napisałam mniej więcej tak:
odpowiedziala:Moim zdaniem nie jest dobre dla zdrowia twego synka noszenie go brzuchem do świata. Pozycja na zdjęciu nie jest naturalna.... jest jak w Babybjornie [nie wiem jak przetlumaczyc wisiadlo]. Czy nie czujesz różnicy między pozycją brzuszkiem do brzucha i tą na zdjęciu? Zyczę wszystkiego najlepszego na długie miesiące (a nawet lata) noszenia twego dziecka!
znalazłam, że we wczesniejszym poście grupy jakas mama prosi o radę, bo jej córcia chce koniecznie być noszona przodem. odpowiedź pierwsza:Zaznaczam, ze jestem początkująca i przyjmuję wszystkie opinie. To zdjęcie to nasz pierwszy raz, powiedzmy że eksperymentujemy Oczywisice, że brzuszkiem do mamy to inna sprawa, bardziej intymna i głęboka. Ale uważam że ważne także by móc patrzeć na świat z ramion mamy. I nie wiem, czy masz na myśli stanowisko że pozycja jest błędna czy sposób w jaki ją zawiązałam ale nie wyolbrzymiajmy kwestii brzucha do świata (?)
i poparcie liderki grupy:Cześć! ila ma Twoja córka? jesli trzyma główkę mozesz spróbować nosić ją na biodrze. Masz długą chustę (tkaną)? alternatywnie "brzuchem do świata", ale tylko na krotki czas (nie jest to pozycja zbyt dobra dla rozwoju dziecka!)
jakas osoba zamiescila ostrzejszą krytykę, (potem usunęła swoje wypowiedzi), ale została ostro skrytykowana przez liderkę:na krótki czas, jeśli jednak związane poprawnie nie spowoduje szkód
i zamiescila zdjecie z podrozy wlasnej rodziny:nie uprawiajmy tu terroryzmu psychologicznego, bo ani wózek ani leżaczek, ani nosidła nigdy nie byłyby używane.
Jako że koniec końców wiele mam jednak stosuje tę pozycję [przodem], lepiej by wiedziały jak naciągnąć tkaninę, pod kolanka, podtrzymując pozycję (i kręgosłup) bardziej poprawnie.
Ja to widzę tak:
krytyka konstruktywna [cytuje ten post co przetlumaczylam powyzej ze wolno ale na krotko]
i Twoja niekonstruktywna "Uwaga: ta pozycja nie jest dozwolona ze względu na rozwój biodre i kręgosłupa!"
http://www.equazioni.org/index.php/2...orvegia-day-1/ (u dolu strony)
a tu dla odmiany z mojego fotoarchiwum: horror-wisiadlo
i w akcji:
(dziecko miało okropny grymas, ale zadbałam o anonimowość sprayem. Przy tym to Baby bjorn wydaje się super mięciutki i przytulaśny.