Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: POMOCY!

Chustonoszka Awatar minimka83
    Miejscowość
    Far Away

Domyślnie POMOCY!

Moja kumpela z rówieśniczego studiuje w państwowej Krajowej Szkole Administracji Publicznej, kształcącej urzędników. Poprosiła o pomoc w sprawie wielorazówek - pisze pracę na ten temat. Co niezwykle istotne - dobra praca może pójść dalej i rozwiązania w niej proponowane mogą nawet być zrealizowane w formie rozporządzeń ustawowych!!!

Oto jej post:
    ---------------------------
    Potrzebuję ciągle info na temat pieluszek wielorazowych, a w szczególności ich ekologicznych aspektów. Błagam o linki do jakiś badań, najlepiej polskich, ale nie tylko, bo inaczej nie będę mogła dobrze uargumentować moich zaleceń
    Super by było też, gdybyście pomogły mi wymyślić jakieś dobre argumenty, tudzież rozwiązania dla władz w omawianej sprawie. A wygląda to tak:
    PL ma do osiągnięcia konkretne wskaźniki w stosunku śmieci recyclingowanych, do tych które idą na składowiska. Nie dam sobie głowy uciąć (ale mogę szybko sprawdzić, jeśli konkretnie chcecie wiedzieć), ale w 2014 mamy mieć 35% śmieci do przetworzenia (w kolejnych latach te wartości mocno wzrastają). Jeśli nie spełnimy tych kryteriów, zapłacimy gigantyyyyyyyyyyyyczne kary do UE + możemy stracić część przyznanych wcześniej na różne inwestycje funduszy, a na chwilę obecną wskaźnik ten wynosi coś koło 4%. Kolejna rzecz to zmiana prawa o systemie gospodarowania śmieciami (projekt wchodzi właśnie do sejmu i premier "delikatnie prosi" żeby miał przejść przezeń bardzo szybko). W dużym skrócie zmiany mają na celu przejęcie odpowiedzialności za śmieci przez gminy i takie regulacje, które sprawią, że uszczelni się system i śmieci nie będą już trafiać do lasu etc. Wszystko super, ale w efekcie śmieci nie do odzysku będzie jeszcze więcej.
    Moja teza: wprowadzić na poziomie gminy dofinansowanie pieluch wielo, co w efekcie sprawi, że śmieci nie do odzysku będzie mniej (a według danych z UK pieluchy to 4% wszystkich śmieci i 50% śmieci od gospodarstw z dziećmi - oddam się temu, kto pokaże mi takie dane z PL). Ponadto, rodziny ubogie zaoszczędzą sporo kasy na pampkach. Można także wspomnieć o efekcie zdrowotnym, ale tu badania chyba nie dostarczają niepodważalnych faktów o ujemnym wpływie wysokiej temp. w pampkach na spermę, więc chyba na razie się wstrzymam.
    Co o tym myślicie? Ma to sens? Jak ktoś z prowadzących uzna, że tak, to może pójść w świat. A na razie nie mam porządnych danych na poparcie!
    Reasumując: pomocy!
    ------------------------

W imieniu Klary będę ogromnie wdzięczna za linki, informacje. Może się uda zrobić fajną pracę i wielo będą dofinansowane (marzenia...)

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

hmm no cóż pieluchy wielorazowe w Pl to temat dziewiczy, a jeśli chodzi o jakieś badania, statystyki to już w ogóle.

to pewnie już koleżnka zna?:
    http://forum.chusty.info/forum/showthread.php?t=31608

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

statystyk pewnie nie ma ale wystarczy przemnożyć liczbę dzieci urodzonych w danym roku x średnie zużycie pieluch
    dodając do tego fakt, że jedna sztuka rozkłada się od 300-500 lat
    wnioski nasuwają się same...

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Co do rozwiązań to chyba trzeba sięgnąć po te stosowane w innych krajach (jakaś dziewczyna mieszkąjąca w Wlk Brytanii pisała tu kiedyś na forum, że gmina daje bon na wyprawkę pieluchową dla chętnych młodych rodziców)

Uprawnienia umieszczania postów