Pokaż wyniki od 1 do 20 z 41

Wątek: co odparzyło? jak pomóc maleństwu?

Mieszany widok

Chustonówka Awatar afiliacja
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie co odparzyło? jak pomóc maleństwu?

wczoraj minęła nasza pierwsza doba z wielo i niestety porażka... :/ mała ma strasznie odparzoną pipcię. jeszcze nigdy nam się to nie zdarzyło. proszę o pomoc doświadczone wielorazowe mamy w znalezieniu winowajcy. a było to tak:

- nosiłyśmy się bez kremu (do jednorazówek używałyśmy bardzo sporadycznie)
    - wszystkie pieluchy były raz wyprane w Vizirze Sensitive - mała ilość proszku i podwójne płukanie (ubranka pierzemy w mleczku Lovela, ale słyszałam, że do pieluch się nie nadaje :/ )
    - w dzień używałyśmy:
    * 3 x Happy Flute kieszonka skarbonka (od Beileshen) - w środku suede (i niestety pierwsze zaczerwienienie zauważyłam już po tych pieluszkach)
    * 2 x Itti Bitti Snap in one
    * 2 x otulacz Flip z oryginalnym wkładem
    - na noc - Beileshen Aksamitna Bambusowa welurowa + otulacz Flip

jaką strategię działania zaplanować na dzisiejszy dzień? jakie wybierać pieluchy? naturalne w środku, czy odciągające wilgoć od pupy dziecka? na razie młoda śpi w pampku wysmarowana Alantanem... :/

ps. w naszym stosiku mamy jeszcze Lulu Nature Dodo Bambou, mnóstwo tetry i jedną składankę bambusową
    Ostatnio edytowane przez afiliacja ; 29-10-2010 o 11:19

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

1.tak się często zdarza przy przejściu na wielo
    2.uczulanie na polarem/mikropolarek
    3.wybrałabym formowanki z naturalnym wkładem bez otulacza lub zwykłe pieluszki tetrowe/wietrzenie

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

u nas nie było znaczenia czy wielo czy jedno - zawsze smarujemy pupcie zielonym linomagiem i od urodzenia może raz jeden jedyny miała odparzona pupcie właśnie jak nie posmarowałam
    jednorazówki wsiąkają a w wielo dziecko czuje mokro więc może warto w wielo zacząć smarować ciągle? - ja tak robię i nie ma problemów
    ja uzywam i naturalne i sztuczne pieluszki i nic nie ma

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

belfegoreczka, a jak potem spierasz linomag z pieluszek? słyszałam, że może źle wpływać na chłonność pieluszek...

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez afiliacja Zobacz posta
    belfegoreczka, a jak potem spierasz linomag z pieluszek? słyszałam, że może źle wpływać na chłonność pieluszek...
    nigdy nie miałam z tym problemów a dlatego że uzywamy papierków
    a nawet jak sie zdarzyło to zawsze się spierał. i nie widze żeby pieluszki sie pogorszyły jakościowo

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez belfegoreczka Zobacz posta
    i nie widze żeby pieluszki sie pogorszyły jakościowo
    No bo tego nie widać tak gołym okiem Chodzi o to, że krem zatłuszcza i zapycha polarek, przez co może powstać problem z przepuszczaniem do wkładki. Poza tym zatłuszczony polar nie izoluje dobrze wilgoci, a przecież o to właśnie chodzi.

A na odtłuszczanie pieluch dobrze robi płyn do mycia naczyń. Tylko bez żadnych dodatków typu balsam i nie w ilościach hurtowych, bo się będzie pienił w pralce przez tydzień
    Ostatnio edytowane przez jamamajka ; 29-10-2010 o 20:07
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustonówka

Domyślnie

Nie wiem co odparzyło, ale u nas pomogło mycie (moczenie dupci) korą dębu na zmianę z mąką ziemniaczaną. I wietrzenie. Polecam te środki bo walczyłyśmy z odparzeniami ze trzy tygodnie (odparzenia po Pampersach).

Chustomanka Awatar Szczuru
    Miejscowość
    stolyca ;)

Domyślnie

a może ma uczulenie właśnie na Vizir sensitive?Może masz małego alergika i właśnie jej ciało dało Ci to do zrozumienia
    Dzieć raczej się nie odparza w wielo..(chyba,że bardzo rzadko) a tak to myć i wietrzyć szybciej się zagoi i pudry z tlenkiem cynku
    Ostatnio edytowane przez Szczuru ; 29-10-2010 o 11:24 Powód: lit.

Chustonoszka Awatar Sylaba

Domyślnie

a może musisz częściej przewijać z info wynika, że na dzien miałaś 7 pieluszek, to jest zmiana co ok. 1,5 godz. a wiadomo, że takie maluszki potrafią siusiać co 30 minut. Jak malutka ma wrażliwą skorę to ta godzina w siuśkach już mogła ją odparzyć.
    A z mojej strony poecam jeszcze pierwsze próby nocniczkowe, my zaczęliśmy mniej więcej w tym samym wieku, teraz maly ma rok na 80% nocnikowy jest.
    Mama dwóch super chłopaków : Pawełka - raczka (07.1999), Daniuszki - skorpionka (11.2009) i maleństwa, które byłoby rybką (11.2008)

Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

dziękuję dziewczyny, będziemy jeszcze próbować

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Stawiałabym na vizir i zamiast kieszonek na początek stosowałabym same otulacze plus wkłady- bez kieszonek, bo u nas szkodził polar w nadmiarze.
    Powodzenia.
    I pisz jak dalsze postępy wielorazowe
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Uprawnienia umieszczania postów