Cytat Zamieszczone przez mama_ania Zobacz posta
Hej Dziewczyny

To mój pierwszy post na forum, ale i pewnie nie ostatni
Właśnie jestem w trakcie zaopatrywania się zestawu na początek i z tych wszystkich możliwości chciałabym się zdecydować na tetra+otulacze. Myślałam o 1 wełnianym i 3 pulach (jendak cena wełnianych mnie troszkę przerasta) i takich mniejszych bo te oneSize wydaje mi się, że mogą być za duże i tetry tak 20 sztuk. Zastanawiam się tylko co z nocami, jak często przebiera się takiego Maluszka. Czy wtedy np. dorzucić ręczniczek ikea dodatkowo?

Jak się na to zapatrują doświadczone Mamy?

Na samym początku są to tak małe siki, że nawet tetra na noc da radę.

Jakiego dziecka oczekujesz? Bo np. na wcześniaka nawet normalna tetra jest za duża, otulacze one size tym bardziej - myśmy stosowali na samy początku ręczniki Ikea, tetrę, ale taką mniejszą i cieńszą z allegro 60/70, otulacze Bambino Mio, Bummis newborn.

Ilość tetry = jak często zamierzasz wstawiać pranie - codziennie, co 2 dni? Dziennie min. 12 sztuk schodzi.

Formowaniki na noc się sprawdzają, albo AIO - u nas Tots Bots Teeny Fit to me dobrodziejstwo Idealne na małe dziecię, całą noc w tym może przespać, bo bambus w środku.
Możesz pomyśleć o czymś bardziej chłonnym niż bawełna na noc - konopie, bambus itp.

Wełny na początek nie kupuj za dużo - sprawdź, czy Ci podpasuje (lanolinowanie, osobne pranie) -nie każdemu się chce Mnie aktualnie szlag trafia, bo mała niezwykle często kleksuje wełnę i mam co robić

Fajną sprawą są też papierki jednorazowe. Mniej zapierania kupki przed praniem, pupa ma uczucie suchości. Canpol ma fajne na początek (0-3 m-c.), nie każde papierki łapią mleczne kupki

Poćwicz sobie składanie tetry wcześniej, może klamerka Snappi?

Wiesz, na początek warto zakupić sobie po jednej sztuce formowanki, AIO, wełny, PUL-u itp. Sprawdzisz co Tobie i maluszkowi najbardziej się spodoba, bo tutaj na forum są to często subiektywne opinie - każdemu sprawdza się co innego, miłość do wielo jest kosztowna i baardzo uzależniająca