Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 69

Wątek: Nocnik i inne - jak zacząć?

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Właśnie nie wiem, czy noc też. Na razie nie myślałam, ale poranne siki chciałabym łapać i jakieś przed snem może jeszcze.

Ja też pełna podziwu jestem. Niby o EC czytałam w ciąży, nie myślałam że zastosuję, ale tak naprawdę nie zauważylam za bardzo żadnych sygnałów.
    Też tak myślę, że może Smo przestała dawać.
    Bardziej z zachowania widzę, że coś knuje, bo się pręzy, przestaje jeść. Sygnałów siku nie widzę.

A koszulkę ogónie nabyłabym, ale coś one trudnodostępne. W naziemnych sklepach nie widziałam, a allegro bły, ale chyba forumki wykupiły
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheana Zobacz posta
    Bardziej z zachowania widzę, że coś knuje, bo się pręzy, przestaje jeść. Sygnałów siku nie widzę.
    Ale to są właśnie te sygnały

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Hm, ale mam wrażenie, że ona sika nijak nie sygnalizuje.
    A jak wyczaić w nocy?

Ale, ale - chwalę się - złapaliśmy rano sika w nocnik. Cieszę się jak nie wiem i tak sobie myślę, że dziwne rzcezy cieszą ludzi, jak są rodzicami

Chustomanka Awatar bigbabs
    Miejscowość
    West Midlands,UK

Domyślnie

Hm, ale mam wrażenie, że ona sika nijak nie sygnalizuje.
    A jak wyczaić w nocy?
    Sygnalizuje, sygnalizuje zwróć uwagę na brewerie przy piersi, płytkie chwytanie i wypuszczanie piersi, odpychanie się od Ciebie, kręcenie się na rękach/przy piersi (możesz nawet czasami na to nie zwracać uwagi,gdy np. jesteś skupiona na czymś innym chociażby czytaniu) gdy śpi i zaczyna się kręcić i lekko się wybudzi, czasami nagły płacz "bez powodu". Moje najnowsze odkrycie, bo dziecię coraz częściej na kocyku - gdy leży i zaczyna mnie "wołać", zamiast na ręce czy pierś w buzię - wysadzam (w 99% chodzi o siku, potem dalej radośnie obserwuje brata), gdy leży na kocyku i niespokojnie odpycha się nóżkami jakby chciała z niego zejść = siku, nagła chęć wyjścia z chusty = siku. Przyznaję, że trzeba skupić całą swoją uwagę na dziecku (u mnie najwięcej wpadek gdy siedzę na forum )

I moje dzisiejsze przypadkowe odkrycie ciuszkowe : bawełniane spodnie na pupę, na to rozpięty bodziak, na to koszulka - brzuszek i plecy super zakryte, chociaż niezbyt estetycznie się prezentuje

Powodzenia.

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

zlapalismy dzisiaj siki 5 razy z tego tylko dwa razy przy przewijaniu... a plan byl taki, ze skoro mlody w 9 przypadkach na 10 przy przewijaniu i wietrzeniu tylka obsikuje mate do przewijania (a to taka do prania jest, a ja leniwa jestem i mi sie tego w kolko prac nie chce) i przy okazji, czesto-gesto, kanape - to go wysadzac zaczne. wysadzilam dwa razy - sa siki. potem jak sie zaczal zloscic - znowu - znowu sa. po kapieli - sa... ale juz mu zapowiedzialam, ze w nocy sikamy w pieluche jak na pierwszy dzien chyba calkeim niezle

bigbas - moj spi na takiej macie (ostatnia na dole) - i jest to super wynalazek. dla ulewacza (byla taka noc, ze cale przescieradlo mielismy mokre i juz wojtka nie bylo gdzie przesuwac ) i przesikiwacza nocnego (sik ma taki - bo je i je - ze przesikuje prawie wszystko). mieciutkie, latwe do prania, szybko schnie. w porownaniu z innymi za calkiem przyzwoite pieniadze. materace w koncu mamy suche no i dla starszaka odpieluchowanego tez fajne...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Bigbabs, kurcze, chyba faktycznie - nie rozpoznawałam, że to to jest!
    Natala gratulacje! U mnie podobnie się zaczęło - że sika/kupa przewijana, więc może wysadzać. A skoro już mam ten nocnik, to wysadzam też jak mi się wydaje i jak radzą - po spacerach, drzemkach, jedzeniu. Jest różnie, ale wczoraj chyba też dzień sukcesów.

Chustonówka
    Miejscowość
    Wrocław / Katowice

Domyślnie

A moje nocne doświadczenia są takie, że dziecko nie sika przez sen.
    Ja karmię raz nad ranem "na śpiocha". Zawsze sprawdzam w trakcie tego karmienia pieluszkę i jest sucha.
    Jeśli po karmieniu córa nie kręci się w łóżeczku, to następnym razem, kiedy wstaje już na dobre pieluszka jest sucha, a siku ląduje w nocniczku.

Jeśli natomiast kręci się po odłożeniu, to potem na 99,9% pieluszka będzie mokra. Ale siku na nocnik też jest
    Więc wydaje się, że sprawdza się fakt, że na śpiąco dzieci nie sikają.

A co do samego NHN, to idzie nam chyba całkiem nieźle ostatnio. Miewamy oczywiście mokre pieluszki oraz "puste" wysadzania, ale uśmiech Maluszka po załatwieniu się na nocnik - BEZCENNY

Miejscowość
    West Midlands,UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miszka Zobacz posta
    A moje nocne doświadczenia są takie, że dziecko nie sika przez sen.
    Oj sika (przynajmniej moje), nawet jej czasami powieka nie drgnie

natala - dzięki za link. Fajne powiadasz? to się zaopatrzę.

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

moje tez sika, oj jak sika, przesikuje wszystko co noc prawie (ale i nadrabia zaleglosci jedzeniowe, to co sie dziwic)...

maty super, ostatnio co prawda ich nie bylo nie bylo, ale mi sciagneli (jakies dwa tygodnie to trwalo).
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

Natala Gratulacje! Ale W pieknie sika A jak tam starszy i pieluchy? A te koszulki sa genialne. Gdyby sie kiedys trafilo kolejne, to po domu bedzie je nosic w dzien i w nocy przez kilka pierwszych miesiecy

Bigbabs, gdzie kupilas ksiazke Bauer? Bo ja nigdzie jej nie dostalam. nawet w usa nie bylo

I tak na marginesie Wam powiem, ze my zaczelismy EC jak mala miala 4-6tyg. Byl czas, ze lapalismy praktycznie wszystko. Moze jedna, dwie pieluchy zasikane.
    W nocy pielucha sucha byla, rano szybki rzut na tasme i do kibelka wio Kupale tez wszystkie szly, nie tylko te poranne, bo mala potrafila i do 10zrobic w pierwszych 3-4 miesiacach zycia.
    Owszem, na wyjazdach nie znosila babciowych kibelkow, wiec odmawiala wspolpracy, ale zaakceptowalismy taki stan rzeczy. Po powrocie do domu byla pelna synchronizacja.
    Jak mloda skonczyla 11miesiecy to sie skonczylo. praktycznie nagle. Nie i juz. bylo prezenie sie (zalatwiala sie od zawsze, gdy trzymalam ja nad kibelkiem miedzy swoimi nogami) Wiedzialam, ze chce siku, albo kupe, ale ona odmawiala. Nie naciskalam, bo i po co. co jakis czas proponowalam znowu, i znowu bylo 'nie'. Do tego doszla sraczka zebowa. Przy czym mloda potrawila pieknie trzymac, tylko po to, by ja postawic na podlodze, wtedy przesuwala sie w kat lazienki i spokojnie sikala i robila kupe na podloge.
    Teraz po dwoch miesiacach jest lepiej, dalej nie sygnalizuje, ale: rano i po drzemce sika najczesciej na kiblelek i powtarza psi psi z usmiechem Po czym czesto i tak dorobi reszte siku na podlodze, jak ja myje zeby Zdarza sie, ze jak sika w pieluche w ciagu dnia to powtarza psi psi. Bywa, ze zapytana, czy chce psi psi mowi 'ce'. W trakcie zmiany pieluchy czesto ucieka i sika gdzies na podloge, dywan, dolna polke od biurka. Kupy nie sygnalizuje, ale zawsze przychodzi po fakcie do mnie, czasami odpina pieluche i probuje zrobic na podloge.
    Kupilismy nocnik, nie podpasowal. Inne tez nie. Wg mojej corki one sluza tylko i wylacznie do wsadzania nogi do srodka
    I tak moja panna prawie calkowicie EC juz nie jest EC
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Z obserwacji świeżynki - w dzień na drzemkach i na spacerze nie sika. Pieluszka sucha, sik w nocnik. W nocy, jednak zasypiam i rano jest mokro, więc raczej sika. Choć pewnie właśnie zaraz po jedzeniu. Ale nie do końca umiem wyczaić, bo jednak zasypiam zanim karmienie się skończy.

Malina, no ale sie zrobiło. Ech te dzieciaki
    Ostatnio edytowane przez sheana ; 24-11-2010 o 15:53

Miejscowość
    West Midlands,UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malina Zobacz posta
    Bigbabs, gdzie kupilas ksiazke Bauer? Bo ja nigdzie jej nie dostalam. nawet w usa nie bylo
    Kupiłam na angielskim amazonie ze Stanów właśnie (szła jakieś 3tyg. ale w końcu doszła). Malina, a gdzie mieszkasz? pożyczyć mogie

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

bigbas - a ja tez? to bysmy sie z Malina powymienialy - ona mi albo ja jej i z powrotem do Ciebie...

Cytat Zamieszczone przez Malina Zobacz posta
    Natala Gratulacje! Ale W pieknie sika A jak tam starszy i pieluchy?
    nawet nie pytaj totalne uwielbienie dla pieluch ("moje pusiaste" - zgadnijcie o jakie chodzi ), zero wspolpracy z nocnikiem/toaleta. nawet nakladke sobie wybral taka jaka chcial, dal sie posadzic na niejze trzy razy (w pielusze i ubraniu) i na tym sie skonczylo. on wie kiedy robi kupe, ale nijak sie nie da przekonac do robienia jej nie w pieluche. odpuscilam kompletnie na razie, bo juz nawet nie wiem co jeszcze moglabym zrobic - poza czytaniem w kolko ksiazeczek "nocnikowych", ktore lubi. jak ja zaluje, ze nie wiedzialam az tyle o EC wczesniej... i odpuscilam wysadzanie f. jak sie zaczely jazdy z alergiami i przestalam miec glowe do tego a na wysadzanie wojtka (a idzie nam coraz lepiej L)) reaguje polaczeniem totalnej niecheci (jak pierwszy raz zlapalismy siki to dostal histerii) z zaciekawieniem...

moze sie okazac, ze beda odpieluchowani w tym samym czasie

Miejscowość
    West Midlands,UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    bigbas - a ja tez? to bysmy sie z Malina powymienialy - ona mi albo ja jej i z powrotem do Ciebie...
    Podeślij adres natala. W przyszłym tyg. będę na poczcie to wyślę

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

Super To ja sie ustawie w kolejce po Natali.
    moglabym sie odwdzieczyc The Diaper Free Baby, ale od zawsze wydawalo mi sie,ze ta Bauer fajniesza jest.

Natala: pusiaste to jakies minkee pieluszki? Szkoda, ze Franek odmawia wspolpracy, to on bylby najlepszy w wychwytywaniu sygnalow Wojtka. Zreszta, kto wie, moze sam zrezygnuje z pieluszek wkrotce, z dziecmi nigdy nic nie wiadomo. Moja wczoraj dwa razy podeszla mowiac psi psi i zrobila siku na kibelek, plus raz zdarla pieluche z tylka, po czym uciekla i nasikala na dywan A dzisiaj nic
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Malina - to itii bitti oczywiscie...

bigbas - pisze priw
    Ostatnio edytowane przez natala ; 25-11-2010 o 17:36

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

tak mi sie skojarzyło - może te pieluszki za ładne I dziecko nie chce się odpieluchować. Jakieś brzydkie trzeba kupić
    A u nas - zaczęło się od wysadzania, bo w tych samych porach kupa, a teraz łapię prawie każde siku w dzień i przegapiam (nie zawsze) kupy.
    Chwilę trwało, ale jak Młoda raz załapała, to teraz ślicznie w nocnik siusia. Jejku.

Miejscowość
    West Midlands,UK

Domyślnie

sheana

natala - mój też jeszcze nie do końca odpieluchowany, po lekturze Bauer wiem już dlaczego i uważam że pieluchy to wynalazek szatana, taki sam jak bomba atomowa i ferrero rocher

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

link do książki polecanej przez bigbabs: http://books.google.pl/books?id=78h2...page&q&f=false

Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

tak mi sie skojarzyło - może te pieluszki za ładne I dziecko nie chce się odpieluchować. Jakieś brzydkie trzeba kupić
    A u nas - zaczęło się od wysadzania, bo w tych samych porach kupa, a teraz łapię prawie każde siku w dzień i przegapiam (nie zawsze) kupy.
    Chwilę trwało, ale jak Młoda raz załapała, to teraz ślicznie w nocnik siusia. Jejku.
    no wlasnie - siki lapiemy, kupy prawie nie... (no dobra, przyznaje, ostatnia przegapilam bo forum czytalam )

gosia - dzieki za linka. bigbas - ale ja jednak poprosze o ksiazke, dobrze? nie przepadam za czytaniem z ekranu...

f. ma jakas kompletna blokade, on potrafi histerii dostac jak sie, nie daj Boze, czasem troche obsika (nawet w lecie na trawie tak mial). do tego nie chce zmieniac pieluch ostatnio, wiec powoli mam dosc... na sile go przeciez ani na sedes nie posadze, ani pieluchy nie zmienie (mimo sugestii otoczenia, juz slyszalam "posadz i przytrzymaj" )

Uprawnienia umieszczania postów