Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 21

Wątek: O chustach i pieluszkach wielo w grudniowym "Dziecku"

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie O chustach i pieluszkach wielo w grudniowym "Dziecku"

Kupiłam ten numer ze względu na temat chust zasygnalizowany na okładce. Cóż , o chustach jest, jest o zaletach, co bardzo cieszy, ale jednak jakoś nie do końca podoba mi się . Pomijając fakt, że p. Zawitkowski i oczywiście uwaga na noszenie pionowe, to nie ma tam najbardziej podstawowych informacji np. rodzaje chust, gdzie szukać w internecie itp. Widać że artykuł trochę "na kolanie pisany"- jakby bardziej o potrzebie bliskości niż o chustach.. W innym miejscu wzmianka o pieluszkach wielorazowych (wypatruję takich wzmianek jak zbawienia) i jeszcze bardziej bez sensu - wymienione tylko Itti bitti SIO i formowanki tetro i znów zero adresów internetowych- chyba się komuś coś tylko o uszy obiło. Nie wiem, może za ostra jestem ale ja swego czasu też "popełniłam" artykuł o chustach w lokalnym czasopiśmie ekologicznym i na temacie się jeszcze nie znałam ale poszperałam w internecie i jakoś udało mi się z grubsza sprawę streścić.
    poza tym : co sądzicie o tym wiązaniu na proponowanym przez p.Zawitkowskiego - to zdaje się klasyczne wiązanie chusty elastycznej a ta na zdjęciu wygląda mi na tkaną?
    Ostatnio edytowane przez wiki100 ; 15-11-2010 o 13:39

Chustofanka Awatar Nastka55
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

jeszcze nie widziałam tego numeru''Dziecka''. jutro wiec sie zaopatrze
    Natalia mama Mikołaja (09.07.2010)

Guest
    Guest

Domyślnie

chyba mało wymagająca jestem, ale oceniłam bardzo pozytywnie cały artykuł.
    moim zdaniem nie da się tematu chust oraz pieluch dokładnie i rzetelnie omawiać w tak komercyjnym piśmie, w kazdym razie musiałby być to dość pokaźnych rozmiarów kniga a taki artukuł ma zainspirować i pokazać ze istnieje coś jeszcze oprócz wózków i pampków

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a dajcie autora tekstu, pls.

matka czworga
    i psa

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

no to wiązanie PZ jest przedziwne On tak od paru lat pokazuje i jest niereformowalny w tym chyba nie dość, ze to wiązanie do chusty elastycznej raczej (choć w sumie od biedy można i w tkanej tak), to jeszcze dziecko włożone w zewnętrzną połę, zamiast w wewnętrzną ( co nie daje potrzymania 3ma warstwami). A, na dodatek, dziecko ułożone na plecach zamiast na boku, co daje niestety możliwość zbyt mocnego przygięcia brody do tułowia A sam artykuł śmieszny, też mam wrażenie, że na kolanie pisany, bo trzy razy jest zaprzeczanie - najpierw - że dziecka nie wolno nosić w asymetrycznych pozycjach, potem gdzieś na trzeciej stronie, że nosić w naprzemiennie asymetrycznych półleżących pozycjach, a potem znów, że asymetryczne są złe...
    ale w sumie dobrze, że piszą o chustach...

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

czyli co - niewazne jak pisac o chustach, byle by pisac?

nie czytalam, ale przeczytam na pewno, jesli mowicie ze na kolanie pisany

matka czworga
    i psa

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

A mnie już wypowiedzi p.PZ nie dziwią absolutnie. Sprzeczność to jego drugie imię

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez węgielek Zobacz posta
    a dajcie autora tekstu, pls.
    Sam Paweł Zawitkowski to sygnuje jako autor
    To wiązanie i ułożenie/włożenie dziecka też mi trochę niepokojąco wygląda...
    A tekst to chyba przy okazji nowego wydawnictwa autora się pojawił - bo teraz taka jego pozycja jest reklamowana "Mamo, tato, co ty na to?".

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no to szkoda, ze badziew sygnuje swoim nazwiskiem.

matka czworga
    i psa

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

a myślałam że po swoich niegdysiejszych występach w DDTVN pan Paweł się nawrócił...
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

wczoraj przeczytałam artykuł jeszcze raz dokładnie : właściwie nie jest wcale źle. Bardzo dobrze, że jest o zaletach noszenia. Ale tak myśle, że jeśli panu PZ nie podoba się za wczesne noszenie w pionie to powinien raczej zaproponować kołyskę a nie jakieś nie wiadomo co... Tak sobie pomyślałam że, jednak to jest jakiś krok do przodu (chyba).
    Zaś jeśli chodzi o wzmiankę o pieluszkach wielo - to pozostanę przy swoim - fuszerka totalna.

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aga Zobacz posta
    no to wiązanie PZ jest przedziwne On tak od paru lat pokazuje i jest niereformowalny w tym chyba

się czepiasz To tylko pionizowanie zostało, z żabką jakie były hece, przypomnij sobie
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustoholiczka Awatar Dorocie
    Miejscowość
    było Warszawa, teraz Żyrardów

Domyślnie

przeczytałam artykuł, zanim pojawił się ten wątek o artykule w Dziecku
    facet się promuje jak może, ale sam artykuł daje dobrą reklamę chustom - bo Pan Z. jako autorytet - poleca chusty, mówi że to dobre! i to taki kolejny krok do przodu - znak dla niedowiarków, drogowskaz.
    Widzicie błędy w tekście, sprzeczności bo macie większą wiedzę w ulubionym temacie.

Chustomanka Awatar covu
    Miejscowość
    bujam w obłokach ;)

Domyślnie

Mnie to wiazanie zadziwiło
    do elastyka mi absolutnie nie pasuje, bo dziecko nie jest podtrzymane 3 warstwami.
    W tkanej... jakoś mi się dziwne wydaje to wiązanie na tkaną...

Artykuł moim zdaniem na plus, bo jednak promuje chusty, mówi, że są dobre, że dziecko należy nosić. Ja się nie zgadzam z osądem w jakich pozycjach nosić, ale generalnie cieszę się, że Zawitkowski wszedł w temat i próbuje coś poprawić w tym zakresie...
    Kangurkowo
    Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci Chustolandia

Friends come and go and the world doesn't stop for anybody, so do what you love and never look back.

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Dziewczyny, a gdzie w tym artykule jest wzmianka o pieluchach ? Chyba oślepłam, starość mnie prześladuje.
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chustomanka

Domyślnie

w styczniowym numerze jest o pieluchach na pewno. cały artykuł o "życiu ekologicznym"

edit: w grudniowym też jest - znalazlam - nie w tym artykule o chustach, tylko na stronie 106
    Ostatnio edytowane przez ula1 ; 22-12-2010 o 13:30
    Bylam: ulisia

Domyślnie

Czyli jest artykuł o chustach autorstwa Pawła Zawitkowskiego i coś o pieluchach napisanego przez redakcję kilkadziesiąt stron dalej, zgadza się ?

Początkowo zrozumiałam, że PZ napisał coś o pieluchach ...

Idę czytać te artykuły raz jeszcze. Wstępnie całkiem mi się podobają.

Chustoguru Awatar mamaslon
    Miejscowość
    WLKP

Domyślnie

co do grudniowego zgadzam sie z wami, pisane na kolanie...niestety ten styczniowy tez taki sobie...niby cos mowi, ale nie do konca...wolny wywiad-czyli tak zwane po łepkach ...opr. wstepu ktory jest dobry
    ps:ad. dziewczyny-pewnie ze dobrze wyszly, ale napisane jak wyzej...choc tez sie zgadzam ze takie haslo gdzies rzucone moze osobe czytajaca zainteresowac na tyle ze we wlasnym zakresie zacznie zglebiac temat
    Ostatnio edytowane przez mamaslon ; 23-12-2010 o 13:16
    Kruszynka 2010
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    LULAMY Akademia Chustonoszenia
    Specjalistka od metody karmienia dzieci- BLW (Bobas Lubi Wybór), Certyfikowany uczestniczka szkolenia z BLW prowadzonego przez Gill Rapley.
    BabyLedWeaning
    oraz Stowarzyszenie Poznań w Chuście
    moje zwierzaki i

Domyślnie

Mnie się wydaje, że celem tego artykułu było po prostu zachęcenie mam do chust, a nie wykład merytoryczny. PZ jest chyba teraz jedyną osobą, która na taką skalę promuje chustonoszenie w mediach, więc dobrze, żeby nasze środowisko go wspierało.

Tym bardziej, że widać pozytywną ewolucję w jego podejściu do chust. Pamiętam czasy, kiedy się zastanawiałyśmy na forach, czy PZ w ogóle lubi chusty wiązane, a tutaj piękny artykuł z naszymi forumowymi modelkami w roli głównej. Nie wiem, czy wszyscy zauważyli, że na fotkach jest nasza Mart i Ekomama (Magdalena z Ekodzieciaka). Wyszłyście super dziewczyny.

Chusty pięknie podociągane, co nie powinno dziwić, czuwały na tym dwie wspaniałe trenerki (Magda i Marta) z Akademii Noszenia Dziecka.

Co do wiązania kołyskowego, to to, że nie uczą go instrukcje producentów nie oznacza, że nie można go stosować. Z merytorycznego punktu widzenia nie widzę wyższości np. prostej kołyski nad tym wiązaniem. Dziecko ułożone podobnie, a tu przynajmniej chusta jest na dwóch ramionach.
    Ostatnio edytowane przez Natalia ; 23-12-2010 o 12:48

Domyślnie

Jeszcze dodam, że w kwestii pionizowania noworodków, to moim zdaniem widać sporą ewolucję na plus. PZ dopuszcza jej stosowanie, tylko zaleca, żeby robić to na zmianę z innymi wiązaniami.

Uprawnienia umieszczania postów