Strona 17 z 84 PierwszyPierwszy ... 79101112131415161718192021222324252767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 340 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaUlki Zobacz posta
    mam już chyba kompletną wyprawkę dla synka, ale się zastanawiam co by tu jeszcze?.. Do mam pieluchujących maluszka jaka jest Wasza najlepsza pielucha? Co warto kupić? Mam prefoldy, otulacze, kiszonki, aio, formowanki... Z czym będzie Wam się żal rozstać? chodzi mi o konkretną firmę.
    ImseVimse, formowanka frotte i otulacz bawełniany

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IwonaKM Zobacz posta
    Pieluchuję już nie noworodka ale jakiś rok temu nie mogłam się rozstać z Teeny Fit Tots Bots, uważam że to najlepsza pieluszka dla noworodka i małego niemowlaka. Niezawodna, mięciutka, chłonna. Idealna na wyjścia i noce.
    Potwierdzam! Tots Bots TeenyFit naj naj!

Chustomanka Awatar do__ti
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

ja zacznę pieluchowanie wielorazowe jak moja kruszyna przyjdzie na świat

a w czym najlepiej pieluszki prać???

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Co polecacie dla maluszka, który ma się urodzić w maju? Chodzi mi o to aby było przewiewnie (ciepło itp) oraz chłonne, z uwagi na spacery. Trudno nie wykorzystać pogody

Chustomanka Awatar aleocochodzi
    Miejscowość
    Rybnik

Lightbulb

Cytat Zamieszczone przez Wyga Zobacz posta
    Co polecacie dla maluszka, który ma się urodzić w maju? Chodzi mi o to aby było przewiewnie (ciepło itp) oraz chłonne, z uwagi na spacery. Trudno nie wykorzystać pogody
    O pieluchowaniu (nawet w lato) sporo jest na forum, ale ja odpowiem Ci, jak sprawa pieluchowania noworodka wyglądała z mojej perspektywy. Ja urodziłam na początku czerwca. Upały były ogromne. Małego ubierałam w samą pieluchę, najczęściej formowankę, albo prefold bez otulacza, podkładając wełniany kocyk. Na megachłonność się nie nastawiałam, bo dziewczyny z forum mnie uprzedziły, że takie maleństwo za dużo nie siusia, często robi kupki, więc i tak przewijać trzeba często. Na początku nie nosiłam synka w chuście, bo jeździłam z nim w wózku (i ja i Ignaś lubimy nasz wózek ), a taka śliczna formowanka pięknie się również prezentuje. To tak dla zaspokojenia własnej próżności.
    Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

Moja cora jako noworodek byla bardzo wrazliwa na mokro (urodzona w czerwcu). Wiec chlonne nie musialo byc, bo i tak trzeba bylo zmieniac po kazdym siku. Najpierw ubieralam Itti Bitti, bo maja fajna ta wkladke dajaca uczucie suchosci, ale kupa wyplywala, wiec przeszlismy na formowanki/ wklady i otulacz, taki z nogaweczkami (np bambino mio takie ma) lub flip.dobrze sie nam tez sprawdzala rozmiarowa kieszonka charlie banana.

edit- dobre rozwiazanie to kocyk polarowy pod pupe i tak smigac
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Też myślałam o tym aby darować sobie otulacze na ten okres. Same formowanki lub pieluszki. Oczywiście jeśli pogoda dopisze
    Dzięki!

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Najlepiej postaw na naturalne tkaniny: wełna + tetra. Otulacz lub kocyk, tetra lub goła pupa jak najczęściej

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    Najlepiej postaw na naturalne tkaniny: wełna + tetra. Otulacz lub kocyk, tetra lub goła pupa jak najczęściej
    O, a co pod gołą pupę? Chodzi mi o to co ładnie wchłonie i nie spowoduje, że przecieki zaleją mi wszystko pod np: materac łóżeczka.
    Może być np: kocyk polarowy, a pod nim ceratka?
    Wiem, że nie da się znaleźć rozwiązania idealnego, ale jestem ciekawa Waszych opinii

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

O, a co pod gołą pupę? Chodzi mi o to co ładnie wchłonie i nie spowoduje, że przecieki zaleją mi wszystko pod np: materac łóżeczka.
    Może być np: kocyk polarowy, a pod nim ceratka?
    Wiem, że nie da się znaleźć rozwiązania idealnego, ale jestem ciekawa Waszych opinii
    Wełniany kocyk - nie wchłania zapachów, zalanolinowany nie przecieknie. Wełna jest polecana na zapalenia skórne ogółem. Na to tetra, jak chcesz mieć większą chłonność to muślin o jakiejś większej gramaturze i wystarczy na pewno

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Zalanolinowany?

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Zalanolinowany?
    Potraktowany kuracją lanolinową lub samodzielnie przyrządzoną miksturą
    Poczytaj na forum, bo każdy ma na to swój sposób. Wełniany otulacz czy kocyk będzie trzymał po dobrze przeprowadzonym lanolinowaniu na mur beton i wylewów nie ujrzysz

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Zalanolinowany?
    http://www.chusty.info/forum/showthr...=1#post1042106, jak lubisz się bawić w alchemika może być też wersja na ciepło (ja na końcu nie "straszę", i tak dobrze trzymają) http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=8513
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    http://www.chusty.info/forum/showthr...=1#post1042106, jak lubisz się bawić w alchemika może być też wersja na ciepło (ja na końcu nie "straszę", i tak dobrze trzymają) http://www.chusty.info/forum/showthread.php?t=8513
    Właśnie czytałam ten 2 wątek. Czyli kocyk mogę traktować tak samo jak otulacze z wełny?
    Kieszonki od jakiego czasu jest sens zacząć zakładać? Bo ten rodzaj pieluch, wydaje mi się najbardziej wygodny.

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Właśnie czytałam ten 2 wątek. Czyli kocyk mogę traktować tak samo jak otulacze z wełny?
    Kieszonki od jakiego czasu jest sens zacząć zakładać? Bo ten rodzaj pieluch, wydaje mi się najbardziej wygodny.
    Tak samo. Kieszonki możesz od początku, ale szkoda ich na smółkę. Rozmiarowe nawet na wcześniaka się zdadzą My po wyjściu ze szpitala zaczęliśmy od tetry i otulacza rozmiar newborn, a na noc coś bardziej chłonnego, chociażby AIO Tots Botsa TeenyFit. Na wyjścia np. kieszonki MałeMe XS/S. Teraz podobnie tyle, że kieszonki one size i tetra o większej gramaturze.

Chustomanka Awatar aleocochodzi
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

My też kieszonek używaliśmy od początku, a synek miał 3 kg. Oczywiście wyglądał zabawnie, bo większość miał za duże, ale to w niczym nie przeszkadzało. Ignasiowi mokro nie przeszkadza, ale i tak przewijałam go co chwilę. Na noc nie potrzebowałam nic chłonnego, bo przebierałam mu pieluchę co karmienie, czyli nawet w nocy co dwie godziny. Po dwóch miesiącach mały zaczął mieć dłuższe przerwy między karmieniami, to inwestowałam w coś bardziej chłonnego. Mam ręczniczki bambooszki z May Lily (to ich nowy produkt). Wkładam je do kieszonek - są megachłonne.
    Ignacek czerwiec 2012; Helena sierpień 2015

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aleocochodzi Zobacz posta
    O pieluchowaniu (nawet w lato) sporo jest na forum, ale ja odpowiem Ci, jak sprawa pieluchowania noworodka wyglądała z mojej perspektywy. Ja urodziłam na początku czerwca. Upały były ogromne. Małego ubierałam w samą pieluchę, najczęściej formowankę, albo prefold bez otulacza, podkładając wełniany kocyk. Na megachłonność się nie nastawiałam, bo dziewczyny z forum mnie uprzedziły, że takie maleństwo za dużo nie siusia, często robi kupki, więc i tak przewijać trzeba często. Na początku nie nosiłam synka w chuście, bo jeździłam z nim w wózku (i ja i Ignaś lubimy nasz wózek ), a taka śliczna formowanka pięknie się również prezentuje. To tak dla zaspokojenia własnej próżności.
    Hehe, uwielbiam teksty o tym, że noworodek nie sika dużo Mój by się nie powstydził starszego brata Za to kupki rzadko sadzi. Tak czy siak, grube chłonne wkłady nie wchodziły i nadal nie wchodzą w grę, bo przy takim maluchu łatwo zrobić wielką pupę.

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jak najlepiej składać tetrę dla noworodka? Wyciągnęłam z szuflady pieluchę i kombinuję z instrukcjami, ale wszystko mi mega wielkie wychodzi...
    Witek 2012

Chusteryczka

Domyślnie

w prostokąt. można uzyskać każdą wielkość, tylko pielucha będzie różnej grubości wtedy

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ronja Zobacz posta
    Jak najlepiej składać tetrę dla noworodka? Wyciągnęłam z szuflady pieluchę i kombinuję z instrukcjami, ale wszystko mi mega wielkie wychodzi...
    Dla chłopca czy dziewczynki?

Uprawnienia umieszczania postów