Strona 20 z 84 PierwszyPierwszy ... 1012131415161718192021222324252627283070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 400 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

U nas OS jeszcze duże, Witek ma małą pupkę i szczupłe biodra i udka. To chyba bardziej zależy od kształtów dziecka niż wagi

Franado, ja bym Ci radziła polować na bazarku lub wymiankach na Bambino Mio NB lub inne małe otulacze. Można kupić bardzo tanio (widziałam nawet za 5zł!), a jednorazówki też kosztują. Potem sprzedasz, wymienisz albo poczekają na następne dziecko Naprawdę onesize są ogromne dla noworodka. Nawet Imse Vimse noworodkowe są duże na początku.
    Witek 2012

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Hm Może masz rację z tymi NB, myślałam o tym... W sumie pierwszy miesiąc pieluchowania jednorazowego to jakieś 100zł, a za to można mieć dwa nowe otulacze... Obawiam się, że jednorazówki i tak pójdą w ruch, bo nie wiem czy nam starczy samozaparcia (prędzej) i wkładów.

Czyli tetra się przyda. Ekstra, właśnie piorę.

Czy prasujecie tetrę? Moja mama marudzi, że przez 1-2 miesiące trzeba (tą do pupy). A ja nie wiem... W pralce mogę prać i na 90 st, i nawet na 95. Czy naprawdę jakieś bakterie to przeżyją?
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franada Zobacz posta
    Czy prasujecie tetrę? Moja mama marudzi, że przez 1-2 miesiące trzeba (tą do pupy). A ja nie wiem... W pralce mogę prać i na 90 st, i nawet na 95. Czy naprawdę jakieś bakterie to przeżyją?
    Tetra prasowana jest mniej chłonna. No i zaręczam, że będziesz miała ciekawsze zajęcia Ja piorę z odkażaczem, na 40st, razem z ubrankami i PULem i żyjemy
    Witek 2012

Miejscowość
    BB

Domyślnie

Ja właśnie wiem, że będę mieć inne rzeczy do roboty, więc to prasowanie w ogóle mi się nie uśmiecha (a na dodatek nie mamy deski, więc na stole albo łóżku o.O). Argument o chłonności się przyda
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

Zelazko moim najwiekszym wrogiem, wiec na pewno ta opcja odpada.
    Dokupilam sobie jeszcze 6 teterek bambusowych, pozniej sie pochwale moim zestawem dla maluszki

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Hm Może masz rację z tymi NB, myślałam o tym... W sumie pierwszy miesiąc pieluchowania jednorazowego to jakieś 100zł, a za to można mieć dwa nowe otulacze... Obawiam się, że jednorazówki i tak pójdą w ruch, bo nie wiem czy nam starczy samozaparcia (prędzej) i wkładów.

Czyli tetra się przyda. Ekstra, właśnie piorę.

Bambino Mio są super

Zamiast prasowania, które obniża chłonność, dodajesz odkażacza (np. Nappy Fresh). O prasowaniu zapomnij

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

franada ja mam w domu część pieluszek min os, s i xs i porównując najmniejszy rozmiar os do s czy xs to niebo, a ziemia, jak nic na początek będą za duże ( zastanawiam się nawet czy niektóre s nie będą duże). Owszem zbieram one-size, ale to z myślą o późniejszym pieluchowaniu

Polecam bazarek, ja 99 % pieluch mam kupionych/ wymienionych i dopiero pod koniec ciąży chce dokupić to co zostanie z mojej listy chciejstw

A co do mojego stosiku, to nie pochwale się, bo jeszcze dojdę do wniosku, że mam już za dużo i nie kupie tego co planuje

Domyślnie

No dobra, to teraz powiem Wam co mam dla malucha, oświećcie mnie czy to już wystarczy bom zgłupła

- 2 flpy
    - 1 otulacz Imse z bawelną S
    - 3 kieszonki AppleCheeks 1 + 5 wkładów
    - 1 JBD S
    - 1 teeny fit
    - 8 formowanek IV flanelowych
    - 2 formowanki pupeko bambusowy puch,
    - 2 formowanki babykicks + 2 wkłady konopne
    - 8 muślin IV tych cieńszych
    - 3 tetry bambusowe kikko
    - 20 sztuk tetry od Sandry 80x80
    - 4 muślinki z ikei
    - 1 ręczniczek bambusowy od nappi me

no i mam w planach dokupić prefoldy z żółtym lub pomarańczowym obszyciem, dwa otulacze OS od ecodidi, i 3 wkłady mini bambusowe

co jeszcze......???? HELP!

a i jeszcze, chciałabym pieluchować od początku.... z tym zestawem mam szansę czy etam ?
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ania mania, moim zdaniem potrzebujesz rozmiarowych otulaczy noworodkowych, bo nie będziesz miała z czym tych formowanek, tetry i wkładów założyć IV były dla mojego synka na początku za duże (miał koło 4kg jak zaczęliśmy), a Flipy i inne OS będą za wielkie na pewno. No i nie mam pewności, czy Twoja tetra nie będzie za gruba, ale nie znam wszystkich w/w rodzajów. Do tetry polecam Bambino Mio, naprawdę ładnie pasują na małą pupę, ale do formowanek mi się nie sprawdziły, nie zakrywały całej formowanki z boku (ale ja sama szyłam te formowanki, może "markowe" mają inny kształt).
    Witek 2012

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ronja Zobacz posta
    Ania mania, moim zdaniem potrzebujesz rozmiarowych otulaczy noworodkowych, bo nie będziesz miała z czym tych formowanek, tetry i wkładów założyć IV były dla mojego synka na początku za duże (miał koło 4kg jak zaczęliśmy), a Flipy i inne OS będą za wielkie na pewno. No i nie mam pewności, czy Twoja tetra nie będzie za gruba, ale nie znam wszystkich w/w rodzajów. Do tetry polecam Bambino Mio, naprawdę ładnie pasują na małą pupę, ale do formowanek mi się nie sprawdziły, nie zakrywały całej formowanki z boku (ale ja sama szyłam te formowanki, może "markowe" mają inny kształt).

Dzięki Ronja Miałam nadzieję, że AppleCheeksy będą mogły posłużyć za otulacze, wklady chciałam kłaść na wierzch. A ile otulaczy maleńkich będzie potrzeba? Synka zaczęłam pieluchowac wielo dopiero jak dorósł do one size, bo tylko takie mialam. Miałam jedna pieluszkę aio bambino mio i szybko sie pozbyłam, miala takie siermiężne rzepy. A może dokupić od ecodidi noworodkowe wełenki? Tak ze dwie np ?
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015

Chustofanka Awatar Mała Mi
    Miejscowość
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Ja zdecydowanie odradzam otulacze noworodkowe bambino mio. Są tak beznadziejnie sztywne, że jak kupiłam to zaraz szybko sprzedałam. Nie mogłabym ubierać dziecka w cos takiego.
    No i nie zgadzam się, że wszystkie otulacze os będą na noworodka za duże - ja z powodzeniem stosowalam małeMe, które są naszymi ulubionymi do tej pory

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Nie wiem jak w praktyce, ale otulacze noworodkowe blueberry mają delikatny pul ( bambino mio j/w są sztywne) i są regulowane na napy, więc myślę, że ładnie otulą zarówno tetrę i formowankę.

Miejscowość
    BB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mała Mi Zobacz posta
    Ja zdecydowanie odradzam otulacze noworodkowe bambino mio. Są tak beznadziejnie sztywne, że jak kupiłam to zaraz szybko sprzedałam. Nie mogłabym ubierać dziecka w cos takiego.
    No i nie zgadzam się, że wszystkie otulacze os będą na noworodka za duże - ja z powodzeniem stosowalam małeMe, które są naszymi ulubionymi do tej pory
    Mam małe me
    Poza tym kupiliśmy jakiś taki taniutki Alviva za 32zł i jeszcze kupię używkę bambino mio (sprany, ale działający - jak to na miesiąc czy dwa to wolę taniej).

I właśnie, czy kieszonek nie można w drodze wyjątku stosować jak otulaczy? Bo moje os nappmi jest takie tycie, że powinno dać radę od urodzenia.

Miejscowość
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Mam małe me
    Poza tym kupiliśmy jakiś taki taniutki Alviva za 32zł i jeszcze kupię używkę bambino mio (sprany, ale działający - jak to na miesiąc czy dwa to wolę taniej).

I właśnie, czy kieszonek nie można w drodze wyjątku stosować jak otulaczy? Bo moje os nappmi jest takie tycie, że powinno dać radę od urodzenia.
    To tycie nappime kupiłaś chyba ode mnie, a ja chyba od wiewiórki oczywiście, że możesz stosować jako otulacz, jednak nie raz przmoknie ci zdecydowanie szybciej niż otulacz pulowy. Siczek wyjdzie trochę poza wkład i pielucha mokra

Domyślnie

Czyli dla noworodka małeMe otulacz one size polecacie? A jakąś małą wełenkę? Podpowiedzcie coś... ładnie proszę
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015

Miejscowość
    Dolny Śląsk

Domyślnie

MałeMe może nie od razu po urodzeniu, ale po 3-4 tygodniach jak najbardziej ja często zakładałam synkowi małe formowanki bez otulacza, bo się nie opłacało dziecko sika co rusz, przynajmniej od razu widziałam, że trzeba je przewinąć. Bardzo lubiłam formowanki hand made kupione na bazarku, między innymi sylviontkowe na troczki
    A może zamówiłabyś jakieś maleńkie otulacze u forumek szyjących?

Domyślnie

No właśnie chyba się zdecyduję na wełniane od Bianki. Tylko nadal nie wiem czy to co mam wystarczy na wkłady do tych malutkich otulaczy czy coś powinnam dokupić ?
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mała Mi Zobacz posta
    Kto co lubi Ja mam otulacz małeme os i jeszcze czeka w szufladzie, bo mi się wieeelki zdaje. Nie zauważyłam, żeby BambinoMio były sztywne ale może racja. W każdym razie u nas OS jeszcze nie są w użyciu.
    Witek 2012

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Mi się trudno pieluchowało wielo do momentu, kiedy odpadł kikut pępowinowy. Potem Bambino Mio były jak znalazł. Uwielbiałam je. Z PULowych tylko tych używałam. Te otulacze są niezwykle zgrabne i super leżą. ania mania, mogę Ci podesłać fotkę mojego Maksa w BM.

Do formowanek to ja tylko gaci wełnianych używałam - miałam jedne Storcheny. Tyle że formowanka + otulacz dają zwykle dużą pupę...

Ecodidi kocham miłością wielką. Generalnie przerzuciłam się jakiś czas temu na samą wełnę. Te noworodkowe są podobno super, ale według mnie Ecodidi bardziej nadaje się do wkładów aniżeli do formowanek. Trudno jest zakryć całą formowankę.

Kieszonki oczywiście można używać jako otulaczy. Jeśli tylko pasują, to nie ma przeciwwskazań Mikropolar będzie się pewnie moczył, ale jak dla mnie to nie jest wielki problem. Do prania i już.

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Pat007 z tego co czytałam na forum i dziewczyny tutaj piszą bambino mio nie nadaję się do formowanek, więc co w takim razie najlepsze do nich ?
    Ja na razie mam z noworodkowych otulaczy 1 bambino mio, 1 blueberry, 1 little lamb, do tego one size wełniak tetro, będe miała gdiapers i na pewno chce od sylviotka noworodkowy i może coś jeszcze ?
    Wole wypróbować różne,a gdyby jakieś się nie sprawdziły pójda w świat. Tylko teraz zastanawiam się czy dokupić bambino mio, czy właśnie jakieś inne .
    Formowanek mam dosyć dużo, począwszy od xs handamadowych z bazarku, skończywszy na little lamb i mather-easy i lollipop ( chce raczej stawiać na formowankach plus otulacz)

Uprawnienia umieszczania postów