Dzięki. Tetry mam różnej grubości, więc najwyżej te najgrubsze poczekają.
Dzięki. Tetry mam różnej grubości, więc najwyżej te najgrubsze poczekają.
Witek 2012
Świetny pomysł. Szkoda, że nie wpadłam na to wcześniej, jak były upały. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym od razu większy, taki rozmiarowo zbliżony do kocyka, czyli gdzieś 100x100, bo Ignaś bardzo szybko zaczął fikać nogami i skopywać wszystko, na czym leżał. Może nawet pomyślałabym na jakimiś rzepami albo wstążkami, żeby to przymocować.Teraz to wędruje po całym łóżeczku.
Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015
Od samego początku (narazie) sprawdza mi się tetra, ale ta podwójnie tkana i 3 otulacze Flipa (żałuję, że One Size'y, powinnam była kupić mały rozmiar noworodkowy). Idzie zima, więc zaopatruję się w więcej otulaczy, też Flipy, bo bardzo u nas się sprawdzają i zaczynam testować wkładki i prefoldy, bo rzeczywiście tetra jest u nas cała mokra, mała sika dużo i codziennie robi po 3 duże kupy, pranie już tak nie schnie, więc otulacze sie przydadzą![]()
mama Estery lipiec 2012
www.balkanfunk.pl
spłukiwałam pod silnym strumieniem wody, tudzież pod kranem z pomocą szczoteczki do paznokci wydelegowanej w tym celu, i zapierałam jakimś mydłem galasowym z niemieckiego stoiska czy z eko-sklepu (synek był znacznie starszy od Twojego, ale jeszcze zupełnie kupo-mleczny na początku przygody z wielo); jak plamy zostają świetnie radzi sobie z nimi słońce, ale w nadchodzącym sezonie to może być towar deficytowy![]()
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
ja tez pod prysznicem, zimnym strumieniem wody. jak trzeba bylo, to szczoteczka. niczym nie zapieram. uzywam loveli (malutko) i miofresha i plamy nie zostaja.
18.11. 2009
16.06. 2012![]()
09.12.2019![]()
ja mam 70x80, ale przy noworodzie warto miec mniejsze. ok.25-30 sztuk to moim zdaniem optymalnie, zalezy do czego chcesz uzywac. Mi duzo szlo/idzie na wycieranie buzi, zebiezpieczenie przy ulewaniu, przy przewijaniu, pod glowke w lozeczku/wozku lub czasem jako "szmatka" gdy np musze przetrzec wozek. Ich zywotnosc nie jest dluga, wiec smialo mozesz kupic mniejsze na poczatek, jesli chcesz ich uzywac na pupe.
18.11. 2009
16.06. 2012![]()
09.12.2019![]()
Mój maluszek dopiero w drodze ale napalona na pieluchy juz jestem więc kompletuje stosik i za poradą innych forumek nakupowałam róznych rodzajów i mam:
2 otulacze polarkowe malutkie
3 otulacze malutkie PUL (2 od Sylviontka, 1 bambino mio i jeszcze na jeden poluje na bazarku)
Na razie 1 kieszonka malutka
2 Formowanki welurkowe M
2 Formowanki bawełniane jedna OneSize druga M
Prefoldy
Stos ręczników z ikea
Tetry bambusowej sylviontka troche
Wkłady i ręczniczki bambusowe sylviontka
Tetra LUX 20szt (do kupienia w tym miesiącu)
Jakies 5 pieluch (formowanki i otulacze) w rozmiarze OneSize.
I szyje mi sie jeszcze troche u Sylviontka.
Czy mi to starczy okaże sie w praniu, jak coś mamy bazarek na którym będzie można sie szybko zaopatrzyć
Do prania kupię na próbę najpierw zachwalany tu bambinex a jak mi nie spasuje to dzidziuś/lovella + dodatek antybakteryjny a jak to mi nie spasuje to się będę zastanawiać. Mydło marsylskie i biały wielbłąd już jest, będę testować na plamy kupkowe![]()
Tetry mam 50 szt 70x80 i 10 szt 80x80. Część rzeczywiście leży nieużywana. Od samego początku używam proszku Biały Jeleń, piorę w 60 stopniach, raz w miesiącu "kuracja" 95 stopni, w pralce oczywiście. Kupa na pieluszce zapierana jest od razu, ale bibułki z celulozy odwalają prawie całą robotę. I tak mija 3 miesiąc...![]()
mama Estery lipiec 2012
www.balkanfunk.pl
Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015
Moja radosna twórczość:
http://worzpomyslami.blogspot.com/
http://www.morgankitchen.blogspot.com/
Pisałam już w wątku o Storchenkinderach, ale zapytam jeszcze tu: jakie wymiary mają gatki noworodkowe? Bo kupiłam na bazarku nówki z metkami jako noworodkowe, nie oglądałam ich zbyt uważnie, a ostatnio je wyciągnęłam do prania i lanolinowania i jakieś takie wielkie mi się wydają, a na metce mają rozmiar przekreślony markerem. I w końcu nie wiem, czy nie powinny być mniejsze?![]()
Witek 2012
Mi zostało jeszcze nieco czasu do porodu, ale pieluszki wielorazowe już czekają na małą pupkę
Mój "starter" to:
2 otulacze Bummiś + 3 wkłady
4 otulacze ImseVimse + 12 wkładów
12 pieluch tetrowych muślinowych
4 kieszonki Nappime
Jeszcze przed porodem planuję uszyć wkłady z ręczniczków Ikeowskich i kupić kilka pieluch tetrowych cieńszych. Coś kurczę jak to wypisałam niewiele się wydaje.... No ale oprócz kieszonek to wszystko wystarczy na jakieś 2 miesiące, więc trzeba będzie niedługo już na coś większego polowaćmyślicie, że powinnam kupić jeszcze otulacze czy 6 wystarczy?
mysle, ze 6 otulaczy wystarczy. a czemu wklady tylko na 2 miesiace maja starczyc?
18.11. 2009
16.06. 2012![]()
09.12.2019![]()
Chodzi o wkłady małe, do noworodkowychno i otulacze, bo to takie do około 6kg. W takim razie narazie się wstrzymam z zakupem kolejnego otulacza.
Ja bym Ci radziła dokupić jeszcze 1 lub 2 takie naprawdę małe otulacze - u nas najlepiej się sprawdziły Bambino Mio, a Imse Vimse dopiero od niedawna używam, bo były trochę za duże na noworodka.
A tak w ogóle to dla maluszka (już formalnie rzecz biorąc nie jest noworodkiem, ale wciąż jeszcze w pieluchowej kategorii rozmiarowej newborn się mieści) nasze ulubione to: wspomniane już otulacze Bambino Mio + tetra bambusowa Kokosi lub prefoldy Ecopi, pieluszka AIO Bumgenius w noworodkowym rozmiarze (rewelacja! łatwo się zakłada, jak na AIO szybko schnie, nie było żadnych przecieków, nie zasłania pępka więc można jeszcze przed odpadnięciem pępowiny zakładać) i Teeny Fit, choć raczej polecałabym te z nowej serii, bo znacznie szybciej schną i lepiej się dopierają.
Teraz jak synek podrósł trochę, to lubię mu zakładać formowanki i otulacze Imse Vimse, bardzo dobrze się sprawdzają, nie ma przecieków.
Aha, i jeszcze jedno - na początku byłam załamana pieluchami wielorazowymi - ciągle coś przeciekało na ubranka, przebieraliśmy młodego prawie przy każdej zmianie pieluchy... A on tego nie lubi, oj nie. Nerwy stargane mieliśmy wszyscyAle po pierwsze trzeba było wyczyścić pieluchy (kupiłam używane i niektóre chyba były zatłuszczone, bo po kąpieli w płynie do prania zdecydowanie się polepszyło), a po drugie i chyba ważniejsze - nauczyć się dokładnie zakładać, układać przy nóżkach i pilnować, żeby nic nie wystawało z otulacza. No i jest dobrze, dziś Witek od rana w tym samym ubranku
![]()
Witek 2012
Przeczytałam wszystko co napisałyscie.. bardzo ciekawe i przydatne informacje. Ja nastawiłam się na wielorazowe już na długo przed ciązą. Teraz mam 6-ty miesiąc i pieluszki już czekają w komodzie.
Jestem bardzo pozytywnie nastawiona, oczywiście trochę mnie to przeraża, ale wszystko co nowe, to musi się człowiek z tym oswoić.
W moich zasobach jest 8 otulaczy, oraz ze 40 wkładów z mikrofibry oraz ze 30 z bambusa. Mamy kupione wiaderko, oraz papierki na kupkę. Wstępnie moje wizje są takie, że będę zmieniać wkład w zależności od jego zamoczenia, a otulacz jeśli bedzie mokry/zabrudzony, bo wkłady będę kładła - w dzień na otulacz, w nocy jeden na, drugi bambusowy pod..
Jeśli myślicie że to zły pomysł, proszę o sprostowanie o rady.
Pozdrawiam