A czy któraś z was używa/używała do prania pieluszek proszku Biały Jeleń?![]()
A czy któraś z was używa/używała do prania pieluszek proszku Biały Jeleń?![]()
to znaczy że pleśnieje
w rurkach wewnątrz, w pojemniku na proszek i płyny, od wewnętrznej strony głównej uszczelki przy bębnie i innych zakamarkach pojawia się regularna czarna pleśń. u mnie to się stało, bo pralka nie stoi w mieszkaniu tylko w piwnicy (wilgotniej, chłodniej), mycie pojemnika na proszek odkładałam z lenistwa na "później" a używane wtedy eko-płyny do prania zostawiały coraz grubszą warstwę pożywki dla pleśni.
niestety na ubraniach zostają w takiej sytuacji niemożliwe prawie do usunięcia ciemno szare plamki...
poza czyszczeniem dostępnych miejsc wygotowałam pralkę na pusto raz z kilogramem sody (nie mam pojęcia skąd wziąć hurtem, kupowałam w spożywczakua raz z butlą octu (przy okazji to dobre odkamienianie pralki). przy proszku typu jelp takich sensacji nie mamy.
a zapach dzidziusia też mnie nieco dręczy. loveli zresztą tak samo.
klikam tu od października 2007...mama magdalenki [07.07] i marcela [08.09]
Akademia Noszenia Dzieci - współzałożycielka i trenerka - szkolenia na doradcę noszenia w chustach i nosidłach miękkich
mart powiedz mi bo ja ostatnio zauważyłam że pralka brudzi mi pranie.
i własnie ta główna uszczelka przy bebnie okazało sie ze jest wewnatrz nie tyle zaplesniala co brudna. umyłam ją sciereczka na tyle na ile dałam rade ale tam tak ciezko dojsc szmatka, ze dalej jak wieszam pranie to widze na niektorych rzeczach zabrudzenia. z tym ze nie sa to ciemno-szare plamki, tylko po prostu brudne mazgaje, ktore recznie spokojnie sie spieraja.
myslisz ze potraktowanie pralki sodą i octem mogłoby pomóc wyczyscic ta uszczelkę?????? bo ja juz nie wiem co robic.![]()
SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
Zuzanna i Franciszek
W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.
klikam tu od października 2007...mama magdalenki [07.07] i marcela [08.09]
Akademia Noszenia Dzieci - współzałożycielka i trenerka - szkolenia na doradcę noszenia w chustach i nosidłach miękkich
Dzieki.
Tak sobie mysle, ze moze zafunduje jej najpierw kapiel octową.A moze jednak soda tak jak ty zrobilas? hmmmm...
co radzisz?
Calą butlę octu dac? I pralka pusta ma sie rozumiec?![]()
Ostatnio edytowane przez yetta ; 12-08-2009 o 23:44
Zuzanna i Franciszek
qurka i w mojej pralce to samo się dziejewyczyściłam co się dało szmatką, a resztę chyba zrobię wg przepisu Mart. Tylko jedno mnie zastanawia: dlaczego zapleśniała mi kieszonka na proszki, skoro ja wrzucam bezpośrednio do bębna-nigdy nie korzystałam z kieszonek, a do kieszonki na płyn wlewam olejki...
ja używałam Białego Jelenia+BIO-D i byłam zadowolona, tylko ostatnio nie było proszku w sklepie i kupiłam persil sensitive. W Białym Jeleniu wyprałam też całą wyprawkę dla najmłodszej i zero jakichkolwiek uczuleniowych reakcji, zważywszy na fakt, że on jest właśnie dla alergików i dzieci![]()
Proszku nie sypiesz, ale woda co pranie i tak tamtędy się przelewa. Przy częstym praniu pewnie sprzyja to zawilgoceniu i tworzeniu się pleśni. Ja moją pralkę na okrągło wietrzę ... mam wsad od góry, przy codziennym praniu nawet jej nie zamykam, żeby bęben dobrze wysechł, to i kieszonki się przy tym wietrzą (bo są akurat na klapie).
A Białego Jelenia w takim razie wypróbuję.![]()
była na poczatku o pralkach ja BARRRRDZO polecam pralke z systemem nano silver piore pieluchy nawet na 30 st i bakterie zarazki pozabijane))) sprawdza mi sie to rewelacyjnie, zakładam, ze działa bo w sumie przeciez gdyby nie działało to by w końcu zaczęły smierdziec od tych bakterii
dodatkowy plus to po praniu z tą opcją ciuchy nie przyjmują tak łatwo zapachów (no gotowania czy papierosów-chociaz u nas nikt nie pali)
Znalazłam na zagranicznych stronkach 2 obszerne informacje na temat proszku bambinex nappy ultra care.![]()
Dzięki jednej dobrej duszyczce z tego forum a mianowicie kolezance pasquda jest tez tlumaczenie.
Oto one:
----------------------------------------------------------------------------
http://www.geobel.co.uk/www.geobel.c...?p=4&cat=69122
Nowość 2009, Bambinex Ultra care
Wreszcie proszek przeznaczony do prania pieluszek wielorazowych, zarówno tych bawełnianych jak i bambusowych i z mikrofibry.
Badania wykazały, że Bambinex Ultra Care skutecznie usuwa plamy w niskich temperaturach jak żaden inny preparat do prania pieluszek.
Bambinex Ultra Care jest wolnym od enzymów i fosforanów proszkiem o dokładnie dobranym PH, który będzie dbał i o Twoje pieluszki i dopierał je, nie pozostawiając po sobie resztek mydła, które powodują problemy z chłonnością materiałów.
Preparat ten jest nie tylko proszkiem do prania, ale służy również jako odplamiacz i środek do namaczania pieluch.
Wystarczy 1 łyżka stołowa - naprawdę jest tak wydajny i skuteczny!!
I drugie:
http://www.thinkbaby.co.uk/news/article/mps/uan/2076
Jednym z czynników, które mogą zniechęcić cię do pieluszek wielorazowych, jest konieczność prania i dbania o nie, co wydaje się być kłopotliwe w porównaniu z wygodą wyrzucania zużytych pieluszek jednorazowych. Jednak jeśli wypróbujesz nasz nowy produkt to przekonasz się, jak łatwo jest używać pieluszek wielorazowych i tym samym zmniejszać ilość produkowanych przez siebie odpadów.
Teraz dbanie o pieluszki wielorazowe stanie się jeszcze łatwiejsze wraz z pojawieniem się nowego proszku do prania firmy Bambinex (producenta pieluszek wielorazowych), specjalnie przeznaczonego do namaczania i prania pieluszek z mikrofibry, bambusa i bawełny.
Nappy Ultra Care można używać przy niskich temperaturach i mimo to usunie plamy. Właściwości takie kojarzą się nam zwykle z silnymi chemicznymi preparatami, jednak Nappy Ultra Care jest przyjazny środowisku i delikatny dla skóry dziecka z uwagi na starannie dobrane PH.
Z biegiem czasu pieluszki wielorazowe zaczynają wyglądać na sprane,jednakże Bambinex będzie dbać o ich miękkość oraz nie dopuści do nagromadzenia się w nich mydła, co ma często miejsce w przypadku pieluszek bambusowych i mikrofibrowych.W dodatku, preparat ten może być używany do robienia zwykłego prania, nie musisz więc żąglować kilkoma butelkami preparatów w dniu w ktrórym robisz pranie..
----------------------------------------------------------------------------
mamru a jak ci sie uzywa tego proszku, mozesz cos o nim wiecej powiedziec? kilka pran juz robilas. ja jestem bardzo chetna go przetestowac i bede go zamawiac.Pozostaje jeszcze pytanie do proszku dodatek antybakteryjny raczej jakis jeszcze chyba potrzebny, czy juz nie?
Jak mi sie spodoba, to moze pojawi sie w moim Sklepiku Internetowym,jesli kiedys uda mi sie go otworzyc.
![]()
Ostatnio edytowane przez yetta ; 27-08-2009 o 15:44
Zuzanna i Franciszek
Zuzanna i Franciszek
pojemnik na proszek i płyn brudzi się, bo pralka wodę pompuje przez cały obwód pralki. Woda przechodzi przez rury, przechodzi przez dozownik proszku i tak w koło ...
Yetto, co do proszku to jestem zadowolona. Pieluszki są doprane, a właściwie były bo dzisiaj skończyło mi się pudełko i pieluchy piorę w persilu + bio-d. Jedno tylko moje spostrzeżenie: pieluszki teraz piorę co trzy dni, i kiedy mam pełną (ale nie przepełnioną) pralkę i dodam te dwie łyżki proszku, włączam też pranie wstępne i na koniec dodatkowe płukanie-kilka razy zdarzyło mi się, że czulam zapach moczunatomiast jeśli miałam pół pralki wszystko ok. Może powinnam była dosypać jeszcze jedną łyżkę proszku??
Dziewczyny! Odnośnie pralki to jeszcze mi łopatologicznie wytłumaczcie-wlewacie ocet/wsypujecie sodę prosto do bębna, czy przez kieszonkę? No i ja też po każdym praniu wietrzę pralkę-z resztą taka informacja była w instrukcji obsługi.
ja piore co 2 dni, bo co 3 nie dalabym rady, 2 wiaderka mam zapelnione
ocet lalam do kieszonki na proszek.
a co rozumiecie przez wietrzenie pralki? drzwiczki do bebna mam zawsze uchylone. czy wy szufladke tez uchylacie?
chce juz ten bambinex wyprobowac.czy ktos w warszawie go sprzedaje?
![]()
Zuzanna i Franciszek
w Warszawie na pewno pieluszkarnia![]()
O to chyba wybiore sie w sobote na zakupy.![]()
Zuzanna i Franciszek
dziewczyny,
wysluchalam Waszych rad - i tak - wypralam pieluchy w bardzo malej ilosci proszku z soda, do plukania dalam ocet i nastawilam na dlugi program na 40 stopni z podwojnym plukaniem.
REWELACJA!!!! pieluszki mieciutkie, smierdza sobie swiezym moczykiem po zasikaniu (nawet te z mikrowlokna chociaz smrodek nadal gorszy niz tetry i babmusa). Wydaje mi sie tez, ze pojasnialy.
I co wazniejsze - pralka przestala mi smierdziec. Szykuje sie teraz do oczyszcznia pralki butla octu
i czekam na rachunek za wode![]()
K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013
1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!
Ecoballs są sprawdzone. Piorę w nich ok 1 roku - polecam
[/QUOTE]
mamaduo a powiedz mi ile sody dalas do prania pieluch na samym poczatku? i jaka ilosc dalas?
i ile octu do koncowego plukania?
Tedi gdzies czytalam ze eko kule nie nadaja sie do prania pieluszek?![]()
Ostatnio edytowane przez yetta ; 16-08-2009 o 18:15
Zuzanna i Franciszek
kochane mam otulacz bambinex one size,mam wrażenie ze jakos zbyt szybko mi przepuszcza....nie wiem ,czy trzeba go jakoś specjalnie prać??
Katarzyna-Mama LiwiiWalentynkowej niespodzianki oraz mamuśka pływającego grzecznie w brzuszku Adama