Strona 29 z 84 PierwszyPierwszy ... 1921222324252627282930313233343536373979 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 580 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chusteryczka Awatar agum
    Miejscowość
    Warszawa, Ursynów

Domyślnie

Prefold czyli tak jak napisałaś-przeszyta pieluszka, jest dużo bardzij chłonna niż tetra i nie robi wielkiej pupy.Kupiłam rozmiar newborn i infant (różnica jest niewielka, jak odpadł pępek to już nie ma problemu i nic nie podwijam) Mam ich po 10 sztuk, a dziś jeszcze dokupiłam 6 w rozmiarze infant.

http://ekomaluch.pl/kikko-pieluszka-prefold-z-bawelny-niebielonej-infant,p4322,l1.html?szuk_nazwa=prefold

Apple cheeks mam 3 sztuki, to są cieniutkie kieszonki z polarkiem (nie formowanki) ale używam ich jako otulacza (gdybym używała jako kieszonki musiałabym mieć sporo więcej, a tak stosuje tę samą pieluchę na ok. 4 przewijania wymieniając tylko pefold) Tu kupiłam rozmiar 1 który powinien wystarczyć do 6-8 kg. Są ekstra -cienkie i delikatne, przy nóżkach fajnie się układają. Chcetnie kupiłabym więcej ale za parę miesięcy będą już za małe i zacznę używać kieszonek one size, które już leżą w szafie i czekają na swoją kolej.
    http://ekomaluch.pl/applecheeks--kieszonka-bez-wkladu---wersja-limitowana,p2390,l1.html?szuk_nazwa=apple

Mam też 2 flipy bumgenius ale są ciut za duże jeszcze
    Imse vimse (rozmiar S do 8kg)i bambino mio to są typowe otulacze pul (mam po 1 sztuce) i tu też ładuje prefoldy, czasem tetrę
    http://imsevimse.pl/product-pol-2422--Imse-Vimse-Otulacz-PUL.html

http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Otula...nowe-wzory/581
    tutaj nowy krój różni się od starego tym że rzep nie jest od samego brzegu otulacza tylko parę cm niżej od krawędzi i nie drażni brzuszka.

Chusteryczka Awatar agum
    Miejscowość
    Warszawa, Ursynów

Domyślnie

http://www.youtube.com/watch?v=oi8-nTDSZ3M bez dziecka i bez lalki ale sposób składania pokazany - spokojnie mieści się w mały otulacz pupa tak zawiązana, między nogami nie jest szeroko a kilka warst powoduje maksymalną chłonność (chociaż dla mnie w porównaniu z prefoldami i tak mało zadowalającą)

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Już rozumiem. Ten sposób wiązania tetry znam jednak kompletnie sobie nie wyobrażam wiązania tetry na dziecku - moje dość energicznie kopie nogami i przewraca się z boku na bok - do tego mam tetrę prostokątną i nie wygodnie się składa, myślałam by je podciąć do kwadratu i przeszyć tak by nie musieć składać lub samemu uszyć taki prefold z tetry - przy szukaniu informacji znalazłam fajny blog- http://pieluszkomania.blogspot.com/p...szkomania.html
    Ucieszyliśmy się z meżem bo kolki minęły za to teraz borykamy się z zatwardzeniem u dziecka, byłam z nim u pediatry przepisał debrigan czy jakoś tak ale jak na razie kupki twarde Zuzyję paczkę pampersów które mi zostały bo zaraz i tak z nich wyrośnie i będę wprowadzać wielorazówki

Chustonoszka Awatar jagienka
    Miejscowość
    Świecie

Domyślnie

Jakoś się nie doszukałam choć moze słabo szukałam...czy któraś z Was pieluchowała już od szpitala? w sensie od narodzin? Czy to ma sens cyz lepiej po powrocie do domu zacząć? Dodam, ze spodziewamy sie pierwszego malenstwa wiec doswiadczenie mam zerowe

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagienka Zobacz posta
    Jakoś się nie doszukałam choć moze słabo szukałam...czy któraś z Was pieluchowała już od szpitala? w sensie od narodzin? Czy to ma sens cyz lepiej po powrocie do domu zacząć? Dodam, ze spodziewamy sie pierwszego malenstwa wiec doswiadczenie mam zerowe
    My startowaliśmy po smółce jednak...

Chustonoszka Awatar .FK.
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    My startowaliśmy po smółce jednak...
    I po tym jak odpadł kikut
    Ewka, mama Jacka (02.06.2011) Tomka (08.01.2013) i Marcina (07.07.2014)

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagienka Zobacz posta
    ja zaczęłam po powrocie ze szpitala, czyli po dwóch dniach, jak już nie było smółki;
    myślę, że w szpitalu nie warto się bawić w wielo szczególnie po porodzie, kiedy będziesz zmęczona i to będą pierwsze minuty i godziny Twojego macierzyństwa

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta
    Zuzyję paczkę pampersów które mi zostały bo zaraz i tak z nich wyrośnie i będę wprowadzać wielorazówki
    Polecam kupić małą paczkę jednorazówek większych i mieć w domu Czasem nie wszystkie wielo wyschną, lub dziecko ma biegunkę, i jednak dobrze mieć się czym poratować
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Kompletuję wyprawkę pieluszkową dla córeczki, która przyjdzie na świat w czerwcu. Większość rzeczy już mam, ale im więcej czytam (dziękuję za ten wątek, wszystkie Wasze rady są bardzo cenne), tym bardziej uświadamiam sobie, że brakuje mi praktycznych informacji ad. akcesoriów do pieluszkowania. Zastanawiam się ile warto kupić przedłużek do body. Na razie mam jedną sztukę, którą zamówiłam w Krainie Pieluszek, żeby zobaczyć, czy będzie pasować do ubranek, które mam. Pasuje, tylko czy warto, a jeśli tak ile sztuk dla maluszka kupić takich przedłużek. Druga sprawa, po starszej córce mam sporo rampersów, przy których takie przedłużki się raczej nie sprawdzą. Czy macie jakieś tricki, jak przedłużyć rampersa, żeby pomieścił formowankę z otulaczem?
    Chciałam się też Was poradzić, czy dla noworodka lepsze będą wkładki "sucha pielucha" z mikropolaru czy z weluru? W ile takich wkładek warto się zaopatrzyć, zakładając, że będę prała co drugi dzień?
    Tak samo nie wiem w ile myjek wielorazowych powinnam się zaopatrzyć. Na razie mam 21 myjek od Kokosi (12 bambusowych i 9 welurowych) i 5 z Pupeko (też bambusowych). Chciałam jeszcze dokupić bawełnianych, ale nie wiem ile takich myjek dziennie średnio się brudzi. Jakie są Wasze doświadczenia?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

lika, pierwsze słyszę o przedłużkach, a jedziemy na formowankach i otulaczu. Czasem zapinam na styk, ale nie przeszkadzało nam to.
    Co do myjek- nie wiem jak często chcesz prać- ale według mnie 21 jest wystarczającą ilością, jeśli będziesz prała co 2. dzień. Ewentualnie warto mieć pod ręką jakieś dobre chusteczki nawilżane. U nas też idą do prania i mamy myjki do mycia po siku

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lika Zobacz posta
    Kompletuję wyprawkę pieluszkową dla córeczki, która przyjdzie na świat w czerwcu. Większość rzeczy już mam, ale im więcej czytam (dziękuję za ten wątek, wszystkie Wasze rady są bardzo cenne), tym bardziej uświadamiam sobie, że brakuje mi praktycznych informacji ad. akcesoriów do pieluszkowania. Zastanawiam się ile warto kupić przedłużek do body. Na razie mam jedną sztukę, którą zamówiłam w Krainie Pieluszek, żeby zobaczyć, czy będzie pasować do ubranek, które mam. Pasuje, tylko czy warto, a jeśli tak ile sztuk dla maluszka kupić takich przedłużek. Druga sprawa, po starszej córce mam sporo rampersów, przy których takie przedłużki się raczej nie sprawdzą. Czy macie jakieś tricki, jak przedłużyć rampersa, żeby pomieścił formowankę z otulaczem?
    Chciałam się też Was poradzić, czy dla noworodka lepsze będą wkładki "sucha pielucha" z mikropolaru czy z weluru? W ile takich wkładek warto się zaopatrzyć, zakładając, że będę prała co drugi dzień?
    Tak samo nie wiem w ile myjek wielorazowych powinnam się zaopatrzyć. Na razie mam 21 myjek od Kokosi (12 bambusowych i 9 welurowych) i 5 z Pupeko (też bambusowych). Chciałam jeszcze dokupić bawełnianych, ale nie wiem ile takich myjek dziennie średnio się brudzi. Jakie są Wasze doświadczenia?
    Zestaw lux - starczy Ci. Jakby co i tak wyjdzie, że tak powiem w praniu

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

lika, przedłużki uwielbiam. Ratują mi życie. Nie potrzebujesz dużo, ale ze 3 sztuki Ci się przydadzą. Czasem jakaś może Ci się zabrudzić i nie zdążysz uprać/wysuszyć. Nawiasem mówiąc, KoKoSi też szyje przedłużki.
    Trików na rampersy nie mam, niestety. Z tego powodu wolę zwykłe spodenki.
    Myjki - używam od zawsze (pierwotnie w wersji starożytnej, czyli pocięta gaza). Nie potrzebowałam nigdy dużo, bo po prostu po każdym użyciu przepieram w rękach. Zajmuje to chwilę. Piorę w pralce przy okazji prania pieluch. Moim zdaniem ilość, którą masz, zupełnie wystarczy.
    Wkładki "sucha pupa" - zobaczysz, co Ci się bardziej spodoba i zadecydujesz. Moim zdaniem nie ma żadnych żelaznych argumentów za jednymi bądź drugimi. To kwestia upodobań. Niewykluczone, że za jakiś czas i tak rzucisz te wkładki w diabły Aaa, nawiasem mówiąc, niektóre papierki do pieluch (zatrzymujące kupkę) dają uczucie suchej pupy.

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

ja przedłużek nie kupowałam ani jednej i nie czuje potrzeby ich posiadania ( jak na razie), staram się tak wielopieluchować,żeby pieluszka nie robiła dużej pupy, a na noc, gdy jednak pielucha jest grubsza mały jest w pajacu . Poczekaj zobaczysz, czy będą Ci potrzebne i wtedy dokupisz

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kali Zobacz posta
    ja przedłużek nie kupowałam ani jednej i nie czuje potrzeby ich posiadania ( jak na razie), staram się tak wielopieluchować,żeby pieluszka nie robiła dużej pupy, a na noc, gdy jednak pielucha jest grubsza mały jest w pajacu . Poczekaj zobaczysz, czy będą Ci potrzebne i wtedy dokupisz
    To nie chodzi o robienie dużej pupy. Osobiście mam świra na punkcie tego, żeby pielucha w niczym nie przeszkadzała dziecku, bo moje dziecko jest sporo poza siatką centylową i nie chcę mu dokładać trudności w rozwoju ruchowym - i tak mu CIĘŻKO Ale jakąkolwiek pieluchę wielo byś nie założyła, zawsze będzie zajmowała więcej miejsca od jednorazówki. Ja lubię, gdy dziecko ma LUZ w body.

Sporo do rzeczy mają też na pewno proporcje ciała dziecka.

A tak nawiasem pisząc - nawet, jeśli przedłużki nie są potrzebne ze względu na wielo, to w praktyce pozwalają często przeskoczyć jeden rozmiar body, więc można kupować co drugi

Pozostanę entuzjastką

Chustomanka Awatar Tasia
    Miejscowość
    KR - NH

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Ja lubię, gdy dziecko ma LUZ w body.

Sporo do rzeczy mają też na pewno proporcje ciała dziecka.

A tak nawiasem pisząc - nawet, jeśli przedłużki nie są potrzebne ze względu na wielo, to w praktyce pozwalają często przeskoczyć jeden rozmiar body, więc można kupować co drugi

Pozostanę entuzjastką
    zgadam się w 200% co do przedłużek, koszt nie jest wielki a pozwalają dać drugie życie ulubionym bodziakom jestem ich fanką także
    Heniu sierpień`20

Chustonówka Awatar lucysia
    Miejscowość
    okolice Sochaczewa

Domyślnie

Hej.
    na 15 str.dziewczyny polecały ręczniki z muślinu z Ikea jako zabezpieczenie przed przesikaniem małego śpiocha.Ładnie wchłaniało i dzieć się nie budził.
    Zastanawiam się ile warstw w wkładzie by musiało być lub jaki rozmiar pieluszki uszyć zeby nie było "dużej pupy"
    Planuję uszyć formowanki z flanelki w środku i cienkiej bawełny (takiej jak prześcieradła) na zewnątrz.Chciałam wszywać wkład z froty ręcznikowej w środek(nie wiem jak będzie schło)Potem myślałam o jęzorze doszywanym tylko z tyłu żeby lepiej schło,wtedy wierzch od pupy musiałby być z flanelki lub muślinu.Potem kombinowałam żeby zrobić kieszonkę w formowance i po prostu wkładać do środka złożone na 2 wkłady(frota+mikrofibra w środku+frota )czyli byłoby 6 warstw.Pytanie czy nie za grube to będzie?
    Oj kombinuję,ale dopiero 16 str. tematu zaczynam a szyć już bym chciała,więc odpowiedź potrzebna.
    Z góry dzięki.
    Ostatnio edytowane przez lucysia ; 29-05-2013 o 14:19

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

U nas 2 ręczniki z Ikei złożone na pół (czyli tworzą 4 warstwy) są tak optymalnie. 6 warstw wydaje mi się duże... Może uszyj jedną na spróbowanie?
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'

Chustonówka Awatar lucysia
    Miejscowość
    okolice Sochaczewa

Domyślnie

To ja może zostawię ręczniczki jako wkłady do otulaczyka. Jak potnę na 2warstwy to będzie mało, a z 6to za duża pupa.
    Dziś uszyłam pierwsze formowanki. Cienka flanelka+cienka frotką, do tego jęzor z 2warstw flanelki. Naprawdę cieniutkie jest a jakby co można coś dołożyć. Formowankę zrobiłam z falbanką żeby kupsko nie uciekało, jeszcze doszyć troczki i zrobione . Nawet nie miałam pod górę, wszystko szło.
    Ostatnio edytowane przez lucysia ; 01-06-2013 o 21:28

Chustonówka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziewczyny, ja jeszcze pociągnę temat przedłużek do body. Gdzie/ jakie kupić najbardziej uniwersalne?
    Jeszcze w temacie ubranek i pieluchowania wielorazówkami, zwłaszcza otulaczami czy bez problemu wchodzi Wam na malucha większość ubranek czy ubieracie rozmiar większe lub zwracacie uwagę przy zakupach żeby były np. większe w pupie?
    Latem to nie problem, ale zimą jak już trzeba spodenki założyć to się zastanawiam czy mi posłużą ubranka po starszym czy będę się w nowe zaopatrywać.

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kroofy Zobacz posta
    Dziewczyny, ja jeszcze pociągnę temat przedłużek do body. Gdzie/ jakie kupić najbardziej uniwersalne?
    Jeszcze w temacie ubranek i pieluchowania wielorazówkami, zwłaszcza otulaczami czy bez problemu wchodzi Wam na malucha większość ubranek czy ubieracie rozmiar większe lub zwracacie uwagę przy zakupach żeby były np. większe w pupie?
    Latem to nie problem, ale zimą jak już trzeba spodenki założyć to się zastanawiam czy mi posłużą ubranka po starszym czy będę się w nowe zaopatrywać.
    Body zwykle większe lub takie w sam raz, ale wtedy z przedłużką, aby nie krępować ruchów dziecku.
    Spodenki dla nas muszą być duże w pupie. Polecam Ci szyte na miarę spodenki naszych forumek Poszperaj na forum (dział Handmade).
    Przedłużki mam i z Krainy Pieluszek, i od KoKoSi. Nie wiem, co masz na myśli przez "uniwersalne". To, czy przedłużka pasuje, zależy od rodzaju metalowych nap. KoKoSi ma jeden rodzaj nap. Pasuje do większości body, aczkolwiek bywa, że trzeba rozpłaszczyć dodatkowo ten wystający trzonek w napie, ponieważ różni producenci odzieży z różną mocą nabijają napy. Czasem napkę trzeba "dobić", żeby trzymała, ale to nie jest żaden wielki problem. W Krainie Pieluszek były chyba różne rozmiary napek.

Uprawnienia umieszczania postów