Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 87

Wątek: Poproszę o rzetelną listę :)

Domyślnie Poproszę o rzetelną listę :)

Po 8.5 miesiącach używania pamersów postanowiliśmy przejść na pieluchy wielorazowe.
    Nie za późno?

Temat ledwie liznęłam, więc bardzo proszę, aby wypisał mi ktoś listę rzeczy które powinnam kupić; a chcę zamówić już jutro te cuda. Proszę też o wypisanie ile sztuk czego potrzebuję.

Jeśli założyłam wątek w złym dziale to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce, ale tak abym znalazła

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

na pieluchy chyba nigdy nie jest za późno

nie jest sprawa łatwa... każda z nas ma swoje preferencje, potrzeby, upodobania, możliwości finansowe i... gust
    na bank był taki wątek, więc poszukaj.

mogę Ci napisać, czego ja używam, jeśli chcesz
    aczkolwiek nie znam chyba mam, które mają identyczne zestawy - ze sobą, nie ze mną.
    się znaczy: chyba każdy ma co innego. o.

Domyślnie

Ale ja chcę poradę o taki wiecie - zestaw startowy.
    Później pewnie sama sobie wyrobię zdanie i preferencje i część sprzedam, coś innego dokupię.
    Ale od czego zacząć?

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

A jakie masz możliwości suszenia? w domu na suszarce, na kaloryferach, w piwnicy, suszarni?

Domyślnie

Mam jedną suszarkę, grzejnik łazienkowy i 3 grzejniki w pokojach. Nie powinno się to drastycznie zmienić.

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Ja swoją córkę późno przestawiłam, jak się zaczęła odpieluszkowywać w dzień w wieku 2,5 roku, pieluchujemy sie w nocy. Warto. A jakie masz środki i co ile dni byś chciała prać? Chcesz łatwiejsze rozwiązania czy niekoniecznie?
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Domyślnie

Co 3-4 dni bym chciała prać.
    Na początek łatwiejsze, żebym się nie zniechęciła.

Ale trudniejszych też piszcie, to będę wiedziała czym się zainteresować w dalszej kolejności.

Chusteryczka Awatar kasia
    Miejscowość
    karkonosze:)

Domyślnie

dziewczyny, pozwólcie, że się podłączę, bo też na poważnie myślę o przejściu na wielo z moją 16-misięczną panną prać mogę co drugi, trzeci dzień, środki na razie są (finansowe), suszę w domu.

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia_mama_stasia Zobacz posta
    Na początek łatwiejsze, żebym się nie zniechęciła.
    uuuu, to KUPA kieszonek lub AIO ci potrzebna

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Najszybciej schną kieszonki PULowe, ja lubię też kieszonki bawełniane/frotowe. Do środka jako wkładki ręczniki z ikea, te małe, za 10 szt ok, 10 zł, ja mam 30 szt. To sa nasze pieluszki na dzień, na noc i do spania formowanki bambusowe czy konopne, albo bardzo chłonne wkładki (te już są niestety droższe niż wersja z ręcznikami )
    Najtańsza i najszybsza wersja to otulacz, do środka tetra z wkładką z polarku. Tanio, schnie ekspresowo, tylko w otulacz trzeba zainwestować.

Najłatwiejsze w obsłudze są AIO (zakładane jak jednorazówka, po zdjęciu do prania, pozostałe trzeba zwykle "rozmontować" czyli wyjąć wkładki), ale sporo kosztują i jak dla mnie za długo schną (a nie można ich suszyć na kaloryferze)

Chustonoszka Awatar margherita78
    Miejscowość
    Bielsko-Biała/Dublin

Domyślnie

na Wielo- nigdy nie jest za pózno ,ale niech radzą bardziej doswiadczone bo ja też zaczynałam jak ty-zbyt pózno

Chustomanka Awatar tonya

Domyślnie

ja bym zaczęła lajtowo, czyli tetra (bo tetra zawsze w domu jest) + otulacz z pula (najlepiej flip ) i możecie na tym lecieć do końca
    a jak chcecie coś sobie urozmaicić to kupiłabym jakieś 2-3 kieszonki one size z wkładkami (np. tanie minkee z bambusem od marsjanki albo handmejdy którejś z dziewczyn - yetta, ala, MonikaK)

a potem to zobaczycie co wam pasuje najlepiej - grunt żeby zacząć
    Beata mama Grzesia (30/03/96) Ani (14/08/07) i Jasia (16/10/09)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

My mamy dwie opcje: tetra + PULowy otulacz oraz kieszonki z wkładami różnymi.
    Piorę co 2-3 dni.

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Ja przeszłam na wielo jak Nela miała niecałe 1,5 roku...... zaczęłam od ręczników z Ikei + otulacz, potem formowanki + otulacz i kieszonki Naughty Baby (nie polecam), a teraz to mam same kieszonki i SIO (20 szt. łącznie), piorę co dwa dni.

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kasia_mama_stasia Zobacz posta
    powiem tylko ze obojetne jaki system pieluchowania wybierzesz potrzebujesz tyle "zmian" pieluch zeby wystarczylo Ci autonomii na 5-6 dni
    3-4 dni zbierasz brudne i 1-2 dni kiedy te sie susza

a i wielo zmienia sie czesciej niz pampersy ; u nas srednia bedzie z 8 razy na dobe
    (jak czesto zalezy od wieku dziecka i innych czynnikow)

ogolnie - dobra decyzja! powodzenia
    lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
    --------------------------------
    doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
    instruktor Masażu Shantala od 2013

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

A ja Ci napiszę tak.
    Nie kupuj od razu całego zestawu. Trudno, dwa lub trzy razy zapłacisz za przesyłkę, ale przynajmniej nie zostanie Ci stos pieluch, które Ci nie podpasują.
    Ja bym kupiła po dwie sztuki każdego rodzaju pieluszek. Tzn. kieszonki z wkładami (dla tak dużego dziecka to spokojnie mozna one size), formowanki i otulacze, ew. jakieś prefoldy. Tetrę pewnie masz, więc w razie czego można ją w otulacz wepchnąć.
    Na początek, z tydzień lub dwa możesz używać wielo na przemian z pampersami. Potem, jak już się wciągniesz, to będziesz wiedziała czego dokupić.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

walne prosto z mostu
    2 flipy+góra tetry i froty
    5 kieszonek one size różnych firm wtedy sprawdzisz co wam pasuje(babyetta,bg,tanie minkee)
    4 aio lub sio (ib,bg,cp)
    4formowanki bambusowe, konopne (bh,babyetta,ib,bg)
    to co wam spasuje to najwyzej dokupisz
    jesli cie na to stac to kup nowe i jak wam niepodpasuja to sprzedasz na bazarku,duzo nie stracisz a wiele z nas czeka żeby cos zgarnac
    moj stosik to okolo 15 sztuk w tym 4 kieszonki hanmaidowe,3 kieszonki bg,4 bd aio on,3 flipy,1 tania minkee.i w planie tzn w trakcie ralizacji jeszcze 3 kieszonki bg i 2 handmeidowe.mam nadziej ze nalug mnie nie zgubi ale talki stos jest ok przynajmniej u mnie .piore 2 razy w tyg,a pieluchy trzymam w wiadrze na balkonie,raz dziennie je tam przenosze z worka pulowego z domu.
    Ostatnio edytowane przez mTuśka ; 08-11-2010 o 00:05
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Chustomanka Awatar Dharma

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    A ja Ci napiszę tak.
    Nie kupuj od razu całego zestawu. Trudno, dwa lub trzy razy zapłacisz za przesyłkę, ale przynajmniej nie zostanie Ci stos pieluch, które Ci nie podpasują.
    Na początek, z tydzień lub dwa możesz używać wielo na przemian z pampersami. Potem, jak już się wciągniesz, to będziesz wiedziała czego dokupić.
    Mądrze pisze! Ja kupiłam np. close parent bardzo chwalone, a kompletnie się u nas nie sprawdziły. Popróbuj różnych. Ze swoich doświadczeń polecam ci Itti Bitti Snap In One (tzw. SIO)- dla 8,5 miesięczniaka od razu kupujesz największe czyli rozmiar L.
    Bardzo wygodne, bo suszysz oddzielnie rozłożony wkład (szybciej schnie, choć to bambus), łatwo założyć papierek (o ile zamierzasz takowy używać, bo można go podwinąć pod te wczepiane wkładki), można włożyć tetre złożoną zamiast wkładki, można dokupić same wkładki (ekonomiczne, i praktyczne - zwłaszcza przy siuśkach- wymieniasz tylko kład= rzadziej pierzesz otulaczyki= mniej ich zużywasz), zapomniana pieluszka dłużej od innych nie odparza skóry dziecka nawet przy kontakcie z moczem, bardzo trwałe. Dla mnie to idealna pieluszka i dopiero przy niej faktycznie przekonałam się do wielo. Nie iem, czy to nie będzie niedozolona reklama,a le ja kupowałam pieluszkarni i tam na ich stronie jest filmik ukazujący konstrukcję i "obsługę" tej pieluszki.
    Poza itti bitti mamy fuzi bunz i babyyettę i też je sobie chwalę (ale ja tylko zapięcie na napy akceptuję).
    W sumie pieluch mamy chyba 10- starcza spokojnie ,ale ja piorę co 2 dzień (szybko teraz przy raczkowaniu pranie się zbiera+ wrzucam razem ręczniki i koszule męża).

Chustomanka Awatar klaudia
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Ja zaczęłam jak mój syn miał 7,5 miesiąca... kupuję po woli po kilka. 2 mam nowe i resztę z naszego bazarku... przeważnie kiesząki i to rózne...dzięki temu mam już swoje faworyty. Pranie mnie nie przeraża,tak się zakochałam w wielo, że uwielbiam je wywieszać. JA również tak jak Dharma piorę co drugi dzięń i dorzucam wszystko inne co do prania.

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

a ja przewrotnie nic Ci nie polecę, bo:

zaczynałam od Flipów i wydawało mi się, że nic więcej mi nie potrzeba
    potem posmakowałam kieszonek, królowały tylko kieszonki
    potem IB, jedyne na spacer
    przyszedł czas i na formowanki i na wełniane otulacze - magia

za chwil kilka pewnie znowu coś odkryję, że o wspieraniu handmade nie wspomnę

Sama musisz dobrać swój stosik idealny, dlatego zawsze odradzam kupowanie dużej ilości tych samych pieluch.
    Mnie np. wiele markowych nie spasowało z różnych względów.

Uprawnienia umieszczania postów