lub praniu pieluch http://www.chusty.info/forum/showthr...pranie-pieluch tam wszystko jest wytłumaczone jeśli chodzi o kwasek cytrynowy i sodę, zmiękczanie pieluch, usuwanie smrodku i wybielanie plam. generalnie polecam całe forum o pielęgnacji pieluch - to naprawdę skarbnica wiedzy. http://www.chusty.info/forum/forumdi...gnacja-pieluch

* Kwasek wsypujesz normalnie do szufladki na proszek zamiast proszku. A ile go wsypać to każda forumka robi inaczej i nie ma jednej konkretnej metody. Ja na pełny wsad pralki i porządne wykwaskowanie wsypuję 200g kwasku i puszczam pranie na 95st. ale na pewno jest wiele forumek, które robią kompletnie inaczej

edit: aha i na koniec podwójne płukanie

Uprawnienia umieszczania postów