Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Dociąganie góry w kieszonce!!!! Help!!!

Chustonówka Awatar cynthia8
    Miejscowość
    Gliwice/Opole

Domyślnie Dociąganie góry w kieszonce!!!! Help!!!

Dziewczyny mam pytanie odnośnie dociągania górnej części chusty przy kieszonce.
    Coś robię źle, mimo tego, że staram się nosić Mikołajka już dość długo, problem ten pojawia mi się często. Oczywiście ćwiczę i ćwiczę Otóż kiedy wsadzam go już do kieszonki i chcę dociągnąć wszystko wydaje się ok, natomiast kiedy, już skończę wiązać Mikołajek odchyla główkę do tyłu i już wiem, że jest za luźno...próbuję, próbuję i ciągle gdzieś ten luz jest...proszę, oceńcie czy ze zdjęć da się mnie poprawić...przyjmę wszelką krytykę, bo wiem, że oboje z Mikołajkiem uwielbiamy chustę

Chustoholiczka Awatar gouraanga
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

maluszkom najlepiej na karku podłożyć np. pieluszkę. spróbuj, może pomoże.

ps. Mikołaje to fajne chłopaki

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

no akurat ta pieluszka to nie najlepsze rozwiazanie, ale jak juz sie nie da inaczej, to mozesz sprobowac

luz prawdopodobnie tworzy ci sie dlatego, ze jak motaszto nie spi i odginaglowke do tylu, a ty nie chcesz mu zrobic krzywdy. Taki wniosek wysnówam, bo spi na wszystkich zdjeciach i ten luz to tylko przy karczku.

Miejscowość
    Gliwice/Opole

Domyślnie

no tak, najczęściej jest tak, że zasypia po kilku, kilkunastu minutach...co prawda zdarza się, że zaśnie jeszcze na ramieniu, ale najczęściej jednak nie :/ ale co w takim przypadku? czasem też zdarza się, że np ma kolkę, wiążę go, bo wiem, że mu to pomaga, ale wiążąc go czuję, że się napina i docelowo tyłeczek mu nie chce "osiąść" tak, żeby plecki całkowicie się zaokrągliły, a wiadomo, że 3,5 miesięczny maluch nie ma do końca stabilnego kręgosłupa...czy mam go wtedy zawiązać całkowicie od początku czy da się jakoś nim "pomanipulować", żeby sam chciał "osiąść"?

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

zawiaz go wtedy naprawde mocno i jak juz wezel zawiazesz zlap za łydki i podciagnij je do gory. wtedy doopka "wpadnie" w odpowiednie miejsce i plecki sie zaokrągla. No a na ten karczek to mozesz dociagnac jak juz zasnie,albo ta teterke zrolowana mu wlozyc,

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

ta kieszonka wcale źle nie wygląda

spróbuj układać chustę tak, żeby w górnej części było więcej chusty zmarszczonej - to znaczy miej więcej 1/3 pod pupą głeboko, 1/3 rozprostowana na plecach, 1/3 zmarszczona pod karkiem.
    jak dociągasz chustę to też właśnie po 1/3 chwytaj w garść i dociągaj. potem już po dociąganiu ale przed przełożeniem pod pupą wyprostuj jeszcze chustę na plecach malucha wygłądzając ją w góre - to ujawni ewentualny luz. i samą górę jeszcze dociągnij (le chwytaj chusty sporo w garść, nie ciągnij krawędzi)..
    warto, żeby maluch był spokojny, woęc jeśli wkłądasz go w celu uspokojenia to po prostu zamotaj i ukołysz. jak przycichnie o wtedy rozwiąż chustę i ją dociągnij. jeśli jednak masz luz po tym dociąganiu to awaryjnie możesz użyć tej zwiniętej pieluszki. ale myślę, że po kilku próbach nie będzie Ci potrzebna

a na sam koniec zawsze wsuń pasy chusty pod kolanka, podwodząc nóżki dziecka "pod siebie" - czyli robiąc prawidłową żabkę - na zdjęciach nie wygląda to u Was źle, tylko ok!!!

powodzenia.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Miejscowość
    Gliwice/Opole

Domyślnie

Dzięki Dziewczyny! Jeśli któraś ma jeszcze jakiś pomysł, lub może ocenić zdjęcia pod względem wiązania to ja chętnie poczytam jestem tu głównie po to, żeby pobierać wiedzę o tych mądrzejszych

PS. Pewnie, że Mikołaje są świetnymi Chłopakami

Chusteryczka Awatar beannshi
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

A ja proponuje na karku zostawic "na styk", reszta pod pupe. Za to przy dociaganiu gornej krawedzi sprobuj zamiast do gory, ciagnac pole poziomo, tak jakbys ja naciagala po wlasnej rece. Powinno pomoc.

Aha, a jesli pupka na wpasc bardziej sugeruje podciagnac ja ruchem jakbys glaskala dziecko od karku az po pupe. i na koniec wsunac dlonie pod tąże pupe. wtedy nie bedzie koniecznosci manewrowania nozkami
    "W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

ja tylko potwierdzam: dociagac po ręce, nie do góry!!! Ile sie nameczylam zanim nie wpadłam tutaj na taka radę
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

nie jestem pewna, czy ja z tych mądrzejszych, ale..'
    piszesz ze gdy dociagasz jest ok, a dopiero pozniej odkrywasz luz - moze zwróć uwagę na to, jak krzyżują Ci sie poły na plecach. jesli podczas dociagania ida one "dołem", albo sa nierówno rozłozone, to pózniej podczas naprezania sie oddaja swoje luzy wlasnie na poziomy panel
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Uprawnienia umieszczania postów