Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 41

Wątek: co odparzyło? jak pomóc maleństwu?

Domyślnie

kurcze, my juz ok m-ca w wielo ale dziś tez pojawiło sie odparzenie...zrobimy ze dwa dni w geterkach i tetrze...może trochę za bardzo z pieluchami poszlałam, bo zafundowałam im kwaskowanie, sodowanie, odtłuszczanie- nie wypłukało sie dobrze czy co???? bo nie zmieniłam ani pieluch, ani płynu (tez piorę w Loveli)...a może to kupa po Bactrimie, który podaje od kilku dnia na chore gardziołko i niestety dziś przegapiłam i nie zminiłam natychmiast

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smellson Zobacz posta
    a może to kupa po Bactrimie, który podaje od kilku dnia na chore gardziołko i niestety dziś przegapiłam i nie zminiłam natychmiast
    Dokładnie to moze być to

Chustomanka

Domyślnie

Ja dodam tylko tyle, że u mnie mała odparza się jak jest przeziębiona albo idą zęby. Przy zębach to i mocz inaczej pachnie.... Jak masz w domu taki egzemplarz, to dużo nie poradzisz. Ja wtedy w dzień trzymam w wielo, a na noc pampek + alantan. Choć odpukać ostatnio tak działałyśmy w 8 miesiącu, teraz już się tak przy zębach nie odparza

Domyślnie

też zakładam w dzień wielo, na noc pampek, naswietlam Bioptronem i smaruje Torementiolem- tak mi poradziła pediatra, ale jakos wolniutko sie goi

Chustomanka Awatar vin-dit
    Miejscowość
    Mierzyn/Szczecin

Domyślnie

my mieliśmy ten sam problem jak Fran miał 2,5 miesiąca. tyle że my od początku tetra+otulacze. odparzenia były non stop. próbowaliśmy już wszystkiego, pupa wyglądała masakrycznie. zaczęliśmy wreszcie używać penatenu. problem zniknął.
    Franek 02.2010, Marysia 10.2012, Michasia 07.2015

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

U nas też ciągle odparzenia, obojętne czy pampki czy wielo, ale wydaje mi się że w wielo jednak lepiej, przynajmniej żaden paskudny żel z nich nie wypływa. Pula nie toleruje, żadnego polarku, tylko naturalne materiały.
    Próbowałam już wszystkiego: linomag, tormention, pantenol, mąka ziemniaczna, tetra, mikrofibra, bambus, konopie, wełna...ufff. Ja sprawdzam też czy materiał ma atesty dla dzieci.
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Dziewczyny NIE TORMENTIOL!
    Poszukajcie sobie informacji o tej maści i o kwasie bornym. Nawet w ulotce jest napisane, że nie wolno stosować u dzieci.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustonówka Awatar afiliacja
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smellson Zobacz posta
    też zakładam w dzień wielo, na noc pampek, naswietlam Bioptronem i smaruje Torementiolem- tak mi poradziła pediatra, ale jakos wolniutko sie goi
    z tego co słyszałam Termentiol nie jest wskazany u dzieci...

Cytat Zamieszczone przez egac Zobacz posta
    U nas też ciągle odparzenia, obojętne czy pampki czy wielo, ale wydaje mi się że w wielo jednak lepiej, przynajmniej żaden paskudny żel z nich nie wypływa. Pula nie toleruje, żadnego polarku, tylko naturalne materiały.
    Próbowałam już wszystkiego: linomag, tormention, pantenol, mąka ziemniaczna, tetra, mikrofibra, bambus, konopie, wełna...ufff. Ja sprawdzam też czy materiał ma atesty dla dzieci.
    a jak sprawdzić czy materiał ma atesty? ostatnio spytał mnie o to M. i nie wiedziałam co mu odpowiedzieć... ?

BTW po kilku tygodniach z wielo jest lepiej pupa ładna, ale na noc na razie pampek i bepanthen. pozostał Vizir i Miofresh. Jednak unikamy polarku (w nielicznych kieszonkach polarkowych, które mamy wkładke bambusową kładę na wierzch, a nie do środka) i stawiamy na częste zmiany. Był tez okres na samych formowankach (bez otulaczy), ale ciężko tak, oj ciężko... w sumie to nadal testujemy różne pieluszki i decydujemy które nam pasują, a które na bazarek.
    ja juz wpadłam po uszy (niedługo będę chwalic się stosikiem), teraz tylko M. trzeba wciągnąć - trzymajcie kciuki

Domyślnie

tormentiol odstawiłam i na samym linomagu plus naswietlania bioptronem zaczęło się ladnie wygajać, ale ja w przeciwieństwie do Afiliacji ja własnie po kilku dniach w samej tetrze zaczęłam częściej używac polarku- Mały siusia bardzo często, nie chcę żeby ciągle miał mokro,a tetrówke zmieniam mu co godzinę- myślałam, że on w tym czasie z raz, może dwa siknie a tu sie okazało, że zdecydowanie więcej (może tak było podczas przeziębienia, może tez było mu chłodno w takim rozebraniu)

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Tormentiol stosowałam zgodnie z zaleceniem lekarza, nieświadoma kwasu bornego i jego działania co do atestów, musisz zaufać producentowi, bo on takie informacje powinien mieć, w końcu wie z czego szyje, Tetro na przykład mają.
    Ostatnio edytowane przez rafandynka ; 22-11-2010 o 13:51
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustofanka Awatar szalotka
    Miejscowość
    50°00'45″N 20°59'19″E

Domyślnie

Może mnie też coś podpowiecie, bo nie wiem, co jeszcze mogłabym zrobić. Wielorazówek używamy od początku, czyli od od trzech miesięcy i było wszystko w porządku - do czasu... Od ponad dwóch tygodni walczymy z odparzeniem. Przetestowaliśmy już: zmianę proszku (a wcześniej oczywiście pozbawianie pieluch złogów), różne mazidła, polecane tu, na forum, otulacze wełniane i tetra bambusowa, żeby wykluczyć podrażnienie od mikropolaru kieszonek, przewijanie co 1,5 godz. - z zegarkiem w ręku, bardzo częste "wietrzenie pupy"... Poprawiło się na dwa dni i znowu to samo. Mały ma zaczerwienioną skórę na udach i podbrzuszu. Co dziwne, po nocy, gdy jest rzadziej przewijany, skóra wygląda znacznie lepiej, niż po całym dniu częstej zmiany pieluszek i "kuracji". Najbardziej zaczerwieniona jest wieczorem. Często jest tak, że w ciągu dnia już jest dobrze, zaczerwienienie znika, a wieczorem nagle się pogarsza. Testowaliśmy też jednorazówki, ale po nich do zaczerwienienia doszła jeszcze wysypka, więc problem nie tkwi w wielorazówkach. Tylko w czym?

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

szarlotka, może problem tkwi w jedzeniu? W nocy jest wszystko w porządku, kiedy maly nie je.
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Moja córa jakiś czas temu miała nawracające odparzenia pupy i pleśniawki. Normalnie jak bumerang - ledwie wyleczyłam, a za trzy dni znowu to samo. Ja w żaden sposób nie wiązałam odparzeń z pleśniawkami, ale jak powiedziałam pediatrze, to się okazało, że Młoda może mieć drożdżycę układu pokarmowego. Wystarczył Flumycon i maść przeciwgrzybicza na pupę Teraz odparzenia pupy zdarzają się niezwykle rzadko - właściwie to tylko podrażnienia po pampkach (jak wielo nie wyschną i cały dzień Młoda w pampersach spędza), które same schodzą po jednym dniu.

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Chustonówka

Domyślnie

A mojego syna właśnie pampki odparzają, jedne mniej (paradoksalnie te najtańsze z Biedronki,chyba mniej mają żelu a więcej celulozy) inne bardziej-Babydream z Rossmana-masakra, pampersy, huggies, happy-to samo, a śmierdzą-fuj Niestety ostatnio ciągnie się za nami infekcja w domu już miesiąc i nie mam czasem siły i czasu non stop zmieniać, prać,suszyć, składać, więc czasem zakładam pampki (głównie w nocy), a mąż ładuje pampki na tyłek bez skrupułów. Wystarczą 3 pampki w dzień, a nie daj boże pod rząd! i pawian na pupie gotowy Nie pomaga smarowanie pod pampka-ani penaten, ani sudocrem,linomag etc. W końcu powiedziałam: dość! Ładuję małego w tetrę, podkładam papierek i smaruję Bepanthenem-2 dni i po problemie Okazało się, że to wcale nie mocz go odparza-parę razy jak usnął na dłużej w dzień miał tak tetrę przesikaną, że szok i nie była pupa czerwona. Winne są chusteczki (mężowi się nie chce latać po ciepłą wodę), no i kupa jak połówek go nie dopilnuje i nie przewinie od razu (Ja: zmień mu pieluchę, bo coś śmierdzi! Mąż: zmieniałem 10min. temu! Ja: Ale śmierdzi! Zaglądamy a tam ) Mąż nie może załapać, że dziecko nie czeka tylko robi co musi! A jemu się nie chce ciągle zmieniać pieluch i są kwiatki

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

U nas długo było ok, ale ostanio Adaś ma plamy na podbrzuszu u na wewnętrzej stronie uda, schodzą i wracają... Próbowałam bepantehnu - zazwyczaj pomagał, roivanpolu i KMNO4 i nie ma poprawy. Dziś go mocno zasypałam mąką ziemniaczaną - zobaczymy czy to coś da.. Jeśli nie pomoże to chyba maść przeciwgrzybiczą spróbuję bo już nie mam pomysłu.
    Alex 2008, Adaś 2010, Emma i Tymon 5/01/2014

Doula/ Certyfikowany Doradca Laktacyjny/Doradca noszenia po kursie ClauWi

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

I tak sobie myślę jeszcze, że może rzeczywiście za rzadko przewijany... Spróbuje tej metody z ustawionym udzikiem bo w feworze walki łatwo się zagapić.
    A jeśli mocz inny z powodu ząbkowania to coś z tym można zrobić?

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcy Zobacz posta
    A jeśli mocz inny z powodu ząbkowania to coś z tym można zrobić?
    Co prawda my jeszcze nie na etapie ząbkowania, ale tak się zastanawiam czy mocz ząbkującego może odparzyć? To, że ma mocniejszy zapach, to słyszałam. Ale chyba nie zaczyna działać bardziej drażniąco na pupę? Chyba...

Ja pod pampki smaruję pupę Alantanem Dermoline z wit. F. Bardzo fajny kremik. Zwłaszcza dla tych wrażliwszych.

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

ja tylko napiszę ze wzystkie proszki typu sensitive są przeznaczone dla dzieci powyżej 3 roku zycia! zdarza się ze nie uczulają/podrażniają wcześniej ale ja mimo wszystko odradzam.
    zwykły proszek dziecinny weź lub specjalistyczny pieluszkowy (mi popasował bambinex własnie bo megawydajny) , ale i yelp (ten bez płynu 2 w 1)i lovela i dzidziuś czy inny bobas będą ok.
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

pierzemy pileuchy tylko w bamibinexie i nappy fresh

Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

co ciekawe ubrania pierzemy w zwykłych płynach do prania i nie ma uczulenia...

Uprawnienia umieszczania postów