Strona 25 z 84 PierwszyPierwszy ... 1517181920212223242526272829303132333575 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 500 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carolina01 Zobacz posta
    Dziewczyny czytam ten wątek i inne z tego działu i widzę, że mało króra stosuje kieszonki. Ja chciałam zacząć pieluchować wilo i kupiłam parę kieszonek poużywałam i je polubiłam, nic nie przecieka, mnie obciska, pupa zgrabna, nie odpażona, sucha i nie rozumiem dlaczego są tak małom popularne. Czy jest w tym jakiś haczyk? Bo dokupiła bym sobie więcej.
    Są różne etapy pieluchowania, każdemu też pasuje coś innego. Zobacz na stosiki pieluszkowe jest tam dużo kieszonek. No i tu zazwyczaj mamy piszą o noworodkach a przy takim maluszku to rozmiarowe (co się nie bardzo opłaca) i lepiej chyba otulacz. Kieszonki OS z kolei często są za duże i w związku z tym są przecieki.

Chustonoszka
    Miejscowość
    okolice Krakowa

Domyślnie

Aha, rozumiem, bo już zaczełam myśleć, że kieszonki są z jakiegoś powodu blee
    Moja Michalina ma już 2,5 miesiąca, a dosatkowo urosziłam się z wagą 3900 więc duża i teraz OS są jak najbardziej dobre.
    Dzięki za odpowiedź.

Chustoguru

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carolina01 Zobacz posta
    Aha, rozumiem, bo już zaczełam myśleć, że kieszonki są z jakiegoś powodu blee
    Moja Michalina ma już 2,5 miesiąca, a dosatkowo urosziłam się z wagą 3900 więc duża i teraz OS są jak najbardziej dobre.
    Dzięki za odpowiedź.
    kieszonka, otulacz, aio - wszędzie pull - nie każda mam też lubi część woli np wełnę (ale beee to na pewno nie)

Chustonoszka
    Miejscowość
    okolice Krakowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joasia Zobacz posta
    kieszonka, otulacz, aio - wszędzie pull - nie każda mam też lubi część woli np wełnę (ale beee to na pewno nie)
    Rozumiem, że dlatego, że pul jest sztucznym materiałem, a wełna naturalnym.

Chustomanka Awatar do__ti
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

no to nasze podejście numer 4

Otulacze
    mother-easy po 2h przesikane, ale nie ma przecieków, choć są dość odciśnięte gumki

otulacz Agny materiałowy z dopinanym wkładem składanym na 3, po 2h przesikany razem z ubraniem

co robić
    testujemy 3 otulacz

ciąg dalszy:

Popolini rozmiar s mały przeciek po niecałych 2h
    Otulacz Agny z wszytym wkładem takim składanym na 3 po 20 minutach przesikana pielucha i ubranie

na dziś mam dość wielo :/
    Ostatnio edytowane przez do__ti ; 08-02-2013 o 21:03
    http://chusty.info/forum/showthread....nka-dziecięce... wymianka
    http://melodia-tomik.blogspot.com/ A poezja niech brzmi jak melodia, poezja i nie tylko, bo życie jest poezją...

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez do__ti Zobacz posta

Otulacze
    mother-easy po 2h przesikane, ale nie ma przecieków, choć są dość odciśnięte gumki

otulacz Agny materiałowy z dopinanym wkładem składanym na 3, po 2h przesikany razem z ubraniem

co robić
    testujemy 3 otulacz
    Ile waży dziecko i ile miesięcy? Może Bummis? U nas na początku się sprawdził wzorowo

Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    Ile waży dziecko i ile miesięcy? Może Bummis? U nas na początku się sprawdził wzorowo
    Zuzola ma skończone 5 miesięcy waży 6800. Jestem chwilowo zniechęcona wielo, bo wydaliśmy na pieluszki kieszonki, teraz wydaliśmy na otulacze. Nie mam już sił ładować kolejnej kasy. Widocznie wielo nam nie pisane. Zostało mi jeszcze pare pieluszek do przetestowania, jak tak dalej pójdzie to rozstajemy się z wielo raz na zawsze.
    http://melodia-tomik.blogspot.com/ A poezja niech brzmi jak melodia, poezja i nie tylko, bo życie jest poezją...

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Zuzola ma skończone 5 miesięcy waży 6800. Jestem chwilowo zniechęcona wielo, bo wydaliśmy na pieluszki kieszonki, teraz wydaliśmy na otulacze. Nie mam już sił ładować kolejnej kasy. Widocznie wielo nam nie pisane. Zostało mi jeszcze pare pieluszek do przetestowania, jak tak dalej pójdzie to rozstajemy się z wielo raz na zawsze.
    Kurcze, no to może otulacz wełniany - dobrze zalanolinowany nigdy nam nie przeciekł

Chustomanka Awatar tytanowa@
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Ciekawe to przesikiwanie pieluchy, może za słabe wkłady dajesz do środka? Może córa dużo sika tera? Jakieś zęby czyc oś? Nie wiem. Albo masz pecha Tylko, że ja np dzieciaka w tym wieku przewijałam chyba częściej niż co dwie godziny (rzadziej w nocy, ale przewijałam też)- mam do tej pory mała schizę na tym punkcie hehehe dlatego nie mogę stwierdzić czy to przesikiwanie nienormalne czy nie . No niestety wielo ma tez wady- trzeba dobrze dobrać do dziecka pieluchy, sporo na ten temat wiedzieć (czytaj, czytaj bez tego ani rusz ) i raczej częściej przewijać niż w jedno...

Hey ho! Let's go!
    miluni.pl

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

Otulacze

co robić
    testujemy 3 otulacz

ciąg dalszy:

Popolini rozmiar s mały przeciek po niecałych 2h
    Otulacz Agny z wszytym wkładem takim składanym na 3 po 20 minutach przesikana pielucha i ubranie

na dziś mam dość wielo :/
    a moze pielucha jeszcze nie zlapala chlonnosci? albo smarujesz czyms tlustym pupke i jak sie to odbije na pieluszce, to siki zamiast wsiakac- splywaja?
    albo zle zapinasz otulacze. moze trzeba je zmniejszyc przy nozkach?

ale jak otulacz materialowy??? moze to formowanka jest i trzeba na nia zalozyc PUL lub welniaka??

a w ogole to czemu zmieniasz na godziny, a nie po siku? ja co jakis czas sprawdzam, czy mala zrobila( wkladam palucha ) i zmieniam. nie patrze ile czasu minelo.
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustonoszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Zaczęłam pieluchowanie po wyjściu ze szpitala- czyli 3 dni temu i mam pewne obserwacje. Okazuje się, że mój mały (3 kg na starcie) ma chudą dupkę i jedyny otulacz, który dobrze leży to bambino mio, a wełniane IV i Loveybums są trochę za duże, a już gatki Storcheny są gigantyczne.
    Nakupowałam formowanek bambusowych, ale one też są strasznie duże. Eksperymentuję na razie z ręczniczkami z ikei i wkładami chłonnymi, i z muśliną ecopi. Mały wygląda jakby miał jakiś stelaż wokół bioder. Czasami są przecieki, czasami nie i nie wiem czy sobie odpuszczać i poczekać aż synek urośnie, czy kombinować i zrobić sobie jakieś mniejsze wkłady, np. z flanelki?

Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Nie smaruje niczym pupki
    Czasem posypie pudrem
    Raczej za lekko nie zapinam bo sa mocne odciski przy nozkach
    Na noc nie ruszam malej przez 10-12h bo inaczej koniec spania wiec wielo odpada

Dzis testowalismy formowanki a na to pusta kieszonka i trzymalo
    Robie to godziny bo jakos mi tak na poczatku latwiej

No coz maz mnie zniecheca bo jak widzi przecieki i odciski to strasznie sie wkurza

Chusteryczka Awatar oli-vka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Mam do was pytanie. Nie dałam jeszcze rady prześledzić całego tematu, więc przepraszam jeśli powtórzę coś, co było wyjaśnione. Mój syneczek waży 3,4 kg, ma 53 cm, próbujemy wielo z otulaczem Tetro, ale o ile siku wytrzymuje (z ręczniczkiem z Jysk w środku), o tyle kupa wyp[ływa bokami. W ogóle te boki wydają mi się ogromne.
    Próbowaliśmy dać do środka formowankę, ale otulacz jej nie przykrywa w całości, więc byłby kontakt z ubraniem
    Tetra na Naszego noworodka jest chyba za duża, bo nie dajemy rady upchnęć jej do otulacza, poza tym pupa wtedy tak wysoko...
    Jakie otulacze wełniane proponujecie dla noworodka? Czy komuś sprawdzały się te Tetro?

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oli-vka Zobacz posta
    Mam do was pytanie. Nie dałam jeszcze rady prześledzić całego tematu, więc przepraszam jeśli powtórzę coś, co było wyjaśnione. Mój syneczek waży 3,4 kg, ma 53 cm, próbujemy wielo z otulaczem Tetro, ale o ile siku wytrzymuje (z ręczniczkiem z Jysk w środku), o tyle kupa wyp[ływa bokami. W ogóle te boki wydają mi się ogromne.
    Próbowaliśmy dać do środka formowankę, ale otulacz jej nie przykrywa w całości, więc byłby kontakt z ubraniem
    Tetra na Naszego noworodka jest chyba za duża, bo nie dajemy rady upchnęć jej do otulacza, poza tym pupa wtedy tak wysoko...
    Jakie otulacze wełniane proponujecie dla noworodka? Czy komuś sprawdzały się te Tetro?
    tetro wg mnie się dla noworodka nie nadają; ja go używałam przy Marysi, ale jak już była starsza; używałam np. formowanek tetro lub wkładów tetro, ale chyba wtedy nie zakładałam już ubranek na pieluszkę
    nie pomogę Ci odnośnie wełniaka dla noworodka, bo mam tylko taki, który sama uszyłam ale może inne dziewczyny mogą coś polecić

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Wink

mi sie wełniak tetro u noworodka świetnie spisywał, co prawda kupa często brudziła otulacz, ale to samo miałam w innych otulaczach. Nie nadaje sie do formowanek. Lubiłam do niego wkładać prefoldy pieluszkarniowe albo frotki kikko. Sama tetra w prostokąt do tetro to za duzy odwłok. Miałam jeszcze loveybums i polecam wełniak. Tetrę najlepiej składać w samolot, wtedy nie jest taka duża.
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oli-vka Zobacz posta
    Wełniak IV newborn

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dzięki, dziewczyny. Na razie próbuję jeszcze Tetro z dwoma ręczniczkami z Jyska złożonymi na pół. Zobaczymy, zdam relację. Formowanki do tego otulacza rzeczywiście się nie nadają. Jadą za to do mnie gatki Storchenkinder roz. I i "sfilcowane bbh" - próbujemy

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

a moze cos ekodidi?
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustomanka Awatar Ania_MK
    Miejscowość
    Wroclaw / Milton Keynes

Domyślnie

Tetro u nas sie sprawdzal dosc wczesnie ale Natka robila kupy co pare dni, ktore dosc szybko zaczelam lapac wiec nie bylo problemu. Do niego zlozone prefoldy Ecopi super pasuja. Ale rzeczyscie - to wersja tylko na siku, kupa przejdzie bokiem jak nic.
    Cora Starsza IX.2008, Cora Mlodsza I.2012 i Cora Najmlodsza - III.2016

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ania_MK Zobacz posta
    Tetro u nas sie sprawdzal dosc wczesnie ale Natka robila kupy co pare dni, ktore dosc szybko zaczelam lapac wiec nie bylo problemu. Do niego zlozone prefoldy Ecopi super pasuja. Ale rzeczyscie - to wersja tylko na siku, kupa przejdzie bokiem jak nic.
    U mnie po kilka kup dziennie, no i na razie nic nie udało mi się złapać.
    No i wczoraj przemokły mi oba otulacze Tetro, więc muszę zalanolinować. Póki nie przyjadą nowe zamówione, to jedziemy na jednorazówkach...

Uprawnienia umieszczania postów