Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: DLaczego nie polubił chustonoszenia?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie DLaczego nie polubił chustonoszenia?

Nie wiem w czym tkwi błąd. Adaś jest noszony od 6 tygodnia życia. Najpierw w elastyku, ale jakimś cudem chusta (polekont) którą kupiłam używaną miała porozciągane brzegi, przez co ciągle się denerwowałam że jest źle dociągnięta. Natomiast, trzeba przyznać, ze Mały spał w niej spokojnie i dość dzielnie znosił proces wkładania. Po około miesiacu przesiedliśmy się na tkaną LL i zaczął się koszmar z wiązaniem,Adaś wył, ja dociągałam po 20 minut przerażona że coś zrobię źle i zamiast korzyści z noszenia będziemy mieli jakieś straszne konsekwencje zdrowotne. Mam wrażenie, że chusty ujawniły całą drzemiącą we mnie pedanterie, wściekałam sie jeśli nóżki były nierówno, trzęsłam ze strachu czy poły podtrzymują główkę. A Mały płakał rozdzierająco od chwili włożenia w chustę, aż zmęczony płaczem usypiał. Mam wrażenie, ze zamiast bliskości fundowałam dziecku porcje agresji. . Ja sie w końcu nauczyłam, ale Adaś, poza krótkim okresem, kiedy dawał sie wiązać bez oporu (około 5 miesiąca życia) nigdy chusty nie polubił. Trzeba jednak przyznać, że nigdzie nie spał tak głęboko i spokojnie jak w chuście. Natomiast zaraz po obudzeniu zaczynał się płacz
    Aktualnie, od końca wakacji mniej więcej, trwa totalny bunt chustowy. Na wakacjach trochę nosiliśmy się w plecaku, ale znów ujawniała się moja paranoja, ze góra jest źle dociągnięta. Mały uwielbia moment wrzucania na plecy, a potem jak zawsze krzyk, płacz, odpychanie sie łapkami, prostowanie nóżek. Dodam, ze bez chusty uwielbia być na plecach i bawić sie w konika Ponieważ kilka dni temu usiadł wreszcie samodzielnie spróbowałam zamotać kieszonkę z rączkami na wierzchu. Motanie wytrzymał z trudem i po 15 minutach spaceru musieliśmy wracać.
    Dodam, ze teraz (od wakacji właśnie, czyli odkąd skończył 8 miesięcy) w ogóle jestem w spacerowym impasie, bo wózka też nie trawi (choć wytrzymuje dłużej, około pół godziny).
    Moja teoria jest taka, ze aktualnie chodzi o skrępowanie - chustą lub pasami w spacerówce.
    Próbowaliśmy też - kółkowej (ja się z nią nie mogłam dogadać, Adaś wył jak zawsze) manduki - (zdecydowanie najlepiej ze wszystkiego, ale wcześniej był za mały na dłuższe noszenie, a ostatnio jak we wszystkim 20 minut to max) i poucha - i tu mamy największy sukces, wiec wiąże wiązania na biodrze i trochę (czyli te 20 minut)w nich wytrzymuje jak ma humor
    Przy tym wszystkim jest to typ wybitnie narączkowy i przytulaśny
    No i dlaczego on tak ma? Bo ja uwielbiam go nosić - choć nie ukrywam, ze przez te płacze przy wiązaniu na prawdę zastanawiam sie czy jest to najlepsze co mogę dla niego robić?

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

a nie jest nadwrażliwy na dotyk przypadkiem? to przytulanie na dłużej czy też raczej na chwilę?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

a jaki miałaś poród? bo słyszałam ze dzieci które dłuuugo tkwiły w kanale rodnym po prostu nie lubią ciasnoty i skrępowania.
    moja starsza córka dawała się zamotac tak do 4 miesiąca. potem juz nie i było wycie i prostowanie się, więc dałam spokój
    ale znam jeszcze dwoje dzieci które są całkowicie niechustowalne!! nie wiem z czego to wynika...
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustomanka Awatar Magdailena
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzufik Zobacz posta
    a jaki miałaś poród? bo słyszałam ze dzieci które dłuuugo tkwiły w kanale rodnym po prostu nie lubią ciasnoty i skrępowania.
    moja starsza córka dawała się zamotac tak do 4 miesiąca. potem juz nie i było wycie i prostowanie się, więc dałam spokój
    ale znam jeszcze dwoje dzieci które są całkowicie niechustowalne!! nie wiem z czego to wynika...
    Mój syn też czasem nie lubi... nie lubi być sciśnięty, nawet śpi odkryty od urodzenia, teraz jeszcze nauczył sie rozkopywać. Mimo to nosimy, choć czasami z przeszkodami///

Czarna żabo piszesz, że się denerwowałaś bardzo, moze wyluzuj troszke, dziecko czuje, kiedy mam sie wscieka, wiesz o tym dobzre. Ja też nie lubie, kiedy mi czasami sterczy materiał... Ale daje na luz, przejdę sie pare kroków i wtedy dociagam.
    Dodam, ze jeszcze teraz mamy problem, bo u nas w domu ciepło, a na dworze zimno, wiec jak małego motam, to sie drze... Wiążę wiec przy otwartym oknie...

Chusteryczka Awatar rhodiana
    Miejscowość
    Bieruń

Domyślnie

Myślę, ze przy wiązaniu (tak i przy każdej czynności wykonywanej przy dziecku) najważniejsze jest nastawienie. Jak jestem zdenerwowana i chcę Ani przebrać pieluchę to ta iwerzga i płacze, a jak jestem spokojna o rozluźniona to spokojnie leży. Dzieci wyczuwają nasz stan emocjonalny... to takie małe barometry Wiec radzę więcej spokoju

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

może faktycznie chodzi o ten stresik podczas wiązania, dzieciak też się denerwuje razemz Tobą, może ocwicz na sucho z lalką, żebyś nabrała większej pewności choc z drugiej strony moja młoda też miała okres buntu, no nie wsadziłaś ją do niczego ale szybko jej przeszło
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chustoholiczka Awatar aliona
    Miejscowość
    mieszkam w Łodzi, gdzie nawet bieganie psom szkodzi

Domyślnie

czarna zabo, a masz możliwość wybrania się na jakeś spotkanie chustowe? może masz jakiegoś doradcę w poblizu?
    dziewczyny popatrza co i jak i może poradza coś konkretniejszego?
    może to faktycznie Twoje nerwy? młodemu nie odpowiada sam proces wiązania bo jest długi i żmudny.

inna sprawa, że w manduce dzieć nie jest tak ściśniety, to też może być trop.
    złotowłosa i trzy misie
    <3 <3 <3

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

poniewaz w manduce i pouchu bylo dobrze, a w chustach wymagajacych od ciebie wiecej zaangazownia zle, to stawiam na to, ze przy wiazaniu za bardzo sie denerwowalas, co Adaś czuł i przechodzilo na niego to zdenerwowanie. oczywiscie to tylko IMO.

Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Poród CC, na rękach może być godzinami, sypia tak, ze musi mnie dotykać, wiec nadwrażliwy nie jest na pewno.

Chusteryczka Awatar hexi
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

sadze ze JP trafila w sedno

DB PBC

demona
    Guest

Domyślnie

A może czuł, że Ty się denerwujesz przy chustowaniu?
    Edit: JP mnie uprzedziłą

Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Fakt, denerwowałam sie i nadal nie czuje sie 100% pewna że dobrze mi wychodzi A co mogę z tym zrobić? Ja na prawdę lubie go nosić.... No i martwi mnie ta przedłużajaca sie niechęć i do noszenia i do wózka. Brakuje mi pomysłu na spacery

Uprawnienia umieszczania postów