Strona 38 z 84 PierwszyPierwszy ... 28303132333435363738394041424344454648 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 741 do 760 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Domyślnie

Cięłam tetrę 80x80 na trzy części i obrzucałam na maszynie. Ale IMO na sam początek super sprawa to najmniejsze wkładki bambusowe, takie 10x28cm (ecodidi, kokosi ma itp.). Miałam tylko takich 5 i żałuję, że nie więcej, następnym razem na pewno bym dokupiła więcej i na jednego sika w sam raz
    Szkoła Noszenia ClauWi®
    Doradca Noszenia ClauWi® (kurs podstawowy)
    Warszawa/Bełchatów

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yellowstone Zobacz posta
    Cięłam tetrę 80x80 na trzy części i obrzucałam na maszynie. Ale IMO na sam początek super sprawa to najmniejsze wkładki bambusowe, takie 10x28cm (ecodidi, kokosi ma itp.). Miałam tylko takich 5 i żałuję, że nie więcej, następnym razem na pewno bym dokupiła więcej i na jednego sika w sam raz

i do tego jakiej marki otulacz ?

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marynarka Zobacz posta
    [...] Dla maluszka polecałabym ręczniczki z ikei złożone na 4 jako wkład do otulacza albo nawet te mniejsze z kolorowymi metkami złożone na 2. Wiadomo, że taki maluszek za dużo nie moczy [...]
    Ja nie wiem, skąd się biorą te stereotypy Maks jako noworodek/niemowlę na samej piersi sikał więcej od starszaka. Żadne bawełniane wkłady nie wchodziły w grę. Tylko bambus i to często zmieniany, tym bardziej że nie chciałam mu robić wielkiego odwłoka.

Chustoholiczka Awatar sag8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    używałam ręczniczków bambusowych jak prefoldów - w ogóle jeśli jeszcze kiedyś będę mieć takiego malucha, to chyba najbardziej na prefoldy/prefoldopodobne rzeczy bym się nastawiała,
    prefoldy dla noworodka i niemowlaka to super sprawa... mam kupę formowanek, a generalnie używamy tylko prefoldów i Tetro....
    Hancymon - 03.2010 Ingulec - 07.2013

demona
    Guest

Domyślnie

zakupiłam w ikea te male reczniki po 1zł, wczesniej miałam te z kolorowymi metkami, ale te osobno kupowane tańsze.

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat Zobacz posta
    Ja nie wiem, skąd się biorą te stereotypy Maks jako noworodek/niemowlę na samej piersi sikał więcej od starszaka. Żadne bawełniane wkłady nie wchodziły w grę. Tylko bambus i to często zmieniany, tym bardziej że nie chciałam mu robić wielkiego odwłoka.
    No ja przebierałam po każdym siku i nie był mocno przesiąknięty, a dziecko kp. Może to od maluszka zależy...? Ja małej pieluchę zmieniałam tak z 25 razy na dobę...

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sag8 Zobacz posta
    prefoldy dla noworodka i niemowlaka to super sprawa... mam kupę formowanek, a generalnie używamy tylko prefoldów i Tetro....
    A jakich prefoldów używasz i jak je składasz? Tzn. jaka forma zakładania prefoldów najlepiej się sprawdza u noworodków? No i jakie otulacze używasz do nich?

Chustoholiczka Awatar sag8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aga108 Zobacz posta
    A jakich prefoldów używasz i jak je składasz? Tzn. jaka forma zakładania prefoldów najlepiej się sprawdza u noworodków? No i jakie otulacze używasz do nich?
    składam w wachlarz i spinam snappi, otulacze od zawsze kochałam bambinex'y, ale teraz doszły jeszcze flipy...
    rozmiar S, albo L z powięciem na pupie...
    Hancymon - 03.2010 Ingulec - 07.2013

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marynarka Zobacz posta
    No ja przebierałam po każdym siku i nie był mocno przesiąknięty, a dziecko kp. Może to od maluszka zależy...? Ja małej pieluchę zmieniałam tak z 25 razy na dobę...
    Nie wątpię, bo często czytam o tym, że noworodki mało sikają Mój był totalnym przeciwieństwem tej tezy, ale on z gatunku nieodklejalnych od cyca - to też ma niebagatelne znaczenie.

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

Moje wybawczynie! czy istnieją jakieś gotowe pieluszki - kieszonki rozmiarowe oprócz Itti Bitti (te niestety od urodzenia nie pasowały), które można zakładać dziecku, które waży 6,5kg? w one size mi się córa nie podoba, pielucha ogromnie wygląda. Wiem, że można sobie zamówić pieluszki rozmiarowe hand made tutaj, ale bardziej interesuje mnie czy są jacyś producenci, którzy podobnie szyją pieluchy rozmiarowe jak Itti. Otulacz i prefoldy mam, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać :/ wszystko takie duże się wydaje.
    Ostatnio edytowane przez Tamarin ; 28-09-2013 o 06:57

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Chyba fuzzi bunz ma rozmiarówkę ale czy jest dostępne w Polsce to nie wiem, widziałam też kiedyś na bazarku pieluszki w rozmiarze M bomboty ale nie używałam więc się nie wypowiem czy pasuje, imse vimse chyba też ma AIO rozmiarowe. Poza tym można mniejszy One size zamówić u dziewczyn szyjących Kokosi i Agny.

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

s Tamarin Moim zdaniem Fuzzi Bunz OS będzie spoko. Ja moją malutką już nimi pieluchowałam w tej wadze. One regulację mają gumkami przy nóżkach, a nie napkami fajnie się to sprawdza. Ja używam też BG i nie narzekam, a nie wiem czy mała ma powyżej 7 kilo. Czasami ma pupkę jak odwłok, ale nie da się tego uniknąć, niestety. Może babyetta..? OS, ale bez przeszyć przy nóżkach i też są mega zgrabne A tak to tylko zamówienie od dziewczyn na mniejszy OS lub rozmiarówki...

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Chustomanka

Domyślnie

zobacz sobie na Charlie Banana, są małe, zgrabne i super trzymają.

Chustomanka Awatar Patrycja89
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Z tańszych masz też SIO bobolider newborn

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi !! Poszukam wszystkich pieluszek o których pisałyście i zobaczę jak wyglądają. Co do Fuzzi to rzeczywiście są trudno dostępne (te wymiarowe) jest ich dużo na ebayu, ale ze Stanów.

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patrycja89 Zobacz posta
    Z tańszych masz też SIO bobolider newborn
    A używałaś ich ? jak się sprawują?

Chustomanka Awatar Patrycja89
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja kupiłam dla maluszka który dopiero się urodzi, rzeczywiście są zgrabniejsze i mniejsze od kieszonek które mamy więc myślę, że będą ok. Zostały przetestowane z jednym wkładem nocnym na noc u mojego 2,5 latka 13kg (ale to takie chude dziecię) i nie przesikał także jak narazie jestem zadowolona bo powinny starczyć od początku i na naprawdę długo. Z tym, że u mnie raczej oboje to będą takie szczuplaczki. Coś jeszcze chcesz wiedzieć?

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Czy formowanki i prefoldy które oczywiście nie zawierają pula można traktowa płynem do płukania ? Formowanki bambusowe są strasznie sztywne zresztą flanelowe też

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

Na sztywność pomoże wypranie w kwasku, ewentualne przeprasowanie tej części co przy pupie powinno trochę zmięknąć. Z tego co wiem płyny do płukania nie są zalecane.

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustofanka

Domyślnie

Ja w płynach do płukania nawet ubrań nie płuczę bo one podobno niszczą (rozmiękczają jakoś) włókna i taka odzież szybciej się zużywa. W płynach do płukania płuczę jedynie ręczniki, pościel, ścierki itp.

Uprawnienia umieszczania postów