Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: ubranka prane z pieluszkami

Domyślnie ubranka prane z pieluszkami

jakie macie w tym temacie doświadczenia- czy ubranka nie niszczą się przy praniu w 60stopniach? ja do tej pory wszystko Małemu na 40 prałam, teraz zaczęłam z pieluchami, stąd moje pytanie.

i jeszcze jedno- czy dodatki antybakteryjne nie niszczą kolorów?

przeczytalam wczoraj 18 stron wątku o praniu, ale już mam metlik w głowie

Chusteryczka

Domyślnie

ja piorę w 60 stopniach pieluszki z ubraniami kolorowymi i nier zauwazyłam, żeby były jakies specjalnie zniszczone, czy coś. piorę w loveli/persilu plus bio D i jest ok!
    K. 2009M. 2012

Chustomanka Awatar Dr.Obinka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

U mnie na jednej fajnej koszulce rozmył się trochę gumowany napis. Teraz na niego uważam. Poza tym nie zauważyłam innych "szkód".

demona
    Guest

Domyślnie

A ja widze pogorszenie sie stanu ubranek po praniu w 60 stopniach i z nappy fresh. Głównie przez to że puszczaja kolory, białe ubranka nie były juz snieżnobiale, a kolorowe lekko wypłowiały. Nie piorę juz razem.

Domyślnie

czyli jak zawsze ile uzytkowniczek tyle opinii

Chustomanka Awatar busia
    Miejscowość
    Dublin

Domyślnie

ja pieluchy piorę zawsze osobno w 60st, ubranka Z ma głownie kolorowe i białe a my raczej ciemne więc też piorę osobno w 40st. Jakoś nie wyobrażam sobie prać brudnych pieluch z ubraniami, nawet jesli pieluchy są po praniu wstepnym.
    Beata, mama Zosi (15.02.2009) i Mikolaja (6.01.2011) , żona Łukasza

Chustomanka Awatar tonya

Domyślnie

też pieluchy zawsze piorę osobno w 60st a ubranka kolorowe tylko w 40st (lub mniej jeśli metka tak wskazuje)
    Beata mama Grzesia (30/03/96) Ani (14/08/07) i Jasia (16/10/09)

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

ja nie zawsze piorę pieluchy w 60st, przeciez one w wiekszosci maja na metce 40st...

a z innej beczki- to nie, nie niszcza sie bo przeciez piorę białe w z pieluchami.... dodajesody zeby bylo białe, odratowałam dzieki temu wiele starych ciuchow i przescieradeł

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chusteryczka
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Czerwonei ciemne ciuszki osobno,resztę razem i tak jest ok! Nic się nie niszczy! muszę popróbować jeszcze sody!

Chusteryczka Awatar cynthia

Domyślnie

ja piorę jasne rzeczy z pieluchami zawsze na 60st - bo nie przemawia do mnie spranie kupy w 40st...
    a białe i pieluchową tetrę raz w tygodniu (czasem raz na dwa tyg) gotuje w 90st
    piorę w jakimś Arielu do białych - ale bardzo mało go daje plus łyżeczka sody
    i rzeczy mam ładne wygotowane białe są piękne - ale musi być dobra bawełna
    Poznań w chuście zaprasza!!!

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

ja piore w 40stopniach...i z ubrankami...
    jak biale to dodaje sody, jsk kolorowe to bambinex bez sody juz...oba maja dzialanie zmiekczajace, ale soda doidatkowo wybiela...
    mielismy wczoraj przeboj pierwszy przy rocznym uzytkowaniu wielo -0 czerwona koszulka zafarbowala wklady z mikrowlokna sztuk 2...sa rozowe, hehehe
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Ja piorę z ubrankami na 60 stopni. Fakt moje dziecko mało ma mocno kolorowych ubranek. Przeważnie błękitne i białe, ale nie zauważyłam pogorszenia się stanu ubranek. Dodaję do prania sody.
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustomanka Awatar Dharma

Domyślnie

Piorę razem. Co dwa dni włączam pralkę. Jak nie jest załadowana na maksa, to dorzucam do tego jeszcze nasze ręczniki lub bieliznę. Piorę w "dzieciowym" proszku z dodatkiem nappy fresh w 60 st. (również te ubranka, które mają napisane 40st.) 60 st. bo pieluchy nie puściłyby w 40, a zbyt wygodna jestem i zbyt proekologiczna by bawić się we włączanie w dwóch cyklach prania.

Chustofanka Awatar sawanna
    Miejscowość
    w-wa/puszcza knyszyńska

Domyślnie

Zdarzało mi się bardzo często nastawiać ubranka z pieluszkami na 90 Nic im się nie dzieje, raz chyba się odkleiła jakaś naklejka

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Osobno. Ubranka w 40, chyba ze cos wycieknie to w 60 z pieluvhami I z nappy fresh. Ale ja dzieciowe z naszymi piore.

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheana Zobacz posta
    Ale ja dzieciowe z naszymi piore.
    ja tez.....

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chustomanka

Domyślnie

A ja do pieluch dorzucam reczniki, moją bawełnianą bielizne. Piore w Jelpie + bioD na 40-60 stopni. Tyle, że mała już od 4 miesięcy kupy robi do ubikacji, a ostatnio to i siku dość często, więc czasem mam dni jak dziś, że raptem 2 pieluchy zużyte. Prać muszę, bo nie chcę dłużej niż 2 dni brudów trzymać, to czymś pralkę dopełnić trzeba.

Ubranka małej piorę osobno, raz na tydzień w 30 stopniach i Persilu sensitive - akurat mi się wsad za tydzień zbierze. Prałam kiedyś z pieluchami, ale jednak się niszczyły. W dodatku teraz to już etap nie tylko śpiochów, więc mi szkoda by było puszczać sweterki itp na wyższych temperaturach.

Chustonówka

Domyślnie

Piorę osobno - zbieram tak aby pralka na pieluchy i na ciuszki. Ciuszki tez mi sie zdarza prac na 60, zwykle 50.

Chustofanka Awatar Pati778

Domyślnie

piorę pieluchy osobno w 60 stopniach.
    Patrycja - mama Miłosza (24.08.2007), Łucji i Tobiasza (29.06.2009), Juliusza (01.01.2015) i Ignasia (19.06.2017)

Chustomanka Awatar pelasia
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

prałam ubranka razem z pieluszkami w 40 st z BioD póki mi wkłady nie zaczęły śmierdzieć. zrobiłam im kurację w kwasku, pomogło, powtarzam regularnie, ok. raz w miesiącu, ale mam już opory przed wrzucaniem ubranek z pieluszkami. jeśli już, to tylko po wstępnym wypłukaniu pieluszek coś tam dorzucam.

Przydasie Pelasi - domowe przetwórstwo materiałowe i różne pomysły na zajęcia z dziećmi

Uprawnienia umieszczania postów