Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: W oczekiwaniu

Chustonoszka

Domyślnie W oczekiwaniu

Witamy!

My, czyli:

1/ Dzieć pierworodny o płci nieznanej hodowany jeszcze w brzuchu (31 tc), asystujący matce-debiutantce w internetowym kompletowaniu wyprawki,
    2/ Rzeczona matka-debiutantka siedząca przed monitorem oraz ojciec-debiutant-z-doskoku (doskakujący do monitora od czasu do czasu w celu kontroli poczynań matki-debiutantki)
    3/ Dwa psy strzegące matki-debiutantki (co czynią chrapiąc smacznie w okolicach jej stóp).

Szukamy chusty na dobry debiut i mamy klasyczny dylemat: czy elastyczna na początek, czy od razu na głęboką wodę z tkaną. Mamy nadzieję na znalezienie odpowiedzi na tym forum.

Pozdrawiamy!

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

witam przyszłego chustoszka a także ojca chustonosza. Kłaniam się nisko przyszłej matce chustowej
    a psiaki chrapiąc odstraszają dzikie zwierzęta
    witajcie więc i się rozgośćcie, chust tu mnogo i zapewne odpowiednią znajdziecie a i inne fajne opcje też tu dostrzeżecie

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Witaj.
    Ja zaczęłam późno a przy następnym chciałabym od razu, ale chyba spróbowałabym z elastykiem, bo wygodniej. Choć na 100% pewna nie jestem

Chustofanka Awatar ewullah
    Miejscowość
    Kotlina Kłodzka

Domyślnie

cześć! miłego kompletowania wyprawki
    Wojtuś 23.08.2005
    Kacperek 21.10.2009

Chustopróchno Awatar marjen

Domyślnie

cześć ja w podobnej sytaucji jak Ty
    chustowanie w realu widziałam u znajomej, ona mi też pożyczyła swoje chusty - poucha, kółkową i tkaną. Elastyka kupiłam sama niedawno z myślą o pierwszych miesiącach dziecka, po lekturze forum. Może też spróbuj pożyczyć jakąś tkaną i zobacz jak Ci będzie leżeć. Ja trenuję trochę na sucho z poduszką albo ze zwiniętym kocykiem. No i wyprawkę mam skompeltowaną prawie - to bardzo miłe zajęcie więc zazdroszczę Ci że jesteś w trakcie
    Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20

Chustoholiczka Awatar Biedronka
    Miejscowość
    Sobótka/Wrocław

Domyślnie

witaj

Jest wiele informacji na forum napewno znajdziesz info
    moje stado : Janiu 09.11.2005 Dymek 19.05.2008 i Mąż Mateusz
    Doula - wsparcie w okresie ciąży i podczas porodu WROCŁAW
    http://centrumrodzicielstwa.pl we Wrocławiu ( kiedyś www.szkolarodzenia-natura.pl )

Chustonoszka

Domyślnie

Dzięki za odzew i miłe powitania !

Obawiam się, że mogę mieć kłopot z pożyczeniem chusty czy wybraniem się na jakieś warsztaty, bo ciąża jest w dużej mierze szpitalno-domowo-leżąca, dlatego wszystko załatwiam wirtualnie, bez 'macania'.

Założyłam przed chwilą wątek z prośbą o porady, ale może powitalny wątek jest lepszym miejscem na pierwsze pytania?
    Zatem pozwolę sobie wkleić tutaj zasadnicze kwestie:

Wahamy się między łatwiejszym (podobno) elastykiem na początek a trudniejszą tkaną, która kusi uniwersalnością.

Co do elastycznych - po lekturach wątków w recenzjach wyłoniły mi się 3: LennyLamb, Moby i Sleepy Wrap (MaM Wrap ma chyba najlepsze opinie, ale kiepsko z dostępnością i znacznie droższa od pozostałych).

Co do tkanych - po lekturze wątku o trwałości / podatności na zniszczenie różnych chust ( http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=31875 ) , nabrałam wielkiej ochoty na pasiaki storcza (Annę). Ale podobno storcze długo się łamią, co dla debiutantów może być trudnym wyzwaniem (chyba?).

Ojciec-debiutant upiera się na zakup nowej chusty i pozostawił mi poszukiwania - zatem powinnam znaleźć coś nowego - miękkiego, prawda?
    Poza tym, rzecz jasna, liczy na to, że wybiorę chustę uniwersalną-idealną, dobrą na wszystkie pory roku, która posłuży z sukcesem przez cały okres chustowania. Czy to w ogóle możliwe?

Co do kwestii finansowej - oczywiście opcje ekonomiczne mile widziane (żeby nie wtopić na początek fortuny w coś, co okaże się dla debiutantów niewypałem).

Dlatego przykuła moją uwagę dość 'ekonomiczna' chusta Nandu ( http://forum.chusty.info/forum/showt...t=42705&page=1 ). Zwracacie uwagę w recenzjach na różne niedoróbki, ale ogólnie wrażenia są dobre (no i miękka jest, prawda?).

Co możecie nam doradzić?
    Z góry dziękuję!

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

witaj, Twój wątek juz sie rozwija w stosownym dziale
    Milego szukania
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Rany, ile chustowania przed Tobą -tylko pozazdrościć .
    Może poszukaj kogoś z twoich okolic-wówczas będzie Tobie łatwiej podjąć decyzję.
    Pozdrawiam przeserdecznie i życzę wytrwałości zwałaszcza w ostatnich tygodniach.
    Głaski dla futrzaków!

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

hej,
    ja elastykowi bym dala spokoj - ani przy jednym ani przy drugim synu z elastykiem sie nie dogadalam
    z tkanych - mieciutkie sa grecje nati (nie znam bardziej miekkiej chusty)i bambusy welenki (ale merynosowe bo inne malucha moga gryzc ), didiymosa jedwabie i kaszmiry, girasole,vatanai, ellevile to te ktore mi jako pierwsze przyszly do glowy
    nandu jest mieka ale jest nieco szorstaka - taka faktura lnu ...
    i witajcie na forum
    fajnie sie was czyta
    Ostatnio edytowane przez hexi ; 26-10-2010 o 19:01

DB PBC

Chusteryczka

Domyślnie

witaj, ja też nie jestem fanką elastyków, dla maluszka coś cienkiego, mieciutkiego tkanego

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

hej!

fajny post na powitanie
    2 + 7 (2005-2018)

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

Witaj Ja zaczęłam od głębokiej wody, czyli chusty tkanej, drugą też tkaną kupiłam. Jestem bardzo zadowolona. Chustową przygodę zaczęłam dopiero przy Antosiu, noszę go od drugiego tygodnia. Fajna przygoda, tylko szkoda, że tak szybko dużaśna i ciężka się stała.
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

witaj

jeśli chodzi o wyprawkę, to chustę nabyłam zanim nabyłam resztę akcesoriów, ubranek i szeroko pojętych dupereli

proponuję tkaną od razu
    acha- osobiście preferuję (ze względu na miękkość i ekonomiczność ) girasole i bambusowe lenny lamb

Chustonoszka

Domyślnie

Witajcie dzisiaj , dziękuję za życzliwe powitania i cenne porady do rozważenia!

Ojej, jak dobrze, że udało mi się tu znowu wtargnąć - czy to forum padło na prawie dobę, czy tylko ja nie dostąpiłam zaszczytu dostępu ?
    Zaczęłam się już obawiać, że ktoś nas oskarży o podłożenie bomby pod forum wraz z naszą wczorajszą rejestracją... Ja się nie przyznaję, ojciec-debiutant-z doskoku również zaprzecza, spojrzałam psom uważnie w oczy, ale ziewnęły wymijająco w odpowiedzi... No chyba że Dzieć ?

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

forum wybrańcom nie działało przez dobę
    Też byłam w gronie tych wybrańców
    2 + 7 (2005-2018)

Chustoholiczka Awatar Limonka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Hej matko-debiutantko
    Mogę Ci pocichutku pozazdrościć?

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

witaj! szczesliwego rozwiazania !!
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustonoszka

Domyślnie

Hej . Dzięki Wam już tu się powoli zaczynam czuć miło zadomowiona .

Uprawnienia umieszczania postów