Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 116

Wątek: Nie boicie sie plecaka?

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

nie ma się czego bac, to moje ulubione wiązanie

po prostu w czasie naciągania pierwszej poły chusty naciągasz góre i środek a na dole pozostawiasz luz lekki, następnie jak przekładasz tą połę pod pupą to ten dół chusty jak by wyciągasz spod tej poły która go tym samym przyciśnie. Jak dociągasz druga połę-znów skup się na górze i na środku. Jak będziesz ostro naciągać dół to rzeczywiście może się wyślizgnąć spod pupy, albo będzie na styk.

Chustomanka Awatar olka
    Miejscowość
    Plewiska/k.Poznania

Domyślnie

Chyba kwestia wprawy! Im więcej wiążesz, tym mniej się boisz.
    Zuzu (styczeń 2010), Kalina (wrzesień 2012)
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci, Instruktor masażu Shantala. Bliskość na starcie - ja w sieci
    W Poznaniu też nosimy

Chusteryczka Awatar beannshi
    Miejscowość
    WrocÂław

Domyślnie

Nie, nie boje sie. A Toska pierwszy raz na plecy trafila jak miala 5 tygodni. Ale ja chustowo niestrachliwa jestem
    "W warunkach wolnorynkowych dyktat gustu większości prowadzi do dominacji rzeczy miernych i tandetnych." Cz.M.

Chusteryczka Awatar monika999

Domyślnie

Winoroslinko, cwiczenie czyni mistrza, im wiecej bedziesz cwiczyc tym lepiej bedzie ci szlo wiazanie i bedziesz czula sie pewniej. jak zaczynalam plecaczki tez sie balam, tez mialam watpliwosci czy nie wypadnie mi dziecko dolem, kilka razy material wysunal mi sie spod pupy... ale spokojnie wtedy trzeba rozwiazac i zawiazac jeszcze raz, dziecko nie wypadnie, w koncu sa jeszcze dwa pasy na krzyz pod pupa w prostym, w plecaku z krzyzem to juz w ogole bajka.
    nic sie nie martw, cwicz wytrwale, a zobaczysz, ze niedlugo bedziesz wiazac o kazdej porze i w kazdych okolicznosciach

EDIT:
    jesli czujesz sie niepewnie to wiaz plecak najpierw po domu, zawsze mozna skorygowac w lustrze lub poprosic o ocene domownikow

Chusteryczka Awatar ovejablanca
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    nie ma się czego bac, to moje ulubione wiązanie

po prostu w czasie naciągania pierwszej poły chusty naciągasz góre i środek a na dole pozostawiasz luz lekki, następnie jak przekładasz tą połę pod pupą to ten dół chusty jak by wyciągasz spod tej poły która go tym samym przyciśnie. Jak dociągasz druga połę-znów skup się na górze i na środku. Jak będziesz ostro naciągać dół to rzeczywiście może się wyślizgnąć spod pupy, albo będzie na styk.
    matko, brzmi to skomplikowanie, ale chyba wiem o co chodzi mam nadzieję, że mi zademonstrujesz w sobotę, prooooszęęęę, muszę się właśnie nauczyć wiązać plecak...na sobie. bo na mężu to mi chyba dobrze idzie

Chustomanka
    Miejscowość
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Ja dziś pierwszy raz zamotałam plecaczek, bałam się jak nie wiem, ale naogladałma się tyle filmików na youtubie, że mi jakoś odwaga i ciekawość kazały spróbować. To chyba kwestia ćwiczeń i wytrwałości Nie udał się najlepiej, ale następne na pewno będą lepsze i na razie będę wiązać w domu, żeby się wprawić. Generalnie buzia Zuzi śmiała się na całego, jeszcze na plecach nikt Jej nie nosił, fajnie jest zobaczyć taką minkę

Chusteryczka Awatar Anais
    Miejscowość
    Warszawa-Gocław

Domyślnie

O rany... ja już drżę przed plecakową wizją, choć Antoś nie ma jeszcze 3 miesięcy. Jak myślicie, kiedy jest dobry moment, żeby zacząć próby z plecakiem? Bo teraz to jeszcze maluch trochę wiotki mi się wydaje... kiedy jest najłatwiej?
    de la Vega 08.07.2010
    Dzidźka 09.07.2015

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie

bałam sie za pierwszym razem ale wszystko jest kwestią wprawy.Codziennie motam go w plecak, dla wprawy .Coraz lepiej mi to wychodzi.Ale z krzyzem ni dudu nie chce sie udać

Chustofanka Awatar kinia
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

ja zaczęłam, jak córka już siedziała sama. Ale teraz nadal chętniej na brzuszku noszę.

Chustomanka
    Miejscowość
    Okolice Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anais Zobacz posta
    O rany... ja już drżę przed plecakową wizją, choć Antoś nie ma jeszcze 3 miesięcy. Jak myślicie, kiedy jest dobry moment, żeby zacząć próby z plecakiem? Bo teraz to jeszcze maluch trochę wiotki mi się wydaje... kiedy jest najłatwiej?
    Moja Zuzia sama jeszcze nie siada. Chyba bałabym sie motać dzidzię jak nie umie jeszcze trzymać główki sama i trochę żałuję, że wcześniej nie wiedziałam, że można tak wiązać.

Chustoholiczka

Domyślnie

ja niestety nigdy strachy przed zamotaniem nie przełamałam. na plecach zaczełam nocis głownie w manduce i nosidłach. w chuscie choc probwałam to nie. a nawet i w nosidlach to nie lubiłam na dworze na plecach nosic.

Chusteryczka Awatar Kilerek_81
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

no własnie sie boje i nie mogę się przełamać, żeby Małego na plecy wrzucić.

Chustomanka Awatar Kirah
    Miejscowość
    Zielonki/Kraków

Domyślnie

oczywiście nie latałabym po mieszkaniu z dzieckiem wiszącym na mnie tylko siłą własnych rączek, ale myślę że to w dużym stopniu kwestia przyzwyczajenia. Marcelina wiązana na plecach często i regularnie od 8 miesiąca szybko zrobiła się bardzo "współpracująca", tzn. czekała spokojnie aż skończę, dawała ręce gdzie jej kazałam, trzymała za szyję, "przyklejała" się do moich pleców itp.
    Szkodnik Wewnętrzny, jak wylezie, trafi na plecy o wiele szybciej.

Chustomanka Awatar araszara
    Miejscowość
    południowe okolice Warszawy (dawniej okolice Paryża)

Domyślnie

ja dwa dni temu po raz pierwszy zamotałam nie siedzącego jeszcze Antka, bo mnie sytuacja zmusiła, by samodzielnie ogarnąć wieczorne rytuały z naszą dwójeczka i udało się... z Antkiem na plecach wykąpałam i położyłam spać Franka - wygoda ogromna

do kieszonki mam mega sentyment, tylko przy 10 kg tak ciężko cokolwiek zrobić i kolana jakoś bardziej bolą...

a plecaczek motałam pochylona nad łóżkiem, tak na wszelki wypadek
    poza domem na plecach odważę się motać chyba dopiero jak Antoś będzie umiał trzymać się mnie za szyję

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    o, to jest to czego nie wiedziałam, przy najbliższym wiązaniu tę wiedzę wykorzystam
    Musia i Tusia* V 2007 ... Franuś VIII 2008 ... Antoś IV 2010 ... Karolek VII 2013

* Mamusia i Tatuś wg 2,5 letniego Karolka

lubimy wielorazowe pieluszki używać i czasem szyć

Chusteryczka Awatar irla
    Miejscowość
    華沙

Domyślnie

nie boje się nosić na plecach
    w sumie od tego wiązania zaczełam nosic mojego 6tygodniowca - dowód w awatarze
    (wczesniej był na nie do chusty, ale to może z racji moich duzych piersi i jego krótkich nóżek)
    na plecach się przekonał i teraz już wszystkie wiązania mu pasują (adekwatne do wieku)
    By dziecko się uczyło, To dla dobra sprawy, Wpójmy mu, że Świat, cały, Jest bardzo ciekawy.
    Każda dziedzina wiedzy warta jest zachodu. Najlepiej gdy ich pozna, wiele już za młodu.

by Anonim z sieci

Tu i Teraz.

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja tez z tych odwaznych i na plecach nosze od 5 miesiaca
    jednak na poczte czy do duzego sklepu nadal nie wejde z dzieckiem na plecach bo sie boje dziwnych ludzi

Chusteryczka Awatar Musli
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez araszara Zobacz posta
    ja dwa dni temu po raz pierwszy zamotałam nie siedzącego jeszcze Antka, bo mnie sytuacja zmusiła, by samodzielnie ogarnąć wieczorne rytuały z naszą dwójeczka i udało się... z Antkiem na plecach wykąpałam i położyłam spać Franka - wygoda ogromna

do kieszonki mam mega sentyment, tylko przy 10 kg tak ciężko cokolwiek zrobić i kolana jakoś bardziej bolą...

a plecaczek motałam pochylona nad łóżkiem, tak na wszelki wypadek
    poza domem na plecach odważę się motać chyba dopiero jak Antoś będzie umiał trzymać się mnie za szyję
    To tak nie działa Alek nawet jak go na rękach niosę nie trzyma sie mnie. Ale na pewno większe dzieci współpracują bardziej. O ile mają ochotę
    nie ma mnie, wracam w niedzielę

blog http://szandorowemusli.blogspot.com
    dziergadełka http://musli-ruszyczmiejsca.blogspot.com

Chustoguru Awatar pati291
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Tak naprawdę mogę napisać, że wczorajszy spacer z Hanią na plecach był udany. Bardzo dokładnie dociągnęłam górę. Hania z tych drobnych maluchów i nie czułam się zbyt pewnie z nią na plecach.
    Nie lubię też jak mają rączki wyciągnięte. Pewniej czuję się jak ich chusta w całości otula.
    Patrycja - mama Damiana 08.08.08, Hanny 04.12.09, Emilii 01.03.14
    Chcieć to móc

Chustomanka Awatar Anik801

Domyślnie

Ja bym chciała synka wrzucić na plecy,ale się boję Poczekam, aż podrośnie i sam się będzie na plecy wspinał

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anik801 Zobacz posta
    Ja bym chciała synka wrzucić na plecy,ale się boję Poczekam, aż podrośnie i sam się będzie na plecy wspinał

czyli jak co najmniej półtorej roku skończy?
    przy pierwszym chustowym strach jest,ale przy drugim to nie można się doczekać aż wrzuci się na plecy.
    Maryla na plecach od 3 miesiąca i od tamtej pory raz na kilka miesięcy jest z przodu i było/jest mi wtedy mega niewygodnie.
    prawidłowo wiązany plecak w trakcie unieruchamia dziecko całkowicie,jeśli wiążemy tak,że dziecko może się ruszać na plecach to znaczy że musimy się jeszcze uczyć i faktycznie koniecznie musimy być asekurowani,bo może się krzywda stać.najlepiej ćwicząc wiązać przy łóżku/kanapie,plecami do łóżka w towarzystwie kogoś kto poratuje.
    no i naturalnie zetrze pot z czoła na początku nauki.

Uprawnienia umieszczania postów