Strona 18 z 84 PierwszyPierwszy ... 810111213141516171819202122232425262868 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 360 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki. Tetry mam różnej grubości, więc najwyżej te najgrubsze poczekają.
    Witek 2012

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

A ja sobie robię na drutach mini kocyki pod tyłek. Zrobię kilka, w różnych kolorach, potraktuję lanoliną i będzie dobrze
    Zastanawiam się tylko nad wymiarem takiego "poddupniczka".

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Chustomanka Awatar aleocochodzi
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wyga Zobacz posta
    A ja sobie robię na drutach mini kocyki pod tyłek. Zrobię kilka, w różnych kolorach, potraktuję lanoliną i będzie dobrze
    Zastanawiam się tylko nad wymiarem takiego "poddupniczka".
    Świetny pomysł. Szkoda, że nie wpadłam na to wcześniej, jak były upały. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym od razu większy, taki rozmiarowo zbliżony do kocyka, czyli gdzieś 100x100, bo Ignaś bardzo szybko zaczął fikać nogami i skopywać wszystko, na czym leżał. Może nawet pomyślałabym na jakimiś rzepami albo wstążkami, żeby to przymocować. Teraz to wędruje po całym łóżeczku.
    Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015

Chustomanka Awatar Gugu
    Miejscowość
    Crosno

Domyślnie

Od samego początku (narazie) sprawdza mi się tetra, ale ta podwójnie tkana i 3 otulacze Flipa (żałuję, że One Size'y, powinnam była kupić mały rozmiar noworodkowy). Idzie zima, więc zaopatruję się w więcej otulaczy, też Flipy, bo bardzo u nas się sprawdzają i zaczynam testować wkładki i prefoldy, bo rzeczywiście tetra jest u nas cała mokra, mała sika dużo i codziennie robi po 3 duże kupy, pranie już tak nie schnie, więc otulacze sie przydadzą
    mama Estery lipiec 2012
    www.balkanfunk.pl

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aleocochodzi Zobacz posta
    Świetny pomysł. Szkoda, że nie wpadłam na to wcześniej, jak były upały. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym od razu większy, taki rozmiarowo zbliżony do kocyka, czyli gdzieś 100x100, bo Ignaś bardzo szybko zaczął fikać nogami i skopywać wszystko, na czym leżał. Może nawet pomyślałabym na jakimiś rzepami albo wstążkami, żeby to przymocować. Teraz to wędruje po całym łóżeczku.
    O! W sumie, z tego co pamiętam z wyczynów mojej bratanicy to i noworodek potrafi fikać wytrwale i dużo. Dzięki za podpowiedź

Chustomanka Awatar mamaUlki
    Miejscowość
    Dzierżążno

Domyślnie

czym spieracie plamy po kupkach???

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaUlki Zobacz posta
    czym spieracie plamy po kupkach???
    mydło odplamiające IV

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

spłukiwałam pod silnym strumieniem wody, tudzież pod kranem z pomocą szczoteczki do paznokci wydelegowanej w tym celu, i zapierałam jakimś mydłem galasowym z niemieckiego stoiska czy z eko-sklepu (synek był znacznie starszy od Twojego, ale jeszcze zupełnie kupo-mleczny na początku przygody z wielo); jak plamy zostają świetnie radzi sobie z nimi słońce, ale w nadchodzącym sezonie to może być towar deficytowy
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

ja tez pod prysznicem, zimnym strumieniem wody. jak trzeba bylo, to szczoteczka. niczym nie zapieram. uzywam loveli (malutko) i miofresha i plamy nie zostaja.
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Jakie macie rozmiary tetrowych pieluszek? I ile jest dobrze ich mieć?

Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

ja mam 70x80, ale przy noworodzie warto miec mniejsze. ok.25-30 sztuk to moim zdaniem optymalnie, zalezy do czego chcesz uzywac. Mi duzo szlo/idzie na wycieranie buzi, zebiezpieczenie przy ulewaniu, przy przewijaniu, pod glowke w lozeczku/wozku lub czasem jako "szmatka" gdy np musze przetrzec wozek. Ich zywotnosc nie jest dluga, wiec smialo mozesz kupic mniejsze na poczatek, jesli chcesz ich uzywac na pupe.
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chusteryczka Awatar mazumal
    Miejscowość
    Wieliczka/Krakow

Domyślnie

Mój maluszek dopiero w drodze ale napalona na pieluchy juz jestem więc kompletuje stosik i za poradą innych forumek nakupowałam róznych rodzajów i mam:
    2 otulacze polarkowe malutkie
    3 otulacze malutkie PUL (2 od Sylviontka, 1 bambino mio i jeszcze na jeden poluje na bazarku)
    Na razie 1 kieszonka malutka
    2 Formowanki welurkowe M
    2 Formowanki bawełniane jedna OneSize druga M
    Prefoldy
    Stos ręczników z ikea
    Tetry bambusowej sylviontka troche
    Wkłady i ręczniczki bambusowe sylviontka
    Tetra LUX 20szt (do kupienia w tym miesiącu)
    Jakies 5 pieluch (formowanki i otulacze) w rozmiarze OneSize.

I szyje mi sie jeszcze troche u Sylviontka.
    Czy mi to starczy okaże sie w praniu, jak coś mamy bazarek na którym będzie można sie szybko zaopatrzyć

Do prania kupię na próbę najpierw zachwalany tu bambinex a jak mi nie spasuje to dzidziuś/lovella + dodatek antybakteryjny a jak to mi nie spasuje to się będę zastanawiać. Mydło marsylskie i biały wielbłąd już jest, będę testować na plamy kupkowe

Chustomanka Awatar Gugu
    Miejscowość
    Crosno

Domyślnie

Tetry mam 50 szt 70x80 i 10 szt 80x80. Część rzeczywiście leży nieużywana. Od samego początku używam proszku Biały Jeleń, piorę w 60 stopniach, raz w miesiącu "kuracja" 95 stopni, w pralce oczywiście. Kupa na pieluszce zapierana jest od razu, ale bibułki z celulozy odwalają prawie całą robotę. I tak mija 3 miesiąc...
    mama Estery lipiec 2012
    www.balkanfunk.pl

Chustofanka Awatar clatite
    Miejscowość
    Warszawa Mokotów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    mydło odplamiające IV
    Nam tez bardzo się sprawdza to mydełko
    Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015

Moja radosna twórczość:
    http://worzpomyslami.blogspot.com/
    http://www.morgankitchen.blogspot.com/

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Pisałam już w wątku o Storchenkinderach, ale zapytam jeszcze tu: jakie wymiary mają gatki noworodkowe? Bo kupiłam na bazarku nówki z metkami jako noworodkowe, nie oglądałam ich zbyt uważnie, a ostatnio je wyciągnęłam do prania i lanolinowania i jakieś takie wielkie mi się wydają, a na metce mają rozmiar przekreślony markerem. I w końcu nie wiem, czy nie powinny być mniejsze?
    Witek 2012

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Mi zostało jeszcze nieco czasu do porodu, ale pieluszki wielorazowe już czekają na małą pupkę
    Mój "starter" to:
    2 otulacze Bummiś + 3 wkłady
    4 otulacze ImseVimse + 12 wkładów
    12 pieluch tetrowych muślinowych
    4 kieszonki Nappime

Jeszcze przed porodem planuję uszyć wkłady z ręczniczków Ikeowskich i kupić kilka pieluch tetrowych cieńszych. Coś kurczę jak to wypisałam niewiele się wydaje.... No ale oprócz kieszonek to wszystko wystarczy na jakieś 2 miesiące, więc trzeba będzie niedługo już na coś większego polować myślicie, że powinnam kupić jeszcze otulacze czy 6 wystarczy?

Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

mysle, ze 6 otulaczy wystarczy. a czemu wklady tylko na 2 miesiace maja starczyc?
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Chodzi o wkłady małe, do noworodkowych no i otulacze, bo to takie do około 6kg. W takim razie narazie się wstrzymam z zakupem kolejnego otulacza.

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym Ci radziła dokupić jeszcze 1 lub 2 takie naprawdę małe otulacze - u nas najlepiej się sprawdziły Bambino Mio, a Imse Vimse dopiero od niedawna używam, bo były trochę za duże na noworodka.

A tak w ogóle to dla maluszka (już formalnie rzecz biorąc nie jest noworodkiem, ale wciąż jeszcze w pieluchowej kategorii rozmiarowej newborn się mieści ) nasze ulubione to: wspomniane już otulacze Bambino Mio + tetra bambusowa Kokosi lub prefoldy Ecopi, pieluszka AIO Bumgenius w noworodkowym rozmiarze (rewelacja! łatwo się zakłada, jak na AIO szybko schnie, nie było żadnych przecieków, nie zasłania pępka więc można jeszcze przed odpadnięciem pępowiny zakładać) i Teeny Fit, choć raczej polecałabym te z nowej serii, bo znacznie szybciej schną i lepiej się dopierają.
    Teraz jak synek podrósł trochę, to lubię mu zakładać formowanki i otulacze Imse Vimse, bardzo dobrze się sprawdzają, nie ma przecieków.

Aha, i jeszcze jedno - na początku byłam załamana pieluchami wielorazowymi - ciągle coś przeciekało na ubranka, przebieraliśmy młodego prawie przy każdej zmianie pieluchy... A on tego nie lubi, oj nie. Nerwy stargane mieliśmy wszyscy Ale po pierwsze trzeba było wyczyścić pieluchy (kupiłam używane i niektóre chyba były zatłuszczone, bo po kąpieli w płynie do prania zdecydowanie się polepszyło), a po drugie i chyba ważniejsze - nauczyć się dokładnie zakładać, układać przy nóżkach i pilnować, żeby nic nie wystawało z otulacza. No i jest dobrze, dziś Witek od rana w tym samym ubranku
    Witek 2012

Chustonówka

Domyślnie witam

Przeczytałam wszystko co napisałyscie.. bardzo ciekawe i przydatne informacje. Ja nastawiłam się na wielorazowe już na długo przed ciązą. Teraz mam 6-ty miesiąc i pieluszki już czekają w komodzie.
    Jestem bardzo pozytywnie nastawiona, oczywiście trochę mnie to przeraża, ale wszystko co nowe, to musi się człowiek z tym oswoić.
    W moich zasobach jest 8 otulaczy, oraz ze 40 wkładów z mikrofibry oraz ze 30 z bambusa. Mamy kupione wiaderko, oraz papierki na kupkę. Wstępnie moje wizje są takie, że będę zmieniać wkład w zależności od jego zamoczenia, a otulacz jeśli bedzie mokry/zabrudzony, bo wkłady będę kładła - w dzień na otulacz, w nocy jeden na, drugi bambusowy pod..
    Jeśli myślicie że to zły pomysł, proszę o sprostowanie o rady.
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów