Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Mieszany widok

Chustonówka

Domyślnie

Witajcie ponownie.

Skompletowałam już pieluszki (zestaw noworodkowy, potem planuje dokupić kieszonki i kilka większych otulaczy).
    Mam
    tetrę
    prefoldy ecopi,
    kilka bawełnianych formowanek
    4 otulacze PUL
    2 otulacze wełniane
    10 wkładów "sucha pupa"

Trochę mnie (i męża) przeraża ilość tego wszystkiego, co muszę zapakować na tę małą pupkę... w otulaczu tetra/formowanka/prefold + wkłądka sucha pupa + papierek na kupę (chociaż to podobno n apoczątku się nie sprawdza...?)

Zaraz wszystko będę prać. Rozumiem, że nic nie powinnam prasować? Czy warto wrzucać piłki tenisowe do każdego prania?

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

ja tam suchej pupy wogole nigdy nie uzywałam,
    jak dziec nie bedzie chciał czuc mokro czyli po kazdym siku jeczy to wtedy zacznij uzywać,im mniej na pupie tym lepiej,szczególnie ze polar to nie natura

papierek podobno sie nie sprawdza na poczatkowych kupach,dobrze myslisz

nic nie prasujesz tylko ładnie rozwieś
    Ostatnio edytowane przez ewaibartek ; 20-04-2012 o 15:20
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

A ma ktoś doświadczenie z otulaczami Alviva?

Chustonówka

Domyślnie

Ok, mam już noworodka( od ponad dwóch tygodni Po powrocie ze szpitala, zaczęliśmy używać wielorazówek.
    I przyznam, że najleipej chyba sprawdzają mi się prefoldy z ecopi - są miękkie i przyjemne. Formowanki szyte może jeszcze za nowe (i za twarde)i dzieciak nie jest nimi zachwycony.
    A tetra mi się nie mieści do otulacza... dlatego używam tylko do wietrzenia pupy - tzn zawijam małemu pupsko w tetrę i nic więcej i zmieniam po każdym bączku.

Wszystkie one size są jeszcze za wielkie.

Chustofanka

Domyślnie

zielonosc, a jakiej tetry używasz? Lux? Jaka wielkość?

Chustomanka Awatar Selene
    Miejscowość
    Wrocław i okolice

Domyślnie

W naszym przypadku one sizy tez były za duże na początku (a mój Dzieć do drobinek nie należał - 4 kg po urodzeniu), zaczeły pasować na mojego tłuścioszka ze smoczym apetytem dopiero jak skończył 2 miesiące, wcześniej były wiecznie wycieki przy nóżkach.
    Za prefoldami Ecopi nie przepadam (mam kilka z żółtym obszyciem), niemal ich nie używaliśmy, mam wrażenie, że nawet nowordkowa kupka wcale w nie nie wsiąkała, tylko rozmazywała się po pupie małego, otulaczu i wyciekała na ubranko...
    Mam po jednej kieszonce i formowance z MioUnico - i te są super, gdzieś od 1,5 miesiąca używaliśmy, wąziutkie w kroku, zgrabne i nie powiększają pupy nadmiernie

Chustomanka Awatar Ania_MK
    Miejscowość
    Wroclaw / Milton Keynes

Domyślnie

albo przez te pare pierwszych dni jednorazowki a po smolce wielo...
    Cora Starsza IX.2008, Cora Mlodsza I.2012 i Cora Najmlodsza - III.2016

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Polecam taką tanią tetrę na początek: http://allegro.pl/tetra-pieluszki-te...317693360.html

Muśliny są zdecydowanie za duże na noworodka... Taka tania tetra idealnie mieści się w otulaczu np. Bambino Mio <5kg czy Bummis newborn (Bummis zdecydowanie bardziej mi przypasował ) Lila była pieluchowana wielo od urodzenia, przy masie 2280.

Przynajmniej w naszym wypadku to się sprawdziło

Chustonówka

Domyślnie

dziękuję za odzew
    Cytat Zamieszczone przez an77 Zobacz posta
    zielonosc, a jakiej tetry używasz? Lux? Jaka wielkość?
    mam podwójnie tkaną, chyba 80*80
    Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    Polecam taką tanią tetrę na początek: http://allegro.pl/tetra-pieluszki-te...317693360.html

Muśliny są zdecydowanie za duże na noworodka... Taka tania tetra idealnie mieści się w otulaczu np. Bambino Mio <5kg czy Bummis newborn (Bummis zdecydowanie bardziej mi przypasował ) Lila była pieluchowana wielo od urodzenia, przy masie 2280.

Przynajmniej w naszym wypadku to się sprawdziło
    dzięki
    ja mam otulacze szyte, od Sylviontka (kokosi). Bambino mio mam wełniane one size, jeszcze są za duże trochę.

Cytat Zamieszczone przez Selene Zobacz posta
    W naszym przypadku one sizy tez były za duże na początku (a mój Dzieć do drobinek nie należał - 4 kg po urodzeniu), zaczeły pasować na mojego tłuścioszka ze smoczym apetytem dopiero jak skończył 2 miesiące, wcześniej były wiecznie wycieki przy nóżkach.
    Za prefoldami Ecopi nie przepadam (mam kilka z żółtym obszyciem), niemal ich nie używaliśmy, mam wrażenie, że nawet nowordkowa kupka wcale w nie nie wsiąkała, tylko rozmazywała się po pupie małego, otulaczu i wyciekała na ubranko...
    Mam po jednej kieszonce i formowance z MioUnico - i te są super, gdzieś od 1,5 miesiąca używaliśmy, wąziutkie w kroku, zgrabne i nie powiększają pupy nadmiernie
    a czego używaliście przez te pierwsze 1,5 miesiąca?
    Fakt, że przy prefoldach ta kupa się mocno rozmazuje po pupie...

Formowanki też mam szyte kokosi, ale są chyba jeszcze za twarde, Mały ma takie odgniecenia na nóżkach i brzuchu - chyba że go za mocno ściskam? (ale jak będzie lżej, to przecieka...).

I jeszcze jedno pytanie, jak często takiego malucha przewijać przy wielo? Co 2h? Częściej? rzadziej? Czy nasłuchiwać i po każdym kupsku? Trochę mi go szkoda budzić, jak np narobi podczas snu - bo często jest tak, że podczas przewijania zaczyna strasznie płakać...

Chustomanka Awatar Selene
    Miejscowość
    Wrocław i okolice

Domyślnie

Zieloność, my zanim Dzieć dorósł do pierwszych kieszonek, używaliśmy otulaczy i wkładów do nich różnego rodzaju.
    Otulacze: 1. Bambino Mio (noworodkowy) - miałam wrażenie, że to sam plastik i jakiś taki sztywny był, poza tym Dzieć wyrósł z niego po 2 tygodniach używania. No i tylko najmniejsze ręczniczki z Ikei mi sie w nim mieściły; 2. PULowy rozmiarowy XS/Sod Babyetty - fajniejszy, ale często zdarzały się wycieki; 3. FLIP - i ten był w użyciu najczęściej, bo najbardziej się z nim polubiliśmy.
    Wkłady - tetra zwykła najtańsza, prefoldy Ecopi, ręczniczki z Ikei te 30x30 i takie większe, prostokątne.
    Do tego kilka wkładek polarkowych dla suchości i papierki.

Uprawnienia umieszczania postów