Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Mieszany widok

Chustomanka Awatar bozenka151
    Miejscowość
    Comber, UK

Domyślnie

A ja po przeczytaniu tysiąca stron i tak ciągle nie ogarniam do końca hi hi
    Ale jestem pozytywnie nastawiona
    Moja córcia przyjdzie na świat 17 marcawiec mam jeszcze troszkę czasu na skompletowanie pieluszek.

Wyciągając wnioski z doświadczeń innych mam pieluchujących wielo zakupiłam:
    tetrę (mam dużo bo sporo od siostry dostałam - takiej sklepowej cieńszej i lux),
    kilka pieluszek flanelowych, kilka muślinów i ręczników z ikea na jeden sik 30x50 i 30x30,
    otulacze (bambino mio 0-5 -3 szt,bum genius 0-5, modern baby 0-9, otulacz od jednej z mam szyjących 0-6, tommee tippee 4-7- 2 szt,)
    i w trakcje kupowania otulacz wełniany (od forumki)
    kilka formowanek (bawełnianych i welurkowych z bazarku i od jednej z mam szyjących) i kieszonkę noworodkowa.
    Mam także trochę wkładów noworodkowych do otulacza.
    Zastanawiam się nad dokupieniem paru sztuk tetry bambusowej, prefordów i jakiś wkładów ciut chłonniejszych.
    Doradźcie proszę co jeszcze?

A jak łapę jakieś wątpliwości to mąż mnie wspiera chyba się bardziej nakręcił niż ja he he

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

bożenka151 ja do swojego noworodkowego stosu kupiłam ostatnio małe teterki bambusowe od kokosi 33x33 cm i małe wkłady bambusowe i zakochałam się
    Chyba dokupię jeszcze tą tetre tylko w normalnym rozmiarze bo jest przecudownie milusia, wkłady to samo. O chłonności tylko czytałam same pozytywy, ale delikatność na prawdę powala

Chustonoszka Awatar .FK.
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

To ja trochę napiszę o moim póki co niewielkim doświadczeniu w pieluchowaniu noworodka.

Kupiłam dla niego otulacze w rozmiarze s: IV, polarkowe i wełnane (ecodidi). I... zakoochałam się w tych wełnianych i pozostałe sprzedaję
    Przewiewne, nie przemakają i nie zaśmierdują tak jak pulowe czy kieszonki (moje odczucie)!
    Do środka idą ręczniczki Ikea lub tetra poskładana w latawiec (można wygooglać jak to wygląda), kupiłam do tetry klamerkę snappi aby łatwiej było zakładać. Problemem są kupy mleczne, które zawsze mi jakoś wyciekną (ale otulacz nie przywiera idealnie, myślę, źe czas zmienić na większy). I otulacz też zazwyczaj się pobrudzi, ale też tragedii nie ma, bo zapieram ręcznie i jest ok, szybko schnie. I generalnie na kupy staram się wysadzać.

Jeszcze szukam rozwiązania na wyjścia, chcę wypróbować formowanki i otulacz wełniany.
    Z formowankami chyba jest łatwiej jeśli chodzi o to wypływanie mlecznych kup, bo dobrze przylegają.
    Ewka, mama Jacka (02.06.2011) Tomka (08.01.2013) i Marcina (07.07.2014)

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

Ja polecam cottom bottoms otulaczyki dla noworodka-nam sie super sprawdzily
    C.03.06.2008,L. 04.07.2009,O.04.09.2012

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bozenka151 Zobacz posta
    A ja po przeczytaniu tysiąca stron i tak ciągle nie ogarniam do końca hi hi
    Ale jestem pozytywnie nastawiona
    Moja córcia przyjdzie na świat 17 marcawiec mam jeszcze troszkę czasu na skompletowanie pieluszek.

Wyciągając wnioski z doświadczeń innych mam pieluchujących wielo zakupiłam:
    tetrę (mam dużo bo sporo od siostry dostałam - takiej sklepowej cieńszej i lux),
    kilka pieluszek flanelowych, kilka muślinów i ręczników z ikea na jeden sik 30x50 i 30x30,
    otulacze (bambino mio 0-5 -3 szt,bum genius 0-5, modern baby 0-9, otulacz od jednej z mam szyjących 0-6, tommee tippee 4-7- 2 szt,)
    i w trakcje kupowania otulacz wełniany (od forumki)
    kilka formowanek (bawełnianych i welurkowych z bazarku i od jednej z mam szyjących) i kieszonkę noworodkowa.
    Mam także trochę wkładów noworodkowych do otulacza.
    Zastanawiam się nad dokupieniem paru sztuk tetry bambusowej, prefordów i jakiś wkładów ciut chłonniejszych.
    Doradźcie proszę co jeszcze?

A jak łapę jakieś wątpliwości to mąż mnie wspiera chyba się bardziej nakręcił niż ja he he
    prefoldy bym sobie darowała, bo jednak jak sie złozy na 3 to troche na plecach jest, lepsza bedzie tetra bambusowa, moja miłość

a wkłady to oczywiście bambusowe, od Kokosi(fajne sa te składane na 3) albo ecodidi
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

ewaibartek a używałaś może wkładów kokosi tych małych bambusowych ? Zastanawiam się czy dokupić teraz kilka większych - pojedynczych, czy lepiej te składane na 3.
    (Chociaż chyba najpierw musze przeliczyć ile mam już na stanie, bo zaczynam przesadzać ze wszystkim).
    I może ktoś doradzi, czy wkłady mikrofibrowe są dobre dla noworodka ? Tzn wydają się duże, ale może jakoś je podwijać ?

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

mam taki wkład składany na 3, jest bardzo miękki i fajny dlatego ze jest prostokatem, jak złożysz z jednej strony to jest krotszy i fajny dla maluszka a jak z drugiej to dla starszaka
    myślę,że już bym inwestowała a takie, chyba sie bardziej opłaca i potem jako dzienny spokojnie starczy, jak dołożysz jakąś wkładkę to i może na noc

edit . tych 33x33? mam takie od Demony, za bardzo chlonne to nie sa, raczej jako mały dodatek dla noworodka
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

te 33x33 nawet cudowne będą do wycierania buźki czy tulenia, nie żałuje,że je kupiłam.
    Chyba pomyślę nad tymi wkładami składanymi, te pojedyncze też fajne, ale jednak na krócej starczą, ewentualnie kilka ręczniczków bambusowych kokosi, ale to chyba wszystko zostawie na ostatnią chwile, jak mi wszystko dojdzie i będę wiedziała, czy w ogóle potrzebuje jeszcze

Chustomanka Awatar Atorianna
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

ja dla malenstwa polecam wkłady z male m, rozmiar s. mi jeszcze sluza - i jeszcze pewnie z 2 miesiace dadza rade.

Chustomanka
    Miejscowość
    Kiedys B-stok teraz IT

Domyślnie

a ktoras z was uzywala moze aio noworodkowych?
    C.03.06.2008,L. 04.07.2009,O.04.09.2012

Uprawnienia umieszczania postów