-
Chustofanka
100 pytań o MT i chusto-MT ;)
Szukam na forum, szukam, i im więcej czytam tym bardziej głupia jestem... Czuję się zupełnie jak wtedy, kiedy pierwszą wiązankę wybierałam
Wyjaśnicie mi to jakoś przystępnie, pliz?
Mój Adaś ma 4 miesiące. Wiem już, że mei taie są dla siedzących dzieci, czyli jeszcze nie teraz, ale podobają mi się strasznie, i jak tylko dziecię dorośnie, będę chciała sobie taki sprawić, zwłaszcza, że mąż się z tkaną wiązanką nie bardzo dogaduje. Tylko, no właśnie:
1) dla dzieci, które same SIEDZĄ, czy same SIADAJĄ? Czyli od jakiego wieku to wypada mniej więcej?
2) Ile mniej więcej czeka się na uszycie mei tai? (nie wiem, kiedy powinnam zaplanować sprawienie go sobie
)
3) Jak to jest z tymi wymiarami MT - jak szybko dziecko z MT wyrasta? Czy mogę mu zamówić MT wcześniej, kiedy jeszcze nie będzie siedział, czy ryzykuję tym, że potem nie będzie na niego pasował? Adaś w tej chwili waży pewnie dobrze ponad 6 kg, i poszedł chłopak w długość, bo rozmiar 68 ma już na styk, zaczynam już mu powoli wprowadzać rozmiar 74
4) Czym się różni w praktyce noszenie w MT i chusto MT? Czy któryś z nich np. lepiej się nadaje dla mniejszych/większych, cięższych/lżejszych dzieci? Na lato, na zimę? Coś jeszcze innego? Wiem, że chusto-MT wyszedłby mi ze 2 razy drożej, bo do kosztu szycia doszedłby jeszcze koszt chusty, warto?
5) czym się różnią MT z usztywnianym zagłówkiem od takich z... nie wiem jak to nazwać... miękkim zagłówkiem z tasiemkami? Które są wygodniejsze dla dziecka i dla noszącego? Zastanawiam się, czy jakbym chciała nosić na plecach, to da się te tasiemki przyczepić bez problemu, jak dziecko zaśnie, czy wymaga to jakiejś strasznej ekwilibrystyki? No i dochodzi jeszcze ten problem, że mój młody nie przepada za połami chusty naciągniętymi na głowę, nawet jak śpi, to ciężko mu założyć, żeby się nie obudził i nie zaczął protestować - jaki wobec tego zagłówek byłby dla niego lepszy?
6) Jak to jest z tym, że niektóre mei taie opisywane są jako letnie i zimowe? Znaczy rozumiem, jak MT na futerku, to go raczej latem dziecku nie założę
ale czy są jakieś materiały uniwersalne, takie żeby się sprawdzały i latem, i zimą, czy trzeba mieć MT letni i zimowy? Jak to jest w przypadku sztruksu na przykład?
7) Spotkałam się z opinią, że dla takiego maluszka lepiej uszyć na miarę, niż kupić używany. Prawda to?
8) może głupie pytanie, ale jak się pierze mei tai? Podobają mi się takie jasne, w beżach, tylko zastanawiam się, czy nie zwariuję potem z czyszczeniem tego?
Uff, długie mi wyszło. Pomożecie?
Uprawnienia umieszczania postów