Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Wątek: Rozwój dzieci w chustach

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie Rozwój dzieci w chustach

Już pytałam o to w wątku wiosennych dzieci i tak nam tam wyszło, że dzieci noszone od początku w chustach chyba wcześniej zaczynają trzymać głowy, zabierają do siadania.

Mieszkam na dzieciowym osiedlu, chust kilka, wózków mnóstwo. I wszystkie mamy są w szoku, że Smo trzyma głowę. Wydawało mi się normalne po tym co tu czytam, co w wątku rówieśniczym na zdjęciach widzę. Odezwała się moja dusza naukowca i zaintrygował mnie temat - czy wiecie coś na temat badań nad dziećmi w chustach? Były takie? W Polsce pewnie nie, ale gdzieś? A może ktoś chce doktoracik napisać? Ciekawa jestem, czy faktycznie coś w tym jest, czy to przypadek. Tylko do końca nie wiem, co miałoby z takiego badania wyniknąć
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustomanka Awatar blabla0
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

moja miała 4 tygodnie i glowe dzwigała juz ładnie a w pionie to juz trzymała bez problemu
    chustowana dopiero od 2 miesiąca... choc wcześniej to sporo noszona na rękach co prawda...
    no tez jestem ciekawa czy są jakies badania na ten temat

Chustofanka
    Miejscowość
    Krk

Domyślnie

nasza też pieknie trzymała główkę wcześnie, choć chusta ok 10 tyg. ale z główką to może dlatego, ze ma małą... za to też zastanawiałm się czy przez noszenie czy przez to że rodzenstwo czy może dlatego że szczupła już wstaje i nie wiem czy dzięki noszeniu i ciekawości świata? no ciekawam tych badań!
    Aga, mama dwóch skarbów W (maj 2008) i H (luty 2010)

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

U na schustowanie pierwze było jak miała tydzień, ale regularniej tak około miesiąca, na rękach też sporo, bo młoda ogólnie miała niechęć do poziomu
    A teraz jest wielkie zainteresowanie światem i nie ma mowy o wózku - w chuście się trzyma łapkami, żebym jej za mocno nie zawiązała i żeby mogła świat widzieć. I też podejrzewam, że przez chustę zaczęła ten świat wcześniej widzieć. W sumie nie wiadomo, czy ciekawość napędza to trzymanie i wstawanie, czy na odwrót.
    Agnesjan, a Wita też nosiłaś? Masz jakieś wspomnienia jak u niego było? Bo może porównać forumowe dzieć sprzed poznania chusty i te chustowe?

Chustomanka Awatar vin-dit
    Miejscowość
    Mierzyn/Szczecin

Domyślnie

Eeeee.... Fran od urodzenia trzymał głowę w pionie całkiem sztywno. i lubił być noszony tylko w pionie. w chuście nie za bardzo. nie wiązałabym tego z chustą. kaman, na forach typu bejbibum dziecioki w wieku 6 miesięcy już stoją same (typowe wózkowe dziecioki). pare czynników się sprzęża: geny, częstość noszenia w pionie pewnie też, ale i chęć poznawania świata przez dziecko i.... możnaby wymieniać i wymieniać...
    Franek 02.2010, Marysia 10.2012, Michasia 07.2015

Chustofanka Awatar owieczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

a u nas to sie nie sprawdzilo... Mlody byl chustowany od 11 dnia, a mimo to ze wzgledu na lenistwo w trzymaniu glowy wylądowaliśmy u neurologa.

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie

Ja sądzę ,że może chodzi o rozbudzoną ciekawość.Dzieci chustowe są być może częściej w pionie, a jak już poznają uroki świata obserwowanego w ten sposób, to trudno znowu legnąć plackiem w wózku, tudzież w łóżeczku.Wobec tej stymulacji , usiłują dżwigać łebki, podciągać się na rączkach itd.
    Nie wiem jak jest u innych dzieci, podobno jakiekolwiek porównywanie nie ma sensu i tego się trzymam. Ale mam pewne obserwacje.
    Przez pierwsze 3 miesiące nie mieliśmy wózka,używaliśmy jedynie chusty. Ok 3 miesiąca dostaliśmy wózek i gondolę.Nie było opcji żeby w niej wozić Antka.Był natychmiastowy sprzeciw.On chciał widzieć co jest grane, to było ewidentne.Myślę,że jest zasługa chusty.

Chustofanka
    Miejscowość
    Krk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sheana Zobacz posta
    U na schustowanie pierwze było jak miała tydzień, ale regularniej tak około miesiąca, na rękach też sporo, bo młoda ogólnie miała niechęć do poziomu
    A teraz jest wielkie zainteresowanie światem i nie ma mowy o wózku - w chuście się trzyma łapkami, żebym jej za mocno nie zawiązała i żeby mogła świat widzieć. I też podejrzewam, że przez chustę zaczęła ten świat wcześniej widzieć. W sumie nie wiadomo, czy ciekawość napędza to trzymanie i wstawanie, czy na odwrót.
    Agnesjan, a Wita też nosiłaś? Masz jakieś wspomnienia jak u niego było? Bo może porównać forumowe dzieć sprzed poznania chusty i te chustowe?
    No właśnie Witka nie nosiłam w chuście (kilka razy go mialam ale już był duży a ja nie umiałam i jakoś się nie dogadaliśmy wtedy z chustą) ale za to tylko rączki wchodziły w grę musiał wszystko widzieć i trzeba było go nosić i on w sumie wstawał jak skończył 8 miesięcy i jakoś wtedy też raczkować zaczal, z tym, że ważył ponad 10kg więc ciezko mi stwierdzić czy to waga ma u nich jakiś wpływ na rozwój czy też to że jest Witek, to Hania jest bardziej zanteresowana światem, czy też kwestia charakteru-on spokojny, a u niej diabełek z oczu patrzy Także on niby nie chustowy a jednak duuuużo noszony na rękach, a ona na początku na rękach w pionie to najlepsza pozycja do spania-mała koala, więc i potem chusta (się dokształciłam, że takiego maluszka można w pionie-głównie po wizycie u ortopedy, który wręcz nakazał nam ją tak nosić dla rozwoju bioderek). No ale też Hanię musieliśmy bardzo duużo na brzuszku też kłaść, a to zauważyłam też ma duży wpływ na chęć do ruszania i poznawania świata, no i ona ma lżejszą główkę od Witusia, to też jakoś szybciej ją trzymać się nauczyła. To tak na szybko co mi przyszło do głowy...
    Aga, mama dwóch skarbów W (maj 2008) i H (luty 2010)

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Ha, czyli w sumie nic nie wiadomo na 100%
    Dlatego też pytałam, czy coś wiadomo o jakiś badaniach, googlałam sobie, ale nic nie znalazłam. Ale może faktycznie za dużo czynników ma tu wpływ - waga, geny, żeby cokolwiek stwierdzić

Dzieki kakot, napiszę do kasi PW, bo ciekawa jestem, czy coś wyniknęło.

Meta, zaglądasz tutaj? Pomocy z szukajem! Pomocy!

Julcia, też mi się wydawało, że powinny, chyba nawet w "Pierwszym roku z życia dziecka" jest, ale u mnie naprawdę sporo dzieci w okolicy wózkowych i w zbliżonym wieku i mamy zaczepiają i dopytują wiem i trzymanie głowy i już sama zwątpiłam.

Chusteryczka Awatar rhodiana
    Miejscowość
    Bieruń

Domyślnie

Już ktoś tu powiedział (dzieci rodzone w domu i dzieci rodzone w szpitalu), ze do każdej histori można dorobić teorię No, ale jeżeli chodzi o fakty to nasza Ania rzeczywiście wcześnie trzymała głowę (choć długo ją asekurowaliśmy), siedziała jak miała 5,5 miesiąca, a teraz już chodzi ,a ma niespełna 9 miesięcy. Pozatym zauważyłam na zajęciach na baseni, że jest najodważniejsza z dzieci w jej grupie wiekowej, no i najbardziej mobilna, a tylko my przyszliśmy w chuście

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

były już wątki, ale dawno, więc potrzebna mistrzyni szukaja, żeby je znaleźć.
    Poza tym Kasia z Chustomanii chyba robiła jakieś szersze badania na ten temat, pamiętam ankietę czy coś w tym rodzaju.

Domyślnie

Mój synek ma 3 miesiące i tydzień i też super trzyma główkę. Ale dzieci w tym wieku powinny już ją trzymać (np. leżąc na brzuszku długo i wysoko ją unosić z częścią klatki piersiowej) więc wg mnie nie jest to nic nadzwyczajnego. Moja córcia podobnie miała, choć nie nosiłąm jej w chuście. Wydaje mi się, że to jednak ma niewielki związek. Ale być może ma jakiś z ciekawością świata, bo z chusty od małego więcej widzą niż z wózka
    Zuzia (11.2007) Antoni (06.2010)

Uprawnienia umieszczania postów