Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: pytanioodezwa o wykorzystywaniu zdjec

Chustoholiczka Awatar v
    Miejscowość
    jakby Warszawa

Domyślnie pytanioodezwa o wykorzystywaniu zdjec

szlag mnie trafil przed chwila

moze mozna gdzies jasno i drukiem oglosic producentom i wytworcom, ze foty wklejone z uprzejmosci w watkach z recenzjami wciaz stanowia wlasnosc autorow, nie producentow?

i przed uzyciem czyjegos zdjecia warto sie odezwac do autora?

czy sie myle i jest inaczej?
    Ostatnio edytowane przez v ; 13-11-2010 o 01:04

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie

gdzie te zdjęcia? gdzie?

no i nie mylisz się raczej - choć poza wiarą w zasady dobrego wychowania (i chyba nawet jakiegoś prawa) może warto zrobić na zdjęciach znak wodny 'nie tykaj buraku'.

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

nie mylisz się raczej, ale na przykładzie jednej forumki, ktorej dziecka zdjecie w foteliku okrążało świat i dowiedziała się z jakiegoś wątku o tym- producenci, sprzedawcy allegro, sklepy internetowe- mają to zwykle gdzieś.
    Ja robię zdjęcia i mnie to osobiście bardzo denerwuje- jeśli z kolei ja chcę wykorzystać fotkę, albo wiem że będę wykorzystywać, to ZANIM ja robie pytam o zgodę.

A prawo do własności intelektualnej nie ma tu zastosowania? Jak jest IstockPhoto to tam sa na zdjecia nałożone różne obostrzenia, u nas działa to chyba podobnie- czyli bez zgody autora nic nie mozna zrobic..
    a gdzie te zdjęcia?

edit- stad tyle konkursów zdjeciowych, bo akceptując ich regulamin przestajesz miec prawo do swojego zdjecia albo moze nie tyle przestajesz je miec, co zyskuje je organizator konkursu także

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Uprawnienia umieszczania postów