Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: od czego zacząć???

Domyślnie od czego zacząć???

stwierdziłam, że spróbuję z młodym pieluszek wielorazowych jak już sie urodzi no i tu moje pytanie od czego zacząć??? Zaczęłam czytac o pieluszkach i tyle jest tego, że mam juz budyń zamiast mózgu chyba
    Stwierdziłam, że najfajniejsze będą IttiBitti SIO, szczególnie, że można dokupić wkłady i troche taniej chyba wyjdzie niż AIO, przynajmniej tak rozumuję jakie jeszcze pieluszki mogą się nadawać dla totalnego żółtodzioba?? Bo ja już nie wiem czy to przez tą ciążę takie mam zaćmienie czy po prostu to jest dla mnie zbyt skomplikowane???

miałam jeszcze kilka pytań, ale w trakcie pisania zapomniałam o co mi jeszcze chodziło

generalnie to jak zrobić, żeby na dzień dobry sie nie zrazić do wielo???

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

otulacze i tetra - najtańsza opcja, najłatwiej prać i najmniej szkoda będzie jak się kupa nie spierze
    masz czas jeszcze więc czytaj spokojnie, nie ma chyba innej możliwości...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    otulacze i tetra - najtańsza opcja, najłatwiej prać i najmniej szkoda będzie jak się kupa nie spierze
    masz czas jeszcze więc czytaj spokojnie, nie ma chyba innej możliwości...
    Ja też tak myślę. Tetra szybko schnie i dla maluszka napewno się taka opcja sprawdzi

Chustomanka Awatar tonya

Domyślnie

tak jak Mayka pisze na początek otulacz i tetra zwłaszcza do kup noworodkowych

jak Jasiek skończył 3 mies i kupy mu się unormowały to też się rzuciłam na IttiBiti jak szczerbaty na suchary a okazało się że Jasiek urodził się duży, grubiutki i IB mi nie pasowały - musiałam wszystkie posprzedawać tak więc odradzam kupowanie przed narodzinami, bo może się okazać że wcale Ci nie będą pasować, a jak będziesz kupować kieszonki, formowanki, AIO czy inne to radzę kupić jedną na próbę - wypróbować i dopiero potem kupować następne
    Beata mama Grzesia (30/03/96) Ani (14/08/07) i Jasia (16/10/09)

Chusteryczka

Domyślnie

zajrzyj na bazarek, tak kilka pozycji dla noworodka. ja bym jednak się obkupiła przed porodem. sama frajda poprać sobie pieluszki, popatrzeć jakie Ci pasują (narazie wizualnie i dotykowo), a jak się maleństwo urodzi to wtedy wyjdzie w praniu i na skórze maluszka sprawdzisz co mu najlepiej pasuje POWODZENIA
    K. 2009M. 2012

Chustomanka Awatar tonya

Domyślnie

no tak na bazarku mnóstwo jest ogłoszeń typu "nie podpasowały mi nówki sztuki"

Domyślnie

to muszę jeszcze doczytać czym się różnią formowanki, kieszonki i AIO/SIO bo dla mnie to na razie czarna magia jest...

AIO/SIO to wiem, że maja przypinane wkłady
    kieszonki mają kieszonke na wkład - jak sama nazwa wskazuje (ale jak tutaj z grubsza sprawą???)
    a formowanek to już w ogóle nie rozumiem

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

formowanka to taka tetra w kształcie majtek tylko z bawełny/bambusa/konopii i wymaga otulacza

czytaj, na początku każdy ma kejos potem sprawa się normuje
    ja też odradzam zakupienie większej ilości z jednej serii/modelu
    każdemu co inszego leży: kształty, materiały, rozmiarówka, system zapinania wkładek itd., itp.

Domyślnie

a ja im więcej czytam tym mniej wiem, przynajmniej takie odnoszę wrażenie...

tak się zastanawiam tylko jak jest z "grubszą sprawą" w takiej pieluszce??? szczególnie w kieszonce???
    czytałam cos o robieniu wkładek polarowych ale nie wiem czy to o to chodzi

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

papierki się sprawdzają, takie jednorazowe
    a jak kupka rzadka, to nic nie pomorze
    dobrze się spiera plamy z tanich kieszonek minkee i kieszonek od Babyetty

wejdź sobie w wątek "stosiki pieluszkowe", tam są foty + opisy, może choć ciut Ci się rozjaśni

dokebu
    Guest

Domyślnie

Mi z kieszonek, generalnie z tymi co w środku mają mikropolar wszystko się spiera! Nie polubiliśmy się z zestawem: otulacz + formowanka, ale każda mama ma inny gust i to trzeba wypróbować żeby się przekonać, obecnie najlepiej sprawują nam się Itti Bitti Tutto, ale na pewno nie wszystkim przypadną one do gustu. Czytaj i szukaj, pewnie coś Ci się spodoba

Domyślnie

ja się obkupiłam przed porodem i nie żałuję, po pierwsze nie będziesz miała przez jakiś czas po porodzie na to czasu a po drugie fajnie jest sobie przećwiczyć składanie, zapinanie na misiu albo lali
    z otulaczy polecam flip, sprawdza się od początku i w ogóle się nie niszczy w praniu, a z AIO Itti bitti snap-in-one
    u nas też początkowo królowały składane wkłady różnej maści, teraz przerzucamy się na formowanki
    kieszonki kup 2 na wyjścia i zobaczysz czy Ci się spodobają
    nie ma sensu wydawać kasy na drogie pieluchy bo może się okazać np. że dzidzuś na polar uczulony a większość kieszonek i AIO ma polar przy pupie, kup na próbę i sama ocenisz

Chustonoszka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Ja tak długo czytałam aż się zdecydowałam na Close parent - cały zestaw! i po co mi tyle? szybko wyszlo co będzie potrzebne sprzedałam otulacze i dokupiłam wkładki (one też są SIO). A potem to już poszło z górki! kilka kieszonek na wyjścia, coś do domu (różności... nadal testujemy) i na noc formowanki (flexi tot). Za to zanim przeszliśmy na wielo to byłam zdecydowana, że kupie same kieszonki i żadnych formowanek, a tu psikus, gdyby nie formowanki to na noc nadal by były jednorazówki ale przeszliśmy na wielo jak mały miał już 3 miesiące, gdybym teraz miała mieć maleństwo to pewnie też na początku byłaby tetra + otulacz

Domyślnie

ja się właśnie zastanawiam czy od razu zacząć od wielo, czy poczekać tak ze dwa miesiące chociaż

tak czytam te wątki o pieluszkach i stwierdziłam, że jak na ten moment to najmniej skomplikowane są dla mnie te SIO, AIO i kieszonki i z tymi spróbujemy najpierw, jak nie podpasują to zobaczymy inne.

A do kieszonki można dać jakieś inne zabezpieczenie dodatkowe zamiast tych papierków jednorazowych???
    bo szczerze mówiąc najbardziej mnie w tych pieluchach własnie kupy przerażają

Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

tak, można stosować EC
    podobno najlepiej zacząć jak najwcześniej
    tu masz info http://www.ekobaby.pl/ec_wstep.php

Chustomanka Awatar tonya

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fastyna Zobacz posta
    ja się właśnie zastanawiam czy od razu zacząć od wielo, czy poczekać tak ze dwa miesiące chociaż

tak czytam te wątki o pieluszkach i stwierdziłam, że jak na ten moment to najmniej skomplikowane są dla mnie te SIO, AIO i kieszonki i z tymi spróbujemy najpierw, jak nie podpasują to zobaczymy inne.

A do kieszonki można dać jakieś inne zabezpieczenie dodatkowe zamiast tych papierków jednorazowych???
    bo szczerze mówiąc najbardziej mnie w tych pieluchach własnie kupy przerażają
    zamiast papierków możesz używać wkładek polarowych - np. taka wkładka "zawsze sucho" nie musisz ich sama wycinać też są do kupienia http://www.krainapieluszek.pl/index....&product_id=74

tylko że te pierwsze mleczne kupy będą przeciekać i przez papierki i przez wkładki więc pieluch nie da się dobrze zabezpieczyć przed zakupaniem - według mnie podstawa, to płukanie wkładek i pieluchy pod silnym strumieniem zimnej wody od razu po stwierdzeniu kupy - potem łatwo się to wszystko w praniu spiera no i jak chcesz to możesz spróbować z wysadzaniem

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Dobór pieluch może zależeć również od tego, czy zimą masz gdzie suszyć
    Ja nie odkręcam kaloryferów (i bez tego jest ciepło w mieszkaniu), więc pieluchy schną wolniej, bo na suszarce. Dlatego wolę kieszonki i wkłady osobno. Dla mnie (w moich warunkach) AIO schną za długo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tonya Zobacz posta
    tylko że te pierwsze mleczne kupy będą przeciekać i przez papierki i przez wkładki więc pieluch nie da się dobrze zabezpieczyć przed zakupaniem
    dlatego zastanawiam się czy próbować z wielo od samego początku czy może poczekać tak ze 2-3 miesiące

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

ja tez jestem poczatkujaca( pieluchuje od miesiaca) ,ale swoje typy juz mam! kocham tetrę! w zyciu bym nie pomyslala,ze przy takiej ilosc pieknych piluszek wybiore tetre i otulacze.Moim zdaniem FLIP jest obowiązkowy,dla maluchow najlepszy bo jest cienki i mozna go latwo dopasowac do malej dupki.Ja uzywam jeszcze otulaczy Bambino Mio tych od 5 kg(zaczelam jak maly wazyl 4kg i byly ok)
    osobiscie nie przepadam za kieszonkami na tym etapie wagowym,poniewaz przewaznie maja duze wklady z ktorymi nie wiadomo co robic jak zepnie sie pieluszke na max z przodu,z wkladem to juz wogole takie cos wielkiego jest.
    Formowanki tez sa dla mnie takie sobie,oprócz Mio Unico i konopna baby beehinds-te bardzo lubię.

co do tego kiedy zacząć to myśle,że dziecie po miesiacu już jest na to gotowe i Ty też po porodzie
    Ostatnio edytowane przez ewaibartek ; 05-10-2010 o 10:16

Domyślnie

Na początek najlepsza będzie tetra i otulacze. Polecałabym kupić jednak rozmiarowe- na początek polecam BambinoMio, my używamy ich najchętniej W zasadzie, używaliśmy, bo już są za małe(ale młoda urodziłą się duża) Co do kupek, to polecam papierki-owszem, całej mlecznej kupy nie zatrzymają, ale większość jednak tak- wtedy na wkładce/tetrze zostaje tylko plama- u mnie na razie schodzą w praniu, choć nie wszystkie(ale jeszcze nie gotowałam, na razie piorę w 60 stopniach).
    Ja na noce używam pampków, ale przymierzam się do formowanek i spróbujemy.

Co do chaosu, to ja tez tak miałam na początku. Za jakiś czas wszystko będzie proste W skrócie:
    AIO- wiadomo, najwygodniejsze, bo to w zasadzie takie Pampersy, tylko z materiału Wady: długo schną, no i nie są tanie, na początek trzeba by było kupić sporą ilość, bo noworodek sika non stop.
    SIO- jak wyżej, tyle że schnie trochę krócej, bo mają dopinane wkładki
    Kieszonki- trzeba mieć do nich wkłady, ale można też jako wkładów używać tetry.

Powyższe nie wymagają otulaczy, same w sobie zawierają nieprzemakalną warstwę

Formowanki- grubsze pieluchy, wyglądają jak pampki, tyle, że nie mają nieprzemakalnej warstwy, dlatego wymagają otulacza. Dobre np. na noce, bo są bardziej chłonne. Długo schną.
    Otulacze- to w zasadzie sama nieprzemakalna warstwa, trzeba do nich wkłądać warstwę chłonną-wkłady, tetrę lub formowanki. Nie trzeba zmieniać otulacza przy każdym przewijaniu, dlatego to jest najtańsze rozwiązanie w przypadku noworodków

Uprawnienia umieszczania postów