spodziewam się dzidziusia i kolezanka uszyla mi z lnu chuste. nie wiem tylko czy taka lniana bedzie dobra? nie rozciaga sie za bardzo, bo chyba nie jest tkana skosnokrzyzowo-len. jakie macie doświadczenie z lnianymi chustami, nawet samoróbkami?
spodziewam się dzidziusia i kolezanka uszyla mi z lnu chuste. nie wiem tylko czy taka lniana bedzie dobra? nie rozciaga sie za bardzo, bo chyba nie jest tkana skosnokrzyzowo-len. jakie macie doświadczenie z lnianymi chustami, nawet samoróbkami?
Ja bym się bała noworodka w samoróbkę wrzucić. Takie maleństwo potrzebuje dobrego podtrzymania, niestety w samoróbce tego nie osiągniesz. Zainwestuj w używaną profesjonalną.
miałam i wrzuciła w nią 3 miesieczne dziecko.
demona nie przesadzaj, spokojnie mozna w tym nosic pod warunkiem ze się umie zamotac, dobrze dociągnąć. najlepiej jakby Ci ktoś pokazał o co cho.
a len taki 100 % niestety jest trudny we współpracy przez brak tej skośnokrzyżowosci jak mówisz, dlatego tym bardziej trzeba się przyłożyc do wiązania (zawsze trzeba, zwłaszcza z maleństwem takim !) bo moja samoróbka lniana np fajnie trzymała srodkiem a krawędzie latały. ale fajnie oddycha i jest dość cienki![]()
:/
acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.
Będzie ok na początek, choć rzeczywiście musisz nauczyc sie wiązać. Najlepiej jakbyś się skontaktowała z jakąś chustomamą. Moja koleżanka ma samoróbkę lniana i z powodzeniem do dzisiaj nosi ponad roczna córeczkę.
A Linushka też 100% lnu i jaka fajna chusta!
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci
Linuschka jest tkana diagonalnie więc też lepiej współpracuje.
moją pierwszą wiązanką była lniana od vombati, nosiłam w niej małą od 3-go tygodnia, potem przerobiłam ją na kółkową i noszę w niej do dziś. Faktycznie trudniej dobrze dociągnąć niż skośnokrzyżową ale się da - wszystko kwestia treningu![]()
moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Zwykły materiał kupiony w sklepie nie jest diagonalny, Ola kiedyś tłumaczyła różnice bo Girasolki są diagonalne i skosnokrzyżowe, Vatanai też- w tkanych diagonalnie tkanina nie rozciąga się ani wzdłuż ani wszeż tylko po przekątnej.
jak to jest w takim razie. len chociaż nie skosnokrzyzowy jest ok, a bawełna nie?
"dom to nie miejsce lecz stan"
Doradca Akademii Noszenia Dzieci
www.chusty-zdw.blogspot.com
Klub Kangura Zduńska Wola
http://slomiana.wordpress.com/
mama-Martyna igi-Ignacy2009Franciszek2012 tata-Rafał
Diagonalny to skośny.
Skośnokrzyżowy to skośny plus krzyżowy w jednym.
Aga, mama Tymka (20.04.2006) i Zoi (28.11.2007)
Moje Vombati - chusty kółkowe www.vombati.eu i nie tylko...
Np. klasyczne jeansy, robocze drelichy są szyte z materiału tkanego diagonalnie. Na prawej stronie są prążki idące ukośno. Można kupić w sklepie tak tkany materiał, tylko pozostaje jeszcze kwestia czy będzie miał odpowiedni skład (len/baweła bez sztucznych dodatków) i będzie dostateczne miękki ewentualnie będzie miał szanse zrobić się mięciutki.