Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: czysty len

Chustomanka Awatar szokam
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie czysty len

spodziewam się dzidziusia i kolezanka uszyla mi z lnu chuste. nie wiem tylko czy taka lniana bedzie dobra? nie rozciaga sie za bardzo, bo chyba nie jest tkana skosnokrzyzowo-len. jakie macie doświadczenie z lnianymi chustami, nawet samoróbkami?

demona
    Guest

Domyślnie

Ja bym się bała noworodka w samoróbkę wrzucić. Takie maleństwo potrzebuje dobrego podtrzymania, niestety w samoróbce tego nie osiągniesz. Zainwestuj w używaną profesjonalną.

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

miałam i wrzuciła w nią 3 miesieczne dziecko.
    demona nie przesadzaj, spokojnie mozna w tym nosic pod warunkiem ze się umie zamotac, dobrze dociągnąć. najlepiej jakby Ci ktoś pokazał o co cho.
    a len taki 100 % niestety jest trudny we współpracy przez brak tej skośnokrzyżowosci jak mówisz, dlatego tym bardziej trzeba się przyłożyc do wiązania (zawsze trzeba, zwłaszcza z maleństwem takim !) bo moja samoróbka lniana np fajnie trzymała srodkiem a krawędzie latały. ale fajnie oddycha i jest dość cienki
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoguru Awatar paskowka
    Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Będzie ok na początek, choć rzeczywiście musisz nauczyc sie wiązać. Najlepiej jakbyś się skontaktowała z jakąś chustomamą. Moja koleżanka ma samoróbkę lniana i z powodzeniem do dzisiaj nosi ponad roczna córeczkę.
    A Linushka też 100% lnu i jaka fajna chusta!

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
    Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.

Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Linuschka jest tkana diagonalnie więc też lepiej współpracuje.

Chustomanka Awatar neverendingstory
    Miejscowość
    Rzeszów

Domyślnie

moją pierwszą wiązanką była lniana od vombati, nosiłam w niej małą od 3-go tygodnia, potem przerobiłam ją na kółkową i noszę w niej do dziś. Faktycznie trudniej dobrze dociągnąć niż skośnokrzyżową ale się da - wszystko kwestia treningu
    moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzufik Zobacz posta
    miałam i wrzuciła w nią 3 miesieczne dziecko.
    demona nie przesadzaj, spokojnie mozna w tym nosic pod warunkiem ze się umie zamotac, dobrze dociągnąć. najlepiej jakby Ci ktoś pokazał o co cho.
    a len taki 100 % niestety jest trudny we współpracy przez brak tej skośnokrzyżowosci jak mówisz, dlatego tym bardziej trzeba się przyłożyc do wiązania (zawsze trzeba, zwłaszcza z maleństwem takim !) bo moja samoróbka lniana np fajnie trzymała srodkiem a krawędzie latały. ale fajnie oddycha i jest dość cienki
    Ja piszę ze swojego doświadczenia. Pierwszą chustę miałam diamenta, który był sztywny i naprawde Młody mi kulawo wisiał i się zniechęciłam. dopiero jak zamotałam mossa (hehe) a potem Grecję to załapałam o co kaman

Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nemhain Zobacz posta
    Linuschka jest tkana diagonalnie więc też lepiej współpracuje.
    A ja nadal nie wiem jak to splot diagonalny? No bo skośnokrzyżowy to wiem, a diagonalny to nie to samo co "normalny"? Czy taki zwykły lniany materiał kupiony w sklepie to nie jest właśnie diagonalny?

www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo

Chustoholiczka Awatar nemhain
    Miejscowość
    Warszawa, Mokotów

Domyślnie

Zwykły materiał kupiony w sklepie nie jest diagonalny, Ola kiedyś tłumaczyła różnice bo Girasolki są diagonalne i skosnokrzyżowe, Vatanai też- w tkanych diagonalnie tkanina nie rozciąga się ani wzdłuż ani wszeż tylko po przekątnej.

Miejscowość
    Warszawa-Bielany/Puławy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nemhain Zobacz posta
    Zwykły materiał kupiony w sklepie nie jest diagonalny, Ola kiedyś tłumaczyła różnice bo Girasolki są diagonalne i skosnokrzyżowe, Vatanai też- w tkanych diagonalnie tkanina nie rozciąga się ani wzdłuż ani wszeż tylko po przekątnej.
    Aaaa, chyba się powinnam z włókiennictwa poduczyć Dzięki

Chustomanka Awatar mama-igi-tata
    Miejscowość
    Zduńska Wola

Domyślnie

jak to jest w takim razie. len chociaż nie skosnokrzyzowy jest ok, a bawełna nie?
    "dom to nie miejsce lecz stan"
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci
    www.chusty-zdw.blogspot.com
    Klub Kangura Zduńska Wola
    http://slomiana.wordpress.com/
    mama-Martyna igi-Ignacy2009Franciszek2012 tata-Rafał

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

Diagonalny to skośny.
    Skośnokrzyżowy to skośny plus krzyżowy w jednym.

Chustofanka Awatar vombati
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama-igi-tata Zobacz posta
    jak to jest w takim razie. len chociaż nie skosnokrzyzowy jest ok, a bawełna nie?
    tak samo len jak i bawełna są OK
    Len się mniej wyciąga i nie deformuje jak bawełna (tkane prosto).
    Aga, mama Tymka (20.04.2006) i Zoi (28.11.2007)

Moje Vombati - chusty kółkowe www.vombati.eu i nie tylko...

Chustofanka

Domyślnie

Np. klasyczne jeansy, robocze drelichy są szyte z materiału tkanego diagonalnie. Na prawej stronie są prążki idące ukośno. Można kupić w sklepie tak tkany materiał, tylko pozostaje jeszcze kwestia czy będzie miał odpowiedni skład (len/baweła bez sztucznych dodatków) i będzie dostateczne miękki ewentualnie będzie miał szanse zrobić się mięciutki.

Uprawnienia umieszczania postów