A jak wam się widzi zestaw otulacze + prefoldy bambusowe? (oprócz standardowej tetry, ręczniczków IKEA + sucha pielucha)
A jak wam się widzi zestaw otulacze + prefoldy bambusowe? (oprócz standardowej tetry, ręczniczków IKEA + sucha pielucha)
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
Dzoanna,
Kokosi xs są mniejsze od tego bambino Mio, więc podejrzewam że nb tym bardziej. Ja do bambino Mio dobilam napki zmiejszajace rozmiar i w ten sposób dało się je używać od urodzenia.
samasiu, chyba nie pomogę, bo pomimo prób z prefoldami nie podeszły u nas, nie umiałam ich założyć tak, by nie było przecieków. Może to kwestia płci dziecka i u dziewczynki było by łatwiej. A może to kwestia moich umiejętności, nie wiem.
J.2014 i E.2016
A moim zdaniem kokosi s/xs jest o niebo lepsze od bambinomio, jesli chodzi o wygode dziecka.
Moim zdaniem zależy jak duże ma być dziecko, więc wstrzymała bym się do początku 9 miesiąca ciąży z zakupem. Miałam kokosi NB i był super na początek, najlepszy, ale moje dziecko urodziło się prawie 4kg więc szybko z niego wyrósł. Jeżeli.dziecko ma być w okolicach 3kg to bym kupiła NB. Jeżeli więcej niż 3.5 kg to bym kupiła S.
Poczekam w takim razie jeszcze miesiąc i w zaleznosci od rozwoju sytuacji dokupie te mniejsze otulaczyki nb jak radzicie.Wygoda dzidziusia jest najważniejsza![]()
Dziewczyny powiedzcie czy używalyscie tetry złożonej w samolot i przeszytej (chyba w pupeko taka widzialam)Mam możliwość przeszycia w ten sposób i nie do końca wiem czy to dobry pomysł. ..niby nie powinna schnac dużo dłużej niż taka rozłożona a wydaje mi się ze jest prostsza w obsłudze (maz twierdzi ze on zakładania pieluch nie ogarnie).Sprawdza się taka w praktyce czy lepiej nie kombinować i składać za każdym razem?
Dołączam się do grona pieluchujących noworodka- Adaś nosi wielo od powrotu ze szpitala, miał wtedy 4 dni. Nawet na szybszy spacer wielo jest na tyłeczku. Z racji siusiania sobie po pępku przeniosłam się szybko z otulacza i tetry na kieszonki (z wkładami z frottą, przeróżnymi). Obowiązkowo do środka wkładki sucha pupa, z pociętej bluzy polarowej- świetnie się nam z tego kupa spłukuje.
Jakby ten pępuszek mu odpadł to byłoby już całkiem ekstra, ale nie narzekam tak ogólnie- fajnie jest wielopieluchować![]()
Hanusia 1.02.2006 i Adaś 11.11.2015
A właśnie, pępek. Kokosi NB to były jedyne otulacze które się pod pępkiem mieściły.
A mnie jeszcze nurtują gatki polaroweDo wełny mnie w ogóle nie ciągnie, ale takie gatki chyba fajnie by się z prefoldem sprawdzały?
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
Tylko zdaje się (sama nie miałam więc tylko z tego co wyczytałam piszę) że one słabo szczelne są - polar jako taki raczej przepuszcza (wkładki sucha pielucha są polarowe), nic na nie nie można założyc w sensie bodziaka bo jak przyciśniesz to właśnie będą ciekły. No i imo gatki dla noworoda to totalna pomyłka - tylko otulacze.
A wełna jest najlepsza na świecie![]()
Ja się boję, że znowu mi będzie wszystko wystawać z tych zwyklych otulaczyNie umiem w nie upychać nic prócz złożonych w prostokąt wkładów. Co do ubrań - lato będzie
Ja w ogóle nie wiem, jak się szykować z takim maluchem na lato, jak Zosia się rodziła, to jeszcze śnieg padał
![]()
Zosia 2013
Tymek 2016
Samasia, jeśli chodzi o szczelność polaru- ja moją noworodke zapychałam w polarowe otulacze własnej produkcji. Lubiłam je, bo były równocześnie miękkie i szczelne. Z dwóch warstw mięsistego polaru (z takiej cieplej bluzy), wiec nie przepuszczały, przy czym wiadomo, to na dzień, w domu, na częste zmiany.
Gatki za to wełniane zakładałam. Faktycznie ciężko to wcisnąć na takie delikatne nóżki...
Edit.
Ale jak widać po wpisie kornflejki, opinie, jak zawsze, są różne![]()
Roan+Roanna 9.2010
Roaniątko Synek 8.2013
Roaniątko Córcia 8.2015
Ale wytłumaczcie mi, skoro wełnę należy prać rzadko, to co robicie z takimi umazanymi otulaczami? Przynajmniej u nas do czasu zmniejszenia ilości kup (czyli, jeśli dobrze pamiętam, ok. 3-4 miesiąca), otulacz też prawie zawsze obrywał... A wszyscy polecają wełnę, w dodatku z wkładami albo tetrą w prostokąt![]()
Też mnie to nurtujeZ polaru wszystko się spiera bez problemu, więc to dla mnie kolejny argument za. Jeśli już mam jakieś gacie kupować, to prawie na pewno polarowe. Chyba że jednak pójdę na łatwiznę i zostanę przy ręczniczkach z IKEI w prostokąt i PUL-u.
(nie śmiejcie się, że w 13 tygodniu czytam o pieluchach, jakoś mnie naszło tak...)
Zosia 2013
Tymek 2016
No to teraz może Cię zdziwię, ale ja miałam więcej kupczących wycieków około 6 miesiąca niż wcześnieji gatki welniane prałam moze raz na miesiąc. Na początku tetra w latawiec (tak to sie chyba nazywa) i na to gacie.
Aha no i jeszcze ja jestem leser więc jak sie czasem zdarzyło, że jakas mini ilosc kupy na nogawce to po prostu zapierałam ten kawalątek i używałam dalej jak tylko wyschło.
edit. A jeszcze w ramach ciekawostki powiem Wam, że w Portugalii, dziewczyny używające wielo pieluch uwielbiają polar i nawet na noce dzieciom zakładają! Także moze da się i na noc?
Umazany do prania oczywiście. A ilość kup zależy od dziecka. Mi pierwsze robiło kilka dziennie a drugie raz na kilka dni.
dla mnie to nie jest tragedia jak się wełna sfilcuje od prania - wliczam to ryzyko w koszty wielopieluchowania.
aha no i przy czym np takie gacie storcza to ja normalnie do pralki wrzucam i nic się z nimi nie dzieje. Tylko potem lanolinować muszę by były znów na mur beton szczelne - to jedyna upierdliwość