Pokaż wyniki od 1 do 20 z 36

Wątek: Mąż mi zarzuca przyzwyczajenie córy do noszenia

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar t_a_s
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie Mąż mi zarzuca przyzwyczajenie córy do noszenia

Młodsza córa nie chce spędzać ze mną czasu na zabawie, a domaga się noszenia, czy to w chuście, czy tak normalnie na rękach, ale że mało nie waży to często właśnie ląduje w chuście, bo po prostu tak mi jest lżej.

Faktycznie jest tak, że przy każdej innej osobie się bawi, nie marudzi, tylko jak jestem ja, to się wszystko zmienia, mama musi wziąć na rączki.

I właśnie mąż mi zarzucił, że to przez to, że ja ją noszę w chuście i szczerze troszkę zgłupiałam i zaczynam się zastanawiać, czy rzeczywiście tak może być?

Anita, mama Wiktusi(10.02.2007) i Anielki (03.01.2010)

Moje nowe hobby fotografia

Chustoholiczka Awatar agaja
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

czy ja wiem, moi obaj noszeni na maksa, a bawic sie niechustowo uwielbiają

Chustoholiczka Awatar pomidore

Domyślnie

No jasne, ze tak U kogo jej może być tak dobrze jak u mamy, przy piersi?
    M.06.2009 B.01.2015 M.06.2016

Chustoguru Awatar sylvetta
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasnie Pani :) Zobacz posta
    a ty sie nie przywyczajasz do dobrego?
    No z ust mi to wyjęła Jaśnie

Pomimo,ze na forum sie spotykałam z takim zdaniem - ze to na bank nie jest wina chust, i ze chusty nie mogą powodowac tego, ze dziecko non stop chce wisiec na mamie to jestem innego zdania.
    Była czas, ze nie mogłam Blanki odłozyc na pół minuty. Jak dotykała stopami ziemi to ryczała. Isłyszałam milion razy - BO JĄ TAK PRZYZWYCZAIŁAS.
    I przyznaje miałam chwile - ze zazdrosciłam, kiedy mi niechustowa znajoma mówiła, jak to ona wsadza córke(starszą od Blanki 3 tyg.) do łózeczka i moze uprasowac. Albo daje jej ksiązeczke i dziecka nie ma. Ale to były krótkie chwile.
    Bo moja Blanka jest przeodważnym dzieckiem, uśmiechniętym, pogodnym. Nie boi sie nikogo... Jest otwarta i ciekawska ienergiczna. A to poniekąd zalety tego, ze świat poznawałysmy chustą powiązane. Przeciez nie tylko dziecko sie przyzwyczaja do chusty - my tez. To jest dobrodziejstwo zarówno dla dziecka jak i dla matki.
    Po prostu nie prasuje

Domyślnie

u mnie było podobnie tyle że z moją mamą która stwierdziła że rocznego wtedy Filipka musi usypiać na rękach bo ja go nauczyłam nosić
    oczywiście żadnego faktu w tym nie było... bo jak ja poszłam z nim do łóżka to zasypiał ze mną normalnie...
    co do nauczenia się do noszenia to w ogóle nie jest podparte żadną teorią ...mój mały aktualnie ma 3 lata i nie noszę go już w chuście ( to znaczy tylko okazjonalnie jak jest potrzeba ), kiedyś był wdzięcznym modelem teraz nie ma szans by przy rzeszy ludzi pokazać jak się wiążemy
    dziecko czuje poczucie więzi z matką przede wszystkim i kiedy potrzebuje jej obecności po prostu do niej przychodzi i zapewnia sobie to co akurat potrzebuje.....

niech mąż przeczyta sobie książkę "w głębi kontinuum" może wtedy zrozumie jak ważna jest bliskość i budowane w ten sposób więzi z maluchem
    mama Filipka 31.01.2008r.
    http://mamenababy.blogspot.com/

Chustofanka Awatar Nastka55
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

t_a_S u mnie tez tak jest. maz ciagle gada ze przyzwyczajam na rekach czy to w chuscie nosic i ze maly nic nie bedzie innego chcial tylko noszenia. tesciowa tak samo, ze go rozpuszcze ze jak ona zostanie z nim jak bedzie potrzeba to go nawet nie uspi bo przyzwyczajony zasypiac w ''płachcie'' jak ona to mowi i ze bedzie musiala na rekach usypiac a nie ma slily dzwigac klocka a to nie jest tak, jak mały ma gorsze dni to nie chce go meczyc i specjalnie wsadzam do chusty zeby szybciej zasnal. a jak ma normalny dzien jak nic mu nie dolega to spokojnie zasypia bez niej. ale tez sie nasluchalam roznych rzeczy na ten temat. ze przyzwyczajam ze pozniej nawet do wc bez malego nie wyjde moim zdaniem to nie chusty wina ze mala chce byc noszona. poprostu tego potrzebuje i tyle. kazdy potrzebuje bliskosci. nie przejmuj sie t_a_S. kazdy kto nie nosi w chuscie to powie ze to wina chusty
    Natalia mama Mikołaja (09.07.2010)

Chustomanka Awatar agnieszkazd
    Miejscowość
    Wieś podwarszawska Halinow

Domyślnie

Taki wiek. Dzieci koło roku robią się po prostu bardzo "mamusiowe". Zupełnie bez związku z chustowaniem.

Chustomanka Awatar horpyna
    Miejscowość
    Zielone Płuca Polski

Domyślnie

t_a_s nie martw się, u mnie jest podobnie, bo najczęściej ja ją noszę, a G. to lubi, więc to naturalne, że kojarzę jej się z noszeniem właśnie. Na szczęście mój m. też sporo nosi, choć bez chusty, więc się mnie nie czepia Z resztą dzieci w tym wieku są już chyba takie pro-mamusiowe
    Gabuszka (02.2010) i Wituś (02.2013)

Chustoholiczka

Domyślnie

zrób mężowi "ciche dni łóżkowe", "bo się przyzwyczai". Lubi, potrzebuje, ty też? To o co kaman? Anielka lubi noszenie, potrzebuje, Ty też.
    Mina mauża - bezcenna.

Chustoholiczka

Domyślnie

Pyzak też ma tak. I nikt się u mnie tym nie przejmuje, ani małż, ani teściowie

Chusteryczka Awatar tysia
    Miejscowość
    Lublin/Wilkołaz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gavagai Zobacz posta
    zrób mężowi "ciche dni łóżkowe", "bo się przyzwyczai". Lubi, potrzebuje, ty też? To o co kaman? Anielka lubi noszenie, potrzebuje, Ty też.
    Mina mauża - bezcenna.
    No bezcenna rada Myślę że zakończy temat
    Adam 2009
    Alicja 2011

Chustonówka
    Miejscowość
    Wyszków

Domyślnie

Ja z trochę innej strony patrząc, jako że nie nosiłam swojej obecnie 2,5 letniej córki, mogę powiedzieć, że to jest dokładnie tak jak dziewczyny piszą: człowiek, nie tylko dziecko, przyzwyczaja się i chce tego, co jest dla niego najprzyjemniejsze. Moja Danusia wisiała mi non stop na piersi, karmiłam ją prawie 2 lata, spała dosyć długo z nami w łóżku z racji tych częstych karmień na początku i tak sobie teraz myślę, że gdybym jej w porę zapewniła jakąś inną fajną formę bycia blisko mnie (na przykład noszenie w chuście ) to tak często nie szukałaby cycka. Mój miesięczny synek ssie o wiele mniej, ale widzę, że bardzo lubi być noszony w pionie i często go w związku z tym mam na rękach. I też oczywiście słyszę, żebym go ciągle nie wyjmowała z łóżeczka " bo się przyzwyczai"
    Dziś powinna dojść do mnie moja pierwsza chusta, więc spróbujemy się ponosić w ten sposób. Już sobie wyobrażam te komentarze rodziny... Ale potwierdzam: chusta nie ma nic do tego, że dziecko chce być jak najbliżej mamy, że szuka bliskości.
    Zapraszam na moje Makowe Pole

Chustofanka Awatar Nastka55
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

ja podam jeszcze jeden argument ze to nie chusta przyzwyczaja dziecko do noszenia. moja szwagierka gdy urodzila córkę mało ją nosiła no bo grzeczna, bo po co, bo jeszcze sie przyzwyczai no i z mezem nie nosili jej prawie wcale na rekach, o chuscie nie mowie bo to dla nich obca sprawa kilka miesiecy bylo spokojnie a potem mala nie dala nic zrobic w domu bo chciala tylko na rece bo tak potrzebowala tej bliskosci. teraz ma dwa latka i tez ciagle wisi na mojej szwgierce bo najwidoczniej brak jej tej bliskosci niezaspokojonej jak byla nieco mlodsza. nie jest samodzielna, marudzi prawie non stop, nie jest dla mnie wzorem dziecka szczesliwego i zadowolonego z zycia. wiec nosmy swoje dzieci jak najczesciej
    Natalia mama Mikołaja (09.07.2010)

Chusteryczka Awatar t_a_s
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

Noszę, nosiłam dużo poprzednią córę, choć wtedy było trudniej, bo nie znałam chusty.
    Gadanie było wszem i wobec A jak próbowałam namówić siostrę, żeby synka nosiła, bo mówiła, że marudny, to stwierdziła, że woli bujać go w bujaczku.

Anita, mama Wiktusi(10.02.2007) i Anielki (03.01.2010)

Moje nowe hobby fotografia

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Nasza Lena tak miała od około 9.m-ca do 14. Też się nasłuchałam, że toksycznie związałam dziecko ze sobą, blablabla..Jak przeszedł jej słynny lęk separacyjny, poszłaaa w świat i mamusia już nie była potrzebna tak mocno.
    Cieszę się, że ją tak ze sobą związałam, i że w naturalny sposób to się skonczyło

Teraz znów tak zamierzam (rodzę w marcu)
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gavagai Zobacz posta
    Mina mauża - bezcenna.
    he he he chcialabym fotke tego M. zobaczyc

Uprawnienia umieszczania postów