Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Bambino mio - jak skladac, zeby pasowaly w kroku??

Chustomanka
    Miejscowość
    "Kozia Wólka" we Włoszech/Poznań

Domyślnie Bambino mio - jak skladac, zeby pasowaly w kroku??

Jestem nowka-zapieluchowalam w wielo mojego niemowlaka juz od poczatku- i w zasadzie jakos mi idzie. Jedyny problem to taki, ze uzywam wkladow bambino mio, z ktorych jestem bardzo zadowolona, ale wydaja mi sie nieco za szerokie w kroku. Skladam je tak jak sugeruje producent czyli na 3 w poprzek przeszyc. Probowalam tez wzdluz, ale wowczas pielucha jest zdecydowanie za dluga. Mozecie podsunac mi jakies linki albo sugestie co z tym fantem zrobic??

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

a jaki masz rozmiar? ja mam 1 i uzywalam w sumie od samego poczatku, skladam na trzy i wydaja sie byc OK. moze masz za duzy rozmiar? acha - sprawdzilam - ja wzdluz przeczyc skladam. jak to wytlumaczyc??? najpierw zakladam z przodu wlasnie w poprzek pare centymetrow, potem skladam na trzy tak jak ida przeszycia. zakladam wierzchnia warstwe do srodka, z tylu troche wywijam, zeby kupa nie uciekala w otulacz. w ten sposob z przodu jest najgrubiej, co przy chlopcu ma swoje znaczenie da sie cos z tego zrosumiec??

edit: http://www.ekobaby.pl/ep_instrukcja_skladania.php - skladam tak jak w instrukcji składania pieluszki BabyKicks Prefold oraz BabyKicks Duz-it-all: wersja dla chłopca zdjecia powinny byc bardziej zrozumiale niz moje wypociny
    Ostatnio edytowane przez natala ; 25-09-2010 o 23:44
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustofanka

Domyślnie

Na youtube jest sporo filmików o prefoldach (jak je składć). M.in. o Bambino mio, ale też o innych.

Ja też składałam tak jak napisała natala. Złożenie w poprzek na trzy było dla mnie za szerokie i z przodu nie było najwięcej warstw (najwięcej jest wtedy na środku). Natomiast składając wzdłuż z "zakładką" z przodu są węższe i mają więcej warstw chłonnych.

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

ja tez mam własnie problem z bambino mio. mamy rozm 2 i są za szerokie w kroku przy składaniu na 3. chciałam je do flipa ale sie za bardzo nie nadaja. wisza teraz na bazarku za pół ceny sklepowej bo sobie własnie nie radzimy z nimi:/

Chustofanka

Domyślnie

Ja się przekonałam, że do Bambino mio najlepiej pasują otulacze z tej samej firmy. Idealnie da się zmieścić pieluszki (nawet w tym "szerokim" ustawieniu). W ogóle otulacze Bambino mio najbardziej mi przypadły do gustu ze względu na świetne dopasowanie (a zarazem nie duży odwłok), falbanki przy nóżkach i nie-drapiące do krwi rzepy (tak jak w Imse Vimse), no i oczywiście cena niewiele ponad 30 zł.

Jednak sporą zagadką jest dla mnie czy one są z oddychającego PUL. Bo są trochę grubsze niż inne otulacze i ja w nich nie dostrzegam mikroporów. Ponadto nigdzie nie jest napisane (strona www producenta, ulotka inf. itd.) że są "breathable" (oddychające).

Chustomanka
    Miejscowość
    "Kozia Wólka" we Włoszech/Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamuśka Zobacz posta
    W ogóle otulacze Bambino mio najbardziej mi przypadły do gustu
    Ja tez mam dwa otulacze Bambino mio. Wzielam je z uwagi na cene, ktora jest do zaakceptowania. Faktycznie sa zgrabniutkie, ale wlasnie te rzepy mnie do nich zrazily i w zasadzie ich nie uzywam. Rzep, ktory jest na brzuszku jest tak szeroki i sztywny, ze moja mala nie moze podniesc nozek, bo jej sie wpija w brzuszek (flip na przyklad jest mieciutki i dlatego jest jednym z moich ulubionych) To w zasadzie jedna wada, ktora dostrzeglam. Szczerze mowiac nie zastanawialam sie z jakiego sa materialu: wyszlam z zalozenia, ze tak jak otulacze innch firm jest z materialu oddychajacego. Mowisz, ze tak moze nie byc?
    A wracajac do wkladow bambino mio: uzywam jedynek czyli tych dla niemowalkow do 7 kg czyli teoretycznie ok. Sprobuje je zlozyc tak jak w linku przeslanym przez natale, dla dziewczynek. zobacze co mi z tego wyjdzie.
    blabla0 - ja spokojnie uzywam bambino mio z flipem. Co ci nie pasowalo w tym polaczeniu?

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

jedynki były ok ale 2 juz duże, ledwo sie mieszczą do flipa, pupa duża i nóżki mocno na boki idą :/
    a może one sie zmiejszą po kilku praniach? bo ja nówki mam, prałam ze 2 razy niektóre, inne tylko raz. znechęciłam się i leżą w szufladzie

Chustonoszka Awatar Malgo
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

używałam sporo BM 1 jako wkładów z otulaczem (teraz młody strasznie się kręci przy przewijanie, więc mi się nie chce), kurczą się w praniu, myślę, że ok 2cm z obu boków mi się zmniejszyły.

można też złożyć na cztery, czyli położyć dłuższą krawędzią do dołu, chwycić za boki i złożyć je do środka i potem jeszcze raz na pół. Nie wiem, czy jasno to wyjaśniłam , ale przy takim złożeniu wkład mieścił mi się w otulacz od Itti Bitti, złożony na 3 wystawałby.
    wcześniej malgorozza

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

ja zakupiłam niedawno prefordy Bambino mio no i na moją chudziutką dzidzię nie da się inaczej założyć (żeby jej nie przeszkadzało) niż.. na ukos. potem tylko te różki trzeba zagiąć i normalnie da się założyc .

Uprawnienia umieszczania postów