Strona 35 z 84 PierwszyPierwszy ... 25272829303132333435363738394041424345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 681 do 700 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasiamont Zobacz posta
    Dzien dobry,
    Przebrnęłam przez temat, niemal kompleksowo, zajeło mi to sporo czasu... dziekuje za wiedzę która się dzielicie- bezcenne! jestem w ciazy, rodzę na dniach. Mam sporą kolekcje, ale niestety trafiłam n forum o wiele za pozno wiec po zakupach. Na start pplanuję jednak jednorazowe bo moze byc cesarka wiec nie bede miała sił na pranko,ale po zuzyciu zapasow zaczniemy przygodę z wielo...
    mamy:
    1. malusie otulacze MIO 5szt
    2. ciut wiekszych otulaczy MIO 3szt.
    3. 24 prefoldy MIO /zuzyte bo kupione uzywane i pytanie jak je zmiekczyć??? probowałam moczyć w kwasku, potem prałam w sodzie, wodę mam straznie twardą i niestety nic nie zmiekły, moze cos poradzicie plizzz/
    4. no i na pozniej mamy kieszonki roznych firm z allegro, wiekszoosć chinek, ale kilka firmowych
    5. 20 małych małych, tanich tetr z allegro
    Jakby któras znała sposob na twarde prefoldy to poproszę o radę a i jeszcze jedno pytanko czy warto cos jeszcze wsadzic do MIO z prefoldem? np ten pociety kocyk z IKEA /jeszcze nie kupiłam, albo malusia tetre? bo tak sa twarde te MIO prefoldy ze sie boje podraznien/... ??????
    Super zestaw Chociaż pieluchowanie od początku może zniechęcić, poczytaj sobie wątek od kiedy pieluchować. Chociaż są tu mamy,które od początku wielopieluchowały,i świetnie im to wyszło

Co do zmiękczania to sama nie mam rady, po prostu rękami je gniotę po każdym praniu

No i moim zdaniem do otulacza przydało by się wsadzić wkładkę sucha pupa (zwykły polarek) bo inaczej dziecko dotyka wilgoci. A polarek amortyzuje, i dziecko ma sucho,więc czuje się też bardziej komfortowo

Trzymam kciuki za lekki poród i życzę zdrówka!
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

to teraz ja spisze moj stosik na blizniaczki, powieddzccie ile czego mi brakuje?
    na wyjscia i noce raczej jednorazowkami bede sie posilkowac

2x otulacz BM newborn
    2x otulacz assunta tiny baby PUL
    2x otulacz assunta tiny baby minky
    2x otulacz BM 5-7kg
    2x otulacz tots bots 0 (dosc duzy)
    4x otulacz xs/0 onelife (rozmiarowo podobne do BM 1)
    2x otulacz onelife rozm 1 (wielki jak na moj tylek...)
    10-12x formowanki HM (flanelowe, flanela- mikropolar, flanela-frotte, aksamit-mikropolar, bawelna-mikropolar)
    8 mniejszych i kilka wiekszych
    15x tetra cienka z allegro 60x80cm
    6x wklady HM frotte 2/3 warstwy plus flanela/mikropolar
    1x wkladka bamus/mikrofibra
    4x wkladka 2warstwy froty bambusowej 420 (dopiero beda szyte)
    15x wkladka sucha pupa z koca ikea
    do tego chce dokupic reczniczki z ikei plus kilka muslinow z ikei i flanele lux 140 z allegro. tylko powieddzccie ile czego?
    na dwojke dzieci rzecz jasna
    Ostatnio edytowane przez husky ; 07-08-2013 o 14:00

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

husky wszystko wyjdzie " w praniu" na początek moim zdaniem wystarczy, jak będziesz coś potrzebować to zawsze możesz dokupić lub doszyć I tak pewnie część wymienisz na to co polubisz bardziej
    melodi czemu wielopieluchowanie na początku może zniechęcić ? Ja nie widzę różnicy- no dobra, może początkowo więcej kupek, ale i tak często zmienia się pieluszkę więc to nie problem

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

kali wlasnie nie wiem czy pozniej bede miala czas na szukanie czegos w sensownych cenach... no i jak zamowie tetre z allegro (bo na ebayu to taka gowniana wogole i wychodzi 5zl/szt) to juz raz tylko.
    a na szycie raczej nie bede miala czasu- szczegolnie reczne ;p

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez husky Zobacz posta
    kali wlasnie nie wiem czy pozniej bede miala czas na szukanie czegos w sensownych cenach... no i jak zamowie tetre z allegro (bo na ebayu to taka gowniana wogole i wychodzi 5zl/szt) to juz raz tylko.
    a na szycie raczej nie bede miala czasu- szczegolnie reczne ;p
    Moim zdaniem wystarczy na pewno otulaczy, wbrew pozorom dzieciaczki szybciutko przechodzą na one size Możesz zaopatrzyć sie w jakies chłonne wkłady, które przydadzą się też później. Przelić sobie,że w dzień idzie około 10- maks 15 pieluszek chłonnych na dziecko, pomyśl co ile chcesz prać i dodaj 1 dzień na schnięcie. Otulacz zawsze możesz w ręku przeprać on schnie moment

Chustomanka
    Miejscowość
    South East England

Domyślnie

dzieki na schniecie raczej czasu nie licze bo mamy suszarke
    choc wiadomo ze owulaczy nie bede w niej suszyc

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

kali ja po porodzie czułam się wyrzuta, miałam straszne wahania nastoju, dziecko co chwile płakało, i sadziło kupę co godzinę. Ciągle mu się ulewało, w kółko było karmienie, przebieranie, pranie ubranek, tetry, i moich rzeczy bo ulewało mu się też na mnie. Byłam po cesarce, i głupie schylenie się do pralki i wyprostowanie było dość ciężkie. Gdybym miała jeszcze co chwilę spierać te rzadkie, wylewające się każdą szparą kupki, to bym potem nigdy więcej na wielo nie dała się namówić.

Ale tak jak napisałam, są tu mamusie, którym przyszło to łatwo, ja mam jedno dziecko, i dla mnie było to zderzenie z wieloma nowymi obowiązkami. A obowiązek co godzinnego zapierania tetry/pieluszek, i jeszcze wieczorem prania tego i wywieszania (dodam,że mieszkaliśmy w 3kę na 16m2, więc i tak by nie było gdzie) przerosłoby mnie.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chusteryczka
    Miejscowość
    Lubelskie

Domyślnie

Witam, moja pieluszniczka niedługo pojawi się na świecie, trochę się zaopatrzyłam w pieluchy wielorazowe, część nówek, część używanych. Początkowo planuję jednak jednorazówki, a jak się ogarnę/bedę w stanie ogólnym dobrym, to spróbuję wielo i myślę, że zacięcia mi nie zabraknie, jak będzie ok, to może i od razu. Jednorazówki raczej spacerowo (ewentualnie na noc), albo jak będę chciała komuś bąbla zostawić. Mała zapowiada się szczuplutka.

Podpowiedzcie, czy nie przyszalałam/czego brakuje w zestawie:
    2 szt. kieszonek OS z BoboLidera- nówki
    7szt. wkładów mikrofibrowych BoboLidera- nówki
    2 szt pieluszek "newborn"z BoboLidera (jeden zestaw, czyli "otulacz"+ bambusowe duza wkładka i mała wkładka używany, drugi nówka+dodatkowa mała wkładka)
    1szt. otulacz Kikko (newborn, używany)
    2 szt. otulacz Motherease (newborn, używany)
    2 szt otulacze little lamb (rozm. 1 używane)
    5 szt. wkładów bambusowych little lamb 10X29 cm (używane)
    1 szt. formowanka Motherease rozm. 1 (używana)
    7 szt. prefoldów (z Kikko 2szt. regular+1 szt.newborn; Bambino Mio 4szt rozm.1)

Mam ochotę spróbować jeszcze jakieś formowanki (np LittleLamb), ale czy ja nie dostane z tym wszystkim kociej mordy?
    Może to błąd, że od razu chciałabym spróbować wszystkiego, ale jeśli się sprawdzi, to potem dokupię zestaw one size w tym asortymencie, który mi będzie odpowiadał. A jak sprawa zdechnie- pójdą do ludzi i tyle.

Prócz tego mam 10 szt. pieluch tetrowych, ale raczej nędznej jakości (promocja w Biedronie) i 8 szt. flanelowych, ale to raczej "na podkładkę" do przewijania.
    Z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedzi.

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Zdecydowanie wg mnie brakuje formowanek ja polecam dla noworodka kokosi, littlelamb i lollipop
    Kociej mordy nie dostaniesz i jeśli masz możliwość warto wypróbować co się da Ja tak zrobiłam i nie żałuje, bo sprawdziło się u nas całkowicie co innego niż zakładałam w ciąży. Też chciałam na spacer i w nocy używać pampersów, ale dzięki temu,że wypróbowałam wszystkie możliwości, tak dobrałam nasz stosik,że szybko przeszliśmy tylko na wielo

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

czytając forum parę razy natknęłam się na zdjęcia dzieci w wielo + takie fajowe getry? gdzie je dziewczyny kupujecie?

mamru
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta
    czytając forum parę razy natknęłam się na zdjęcia dzieci w wielo + takie fajowe getry? gdzie je dziewczyny kupujecie?
    W sklepach z pieluszkami na pewno kupisz. I na allegro. Są bardzo przydatne. Nie tylko w pieluszkowaniu

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

No własnie nie rzuciły mi się w oczy, zaraz zerknę na all, a jak mam wpisywać po prostu getry ?

mamru
    Guest

Domyślnie

tak możesz wpisać getry. Na allegro jest tego cała masa. Nie zalinkuję teraz bo piszę z telefonu.
    na pewno widziałam w większości sklepów z pieluszkami. W pieluszkarni, ekobaby, ekodzieciaku, itd

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta
    No własnie nie rzuciły mi się w oczy, zaraz zerknę na all, a jak mam wpisywać po prostu getry ?
    Getry albo też pod hasłem ocieplacze niemowlęce...
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Domyślnie

my nadal w dwupaku ale juz za momencik bede rodzić...moze dzisiaj??
    dziękuje za rady, mam nadzieje że damy radę z wielo dość szybko.Jestem pozytywnie nastawiona
    Mam pytanie w sprawie formowanek, ktore polecacie do zestawu, czytałam i niestety nie rozumiem co to jest ta formowanka? gołym okiem ze zdjec wyglada jak otulacz ale bawałeniana? jestem zielona jak trawa na wiosnę...

Chustomanka Awatar gosica502

Domyślnie

Formowanka to bawełniana na przykład albo bambusowa pieluszka, która wygląda jak pielucha wielo, ma ten kształt napki itd ale samodzielnie założona przecieka. Zazwyczaj służy do tego aby ją założyć pod otulacz, zamiast wkładu, jest to najchłonniejsza wersja pieluchowania wielorazowego

Chusteryczka
    Miejscowość
    Lubelskie

Domyślnie

czy macie może jeszcze jakies sugestie do mojego zestawu "startowego"? Opisany parę postów wyżej (taki tasiemcowy wyszedł...)
    Dorzuciłam formowanki Little lamb używki 4 szt rozm 1 i 2 szt Lollipop rozm.1 używki.
    Ależ się rozpędziłam, szlaban na "przemyślane wstępnie" spontaniczne zakupy...

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Ja już bym nie szalała, no ewentualnie może jeszcze jakaś tetra, jeśli chciałabyś spróbować. Natomiast masz już fajny stosik na przetestowanie różnych rozwiązań, a życie, a raczej maluch bardzo szybko go zweryfikuje. Teraz nic tylko pieluchować

Chusteryczka
    Miejscowość
    Lubelskie

Domyślnie

Dzięki wielkie za opinię!
    Na razie próbuję wyspacerować moją pieluszniczkę, najpierw się jej spieszyło, a jak teraz matka by ją wreszcie chciała po tej stronie brzucha, to jej się odwidziało... takie małe a już ma swój charakterek

Cytat Zamieszczone przez larwunia Zobacz posta
    Ja już bym nie szalała, no ewentualnie może jeszcze jakaś tetra, jeśli chciałabyś spróbować. Natomiast masz już fajny stosik na przetestowanie różnych rozwiązań, a życie, a raczej maluch bardzo szybko go zweryfikuje. Teraz nic tylko pieluchować

Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez beniutka_bo Zobacz posta
    Dzięki wielkie za opinię!
    Na razie próbuję wyspacerować moją pieluszniczkę, najpierw się jej spieszyło, a jak teraz matka by ją wreszcie chciała po tej stronie brzucha, to jej się odwidziało... takie małe a już ma swój charakterek
    No, wypisz wymaluj mój najmłodszy- nastraszył, nastraszył, a później nie szło go wygnać z brzucha

Uprawnienia umieszczania postów