Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: po miesiącu w wielo- czy dobrze pieluchuję?

Domyślnie po miesiącu w wielo- czy dobrze pieluchuję?

Dziewczyny, ok m-ca pieluchuję wielo; chciałabym tylko upewnić się, że wszystko dobrze robię, chociaż pewnie nie ma 'jedynej słusznej metody'
    Na razie moje zasoby są bardzo skromne, piorę co dwa dni, kupiłam wszytskiego po trochu i jestem na etapie testów. W domu używam głównie tetry i otulaczy PULowych, zmieniam pieluchę co godzinę, maks 1,5; na wyjścia kieszonka i tu ok 2, maks 3 godziny w pielusze (raz się nam zdarzyło), na noc na razie jescze pampersiaki bo nie trafiłam jeszcze na formowankę, która by wytrzymała noc.
    Chciałabym zapytać o kilka spraw technicznych:
    -jak często zmieiacie otulacze PULowe? ja mam na razie 2, więc zakładam na zmianę, wieczorem przepieram ręcznie i kolejnego dnia tak samo a wieczorem pranie w 60st
    - co z otlaczem wełnianym- nalezy go wietrzyć, czyli musi być na dworze czy wystarczy rozwieszenie w domu? co jeśli jest lekko wilgotny od pieluchy- od razu do prania? a jeśli nie,to jak często prać?
    - otulacz polarkowy- u mnie awaryjny, bo jakoś się nie sprawdza- czy też można go użyć kilkakrotnie czy jest do prania po pierwszej pielusze?
    - higiena pieluch podczas choroby dziecka- Jermiś złapał przeziębienie, czy muszę coś robić ze zużytymi pieluchami czy po prosty wyprać w 60 st jak zawsze?
    Z góry dziękuję za pomoc

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

Otulacze pulowe u nas były do niedawna stosowane (teraz jest ściganie się za gołym dupskiem więc kieszonki tylko dają radę) i też stosowałam na zmiane dwa jeśli były tylko osikane i wieczorem u mnie wlatywały do pralki i rano od nowa
    z innymi otulaczami to nie wiem... a co do przeziębienia to ja piorę normalnie - tj 60 i 90 stopni - polecam wątek http://www.chusty.info/forum/showthr...ghlight=pranie to jest źródło wiedzy wieeelkie
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Otulacz wełniany teoretycznie pierze się co 7-10 dni, oczywiście, jeśli są jakieś niespodzianki, to częściej
    Otulacz polarowy można użyć0 do kilku pieluszek, tzn nie trzeba wrzucać do prania po jednej zmianie. Tak samo jak PUL, wystarcza średnio na 4-5 zmian pieluszek, myślę, że sposób stosowania zamiennie i pranie wieczorem jest ok.

Domyślnie

dzięki

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

1,5 godziny w tetrze, no nieźle
    otulacz pulowy na ogół na cały dzień wystarcza, no chyba, że niespodziewajka grubsza się trafi
    wełniany suszę na oparciu łóżeczka

na noc polecam bambusową formowanę od Yetty z podwójnym wkładem z bambusa, popolini i AIO BabyBehinds też dało radę

Domyślnie

1,5 godziny jak sie akurat nie trafi zaden sik, zazwyczaj jest krocej

a w jakim wieku Twoje dziecie, ze te nocne sie sprawdzaja? moj mały ssie w nocy czesto , pampersa tez musze mu wymieniac, bo wymieka do rana

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

aaaa co do nocy to woonderos z obiema wkładkami nigdy nie wymiękł
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Miłosz ma 15 m-cy, w nocy je chętnie i często, sika dużo

Chustofanka Awatar Pati778

Domyślnie

na noc polecam formowanki i wełenkę, albo issy bear z mega wielkimi wkładkami
    Patrycja - mama Miłosza (24.08.2007), Łucji i Tobiasza (29.06.2009), Juliusza (01.01.2015) i Ignasia (19.06.2017)

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smellson Zobacz posta

a w jakim wieku Twoje dziecie, ze te nocne sie sprawdzaja? moj mały ssie w nocy czesto , pampersa tez musze mu wymieniac, bo wymieka do rana
    skoro i tak mu pampka przebierasz to możesz mu i wielo przecież zmienić w nocy dla mnie na nocki idealne są handmade z ręcznikiem ikea w środku a do tego otulacz gatki wełniane, też handmade

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magnolia Zobacz posta
    skoro i tak mu pampka przebierasz to możesz mu i wielo przecież zmienić w nocy dla mnie na nocki idealne są handmade z ręcznikiem ikea w środku a do tego otulacz gatki wełniane, też handmade
    wszystko mam
    musze się jakoś do tych nocek w wielo przekonać...wczoraj przemiękł mi wonderoos i to v1 z obiema wkładkami, świezo po odtluszczeniu polarku i wykwaskowaniu wkładek, jutro sprawdzę P'tit dessous bambusa nocnego- może mu moje zabiegi pomogły jakoś

jeszcze jedno pytanie- czy do tych wszytkich polecanych przez Was formowanek, bambusów etc wkładacie wkład sucha pielucha? bo chyba w mokrym bambusie to niezbyt miłoby bylo spać, no nie?

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

ja mojemu maleństwu zakładam na noc formowankę FlexiTot i mokro mu absolutnie nie przeszkadza, za to jak założyłam wkładkę sucha pielucha to pupa była lekko czerwona - chciałam dobrze, ale jak widać nie każdemu to służy

Uprawnienia umieszczania postów