Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: powiedzcie mi czy wełna dla noworoda jest ok?

Chusteryczka Awatar atelka

Domyślnie powiedzcie mi czy wełna dla noworoda jest ok?

w sensie czy wełniane otulacze

bo zaopatruję się w formowanki bawełniane i konopne a że awersję do pula mam od starszej jeszcze to podpytać chciałam czy sprawdzi się wełna przy noworodku?
    że koszty większe to wiem ale że zdrowsze to też wiem tylko żebym nie potrzebowała 10 otulaczy bo nie wyrobię z praniem i finansowo...

Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Domyślnie

mysle ze tak, jesli nie ma uczulenia...
    mozesz takie na rzepy kupic, wtedy moze mniejsza powierzchnia skóry dotyka. ale jesli brak uczulenia to powinno byc ok (gorzej jak po Tobie odziedziczy...)
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Przy formowankach powinno ok być. Z tetrą gorzej Chociaż wiem, ze są tu dziewczyny używające tery i wełenki, ale u mnie byłoby pranie wełny baaardzo często.
    JAk pisze rzufik - może się doplątać alergia, więć warto mieć i wełnę i PUL na wszleki wypadek.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Albo otulacz tetro, ale jeszcze chyba nikt nie testował na noworodku. Idealny do tetry.
    To ja się jeszcze zapytam ile otulaczy wełnianych trzeba dla noworodka bo jestem ciekawa...

mamru
    Guest

Domyślnie

ja używam praktycznie tylko wełny, ale w większości gaci wełnianych (nie otulaczy) a w ogóle Asia jeśli chcesz to Ci dorzucę 3 sztuki gaciorków wełnianych do paczki
    a wełny mam sporo, bo 3 otulacze wełniane imse vimse i 4szt gaci wełnianych (disana i storchenkinder) + jeszcze 2 szt szortów babyidea ale to jest zbieranina po poprzednich dzieciach

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

ja miałam 3 imse vimse wełniane 3-6kilo do formowanek na noc,iv schną szybko,więc z rana ręczna przepierka i na następną noc gotowe.reszta otulaczy to PUL był do tetry i flanelki

Chustonoszka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Mi się gacie wełniane i leginsy (te bardzo lubię!) sprawdzają (ale my tak od 3 m-ca dopiero się pieluchujemy) do tetry też złożonej w latawiec np. i spiętej snappi. Zapinanych na rzepy otulaczy jakoś nie polubiłam, ale sobie myślę, że mogą być ok dla noworodka.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

jesli przy noworodku to moim zdaniem tylko z formowankami
    ja mam zamiar miec kilka pulowych otulaczy i ze dwa welniane i wlasnie welne tylko do formowanek do momentu az dziecko bedzie robilo kupy na nocnik

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Mi się sprawdzały, jedyny problem był taki, że kupcia się czasem rozlewała i wtedy trzeba było częściej przeprać, no ale ja właśnie z noworodkiem na tetrze jechałam. Zawsze miałam w zapasie PUL-owe.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

też planuję wełnę tylko do formowanek, a pul do tetry, bo pamiętam że z tetry składanej w origami zawsze wyciekała nam kupa i otulacz był do prania, natomiast z formowanki to sporadycznie... mam gatki ale wydziergałam też taki mały otulaczyk na rzepy bo wydaje mi się, że będzie praktyczniejszy przy nakładaniu na noworodka

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

coż, ja proponuje dla noworodka polarek, co prawda widzę że on wychodzi z mody i wiem z doświadczenia że przy starszym dziecku przecieka i śmierdzi, ale ja uzywałam polarku praktycznie do 9miesiąca a już do trzeciego to nie powinno być problemu bo takie maleństwa maleńko naprawdę siusiają . polar ma taką przewagę, że szybko schnie, wiec w razie czego można go zaprać i zwłaszcza na kaloryferze wyschnie w mig i myśle że starczyłoby ze 3, 4 takie otulacze.
    ps. ja używałam polaru do tetry- moje dziecko robiło bardzo rzadkie kupki- ale nie zawsze otulacz był brudny- po prostu trochę szerzej składałam.

Chustofanka Awatar mama-japonka
    Miejscowość
    Kudowa-Zdrój

Domyślnie

Wiki100 - rewelacja, faktycznie zapomniałam o polarowych - moje nie śmierdzą, schną ekspresowo, a bardziej przewiewne od PUL-u...Dzięki!!!

Uprawnienia umieszczania postów