sil (377) akurat to nie o tym watek ale odpowiem. Tez nie jestesm lekarzem wiec dyskusja medyczna jes tna wyjatkowo niskim poziomie

. Ja akurat konsultowalam z lekarzami, bo moj syn mial dosc czesto zapalenie uszu i jak sie okazalo w naszym przypadku przyczyna byla alergia i wszystko szlo od gardla. Zapalenie uszu powoduja bakterie, a nie "zawianie uszu", choc moze przyczynic sie do tego wychlodzenie organizmu, po to czapka na glowe - wiekszosc ciepla uchodzi przez glowe. Najczestrze przyczyny zapalenia ucha to trzeci migdalek, zpalenie gardla, katar, alergia i wrodzona podatnosc na zapalenie ucha. Przyczyna moze tez byc nadmiar sliny. Slina zalewa ucho, potem legna sie paksudne bakterie i gotowe. Zpalenie ucha mozna rozpoznac zanim pojawi sie goraczka i bol ucha, np po zapachu z ucha lub po tym jak dziecko trze ucho lub nacisnac z przodu ucha, jesli dziecko odchyla glowe i sie krzywi to znaczy ze cos sie dzieje.
Pytalam lekarzy o zakrywanie uszu, byli zgodni nie trzeba, nie wspominaja tez o tym art. ktore czytalam na ten temat. A cod o slyszlanosci, wierz mi jest ronica nawet przy cienkim materiale, nie mowiac o tym ze muszla ucha jest splaszczona. Sprobowac kazdy moze jesli nie wierzy. Kto wie czy to nie przyczynia sie do problemow z wymowa, bo jak gorzej slyszy to i trudniej mowic, ale to juz moja dygresja.