Ale ja chcę poradę o taki wiecie - zestaw startowy.
Później pewnie sama sobie wyrobię zdanie i preferencje i część sprzedam, coś innego dokupię.
Ale od czego zacząć?
Ale ja chcę poradę o taki wiecie - zestaw startowy.
Później pewnie sama sobie wyrobię zdanie i preferencje i część sprzedam, coś innego dokupię.
Ale od czego zacząć?
A jakie masz możliwości suszenia? w domu na suszarce, na kaloryferach, w piwnicy, suszarni?
Mam jedną suszarkę, grzejnik łazienkowy i 3 grzejniki w pokojach. Nie powinno się to drastycznie zmienić.
Ja swoją córkę późno przestawiłam, jak się zaczęła odpieluszkowywać w dzień w wieku 2,5 roku, pieluchujemy sie w nocy. Warto. A jakie masz środki i co ile dni byś chciała prać? Chcesz łatwiejsze rozwiązania czy niekoniecznie?
Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)
Co 3-4 dni bym chciała prać.
Na początek łatwiejsze, żebym się nie zniechęciła.
Ale trudniejszych też piszcie, to będę wiedziała czym się zainteresować w dalszej kolejności.
powiem tylko ze obojetne jaki system pieluchowania wybierzesz potrzebujesz tyle "zmian" pieluch zeby wystarczylo Ci autonomii na 5-6 dni
3-4 dni zbierasz brudne i 1-2 dni kiedy te sie susza
a i wielo zmienia sie czesciej niz pampersy ; u nas srednia bedzie z 8 razy na dobe
(jak czesto zalezy od wieku dziecka i innych czynnikow)
ogolnie - dobra decyzja! powodzenia
lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
--------------------------------
doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
instruktor Masażu Shantala od 2013
A ja Ci napiszę tak.
Nie kupuj od razu całego zestawu. Trudno, dwa lub trzy razy zapłacisz za przesyłkę, ale przynajmniej nie zostanie Ci stos pieluch, które Ci nie podpasują.
Ja bym kupiła po dwie sztuki każdego rodzaju pieluszek. Tzn. kieszonki z wkładami (dla tak dużego dziecka to spokojnie mozna one size), formowanki i otulacze, ew. jakieś prefoldy. Tetrę pewnie masz, więc w razie czego można ją w otulacz wepchnąć.
Na początek, z tydzień lub dwa możesz używać wielo na przemian z pampersami. Potem, jak już się wciągniesz, to będziesz wiedziała czego dokupić.
walne prosto z mostu
2 flipy+góra tetry i froty
5 kieszonek one size różnych firm wtedy sprawdzisz co wam pasuje(babyetta,bg,tanie minkee)
4 aio lub sio (ib,bg,cp)
4formowanki bambusowe, konopne (bh,babyetta,ib,bg)
to co wam spasuje to najwyzej dokupisz
jesli cie na to stac to kup nowe i jak wam niepodpasuja to sprzedasz na bazarku,duzo nie stracisz a wiele z nas czeka żeby cos zgarnac
moj stosik to okolo 15 sztuk w tym 4 kieszonki hanmaidowe,3 kieszonki bg,4 bd aio on,3 flipy,1 tania minkee.i w planie tzn w trakcie ralizacji jeszcze 3 kieszonki bg i 2 handmeidowe.mam nadziej ze nalug mnie nie zgubi ale talki stos jest ok przynajmniej u mnie .piore 2 razy w tyg,a pieluchy trzymam w wiadrze na balkonie,raz dziennie je tam przenosze z worka pulowego z domu.
Ostatnio edytowane przez mTuśka ; 08-11-2010 o 01:05
Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)
Mądrze pisze! Ja kupiłam np. close parent bardzo chwalone, a kompletnie się u nas nie sprawdziły. Popróbuj różnych. Ze swoich doświadczeń polecam ci Itti Bitti Snap In One (tzw. SIO)- dla 8,5 miesięczniaka od razu kupujesz największe czyli rozmiar L.
Bardzo wygodne, bo suszysz oddzielnie rozłożony wkład (szybciej schnie, choć to bambus), łatwo założyć papierek (o ile zamierzasz takowy używać, bo można go podwinąć pod te wczepiane wkładki), można włożyć tetre złożoną zamiast wkładki, można dokupić same wkładki (ekonomiczne, i praktyczne - zwłaszcza przy siuśkach- wymieniasz tylko kład= rzadziej pierzesz otulaczyki= mniej ich zużywasz), zapomniana pieluszka dłużej od innych nie odparza skóry dziecka nawet przy kontakcie z moczem, bardzo trwałe. Dla mnie to idealna pieluszka i dopiero przy niej faktycznie przekonałam się do wielo. Nie iem, czy to nie będzie niedozolona reklama,a le ja kupowałam pieluszkarni i tam na ich stronie jest filmik ukazujący konstrukcję i "obsługę" tej pieluszki.
Poza itti bitti mamy fuzi bunz i babyyettę i też je sobie chwalę (ale ja tylko zapięcie na napy akceptuję).
W sumie pieluch mamy chyba 10- starcza spokojnie ,ale ja piorę co 2 dzień (szybko teraz przy raczkowaniu pranie się zbiera+ wrzucam razem ręczniki i koszule męża).
dziewczyny, pozwólcie, że się podłączę, bo też na poważnie myślę o przejściu na wielo z moją 16-misięczną pannąprać mogę co drugi, trzeci dzień, środki na razie są (finansowe), suszę w domu.
Najszybciej schną kieszonki PULowe, ja lubię też kieszonki bawełniane/frotowe. Do środka jako wkładki ręczniki z ikea, te małe, za 10 szt ok, 10 zł, ja mam 30 szt. To sa nasze pieluszki na dzień, na noc i do spania formowanki bambusowe czy konopne, albo bardzo chłonne wkładki (te już są niestety droższe niż wersja z ręcznikami)
Najtańsza i najszybsza wersja to otulacz, do środka tetra z wkładką z polarku. Tanio, schnie ekspresowo, tylko w otulacz trzeba zainwestować.
Najłatwiejsze w obsłudze są AIO (zakładane jak jednorazówka, po zdjęciu do prania, pozostałe trzeba zwykle "rozmontować" czyli wyjąć wkładki), ale sporo kosztują i jak dla mnie za długo schną (a nie można ich suszyć na kaloryferze)
ja bym zaczęła lajtowo, czyli tetra (bo tetra zawsze w domu jest) + otulacz z pula (najlepiej flip) i możecie na tym lecieć do końca
a jak chcecie coś sobie urozmaicić to kupiłabym jakieś 2-3 kieszonki one size z wkładkami (np. tanie minkee z bambusem od marsjanki albo handmejdy którejś z dziewczyn - yetta, ala, MonikaK)
a potem to zobaczycie co wam pasuje najlepiej - grunt żeby zacząć![]()
Beata mama Grzesia (30/03/96) Ani (14/08/07) i Jasia (16/10/09)
My mamy dwie opcje: tetra + PULowy otulacz oraz kieszonki z wkładami różnymi.
Piorę co 2-3 dni.
Ja przeszłam na wielo jak Nela miała niecałe 1,5 roku...... zaczęłam od ręczników z Ikei + otulacz, potem formowanki + otulacz i kieszonki Naughty Baby (nie polecam), a teraz to mam same kieszonki i SIO (20 szt. łącznie), piorę co dwa dni.