Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 45

Wątek: Noworodek w chuscie

Chusteryczka Awatar kobra
    Miejscowość
    Chicago

Domyślnie

niektore dzieci pozwalaja na schowanie glowki pod polami, ja tak wlasnie robilam z Kajtkiem
    Nothing you become will disappoint me;
    I have no preconception that I'd like to see you be or do.
    I have no desire to foresee you, only to discover you.
    You cannot disappoint me.

Aska - mama Kajetana (19.10.2007)

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

teoretycznie powinna byc chusta tak dociagnieta, zeby wlasnie to "V" podtrzymywalo. jak dziecko nie spi to naciagniecie poly nie powinno byc konieczne.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Domyślnie

zatem koncze ten moj watek, ktory wzbudzil troche kontrowersji. dzieki prywatnym meilom, za ktore jestem wdzieczna udalo mi sie zawiazac piekna kieszonke i kangurka... Malutka polubila chuste i zasypia, jak tylko sie zawiążę. Chodze na spacery wozkowo (moj dwulatek)-chustowo (Marysia) -chodzone (Martusia i Krzysiu) i jestem dumna z naszej czworeczki. Co prawda zaniepokoilyscie mnie troche tym chustowaniem noworodka, ale na razie nie mam innego wyboru, bo nie mam podwojnego wozka, a wojtus, zwlaszcza po ostatniej kontuzji glowki, zrobil sie bardzo wozkowy. Nie moge mu zabrac wozka, bo to byloby niesprawiedliwe... ale czekamy tez na podwojny wozek... zobaczymy, ktora wersja zwyciezy, Ewa
    Ps. a chusta bardzo dobrze wplywa na figure po porodzie ))
    Ewa, mama Martusi (2000), Krzysia (2002), Wojtusia (2006) oraz Marysi (2008)

Chustomanka Awatar Meppel
    Miejscowość
    Gdanisko/Toruń

Domyślnie

To teraz ja popytam.
    Właśnie mąż odkurza z Tymiankiem w kangurku. Zaraz zamieszczę zdjęcie i proszę o odpowiedzi - dobrze??? Nie za mocno?na pierwszym zdjęciu młody jest zawiązany dosyć luźno, na drugim - dosyć ciasno.
    Nam się wydawało, że w jednej i drugiej wersji jest jakoś za bardzo wygięty...

Tymianek 4 wrzesień 2008
    Tomił 23 wrzesień 2010

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meppel
    To teraz ja popytam.
    Właśnie mąż odkurza z Tymiankiem w kangurku. Zaraz zamieszczę zdjęcie i proszę o odpowiedzi - dobrze??? Nie za mocno?na pierwszym zdjęciu młody jest zawiązany dosyć luźno, na drugim - dosyć ciasno.
    Nam się wydawało, że w jednej i drugiej wersji jest jakoś za bardzo wygięty...

ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Gdanisko/Toruń

Domyślnie

Pionowej.
    Właśnie w instrukcji MobyWrap (książka dołączona do chusty) to jest kangaroo hold. A na chustomanii to jest kieszonka. I już nie wiem.

W instrukcji do gabi - mam dwa wiązania: kieszonka i kołyska.
    i w kołysce - Młody wyglądał jak półtora nieszczęścia - główka przy klatce, rączki jakoś tak dziwnie złożone.
    I ta kieszonka w instrukcji do gabi - jeszcze inaczej wygląda.
    Teraz ja:
    Młody już nie jest taki powyginany:

Tylko nie wiem co z nóżkami??? Na stronie chustomania - nóżki wystają i są pod chustą. W instrukcji MobyWrap są podgięte, na wysokości brzuszka dziecka.
    Tymianek 4 wrzesień 2008
    Tomił 23 wrzesień 2010

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie

Nóżki malutkiego noworodka moga być w całości schowane w chuście, jak podrośnie to można mu już wyciągać tak jak na stronie Chustomanii.

A co do nazewnictwa, to widać każda firma ma swoje Ja to wiązanie znam jako kieszonkę
    Na Twoich zdjęciach wygląda lepiej, ale poczekaj, az sie wypowiedzą jakieś specjalistki od chust elastycznych
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

hej.
    poziomy panel powinien byc na zewnatrz i byc naciagniety na plecki az po kark (do lini wlosow nawet) i siegac przynajmniej pod kolanka (w sesnie do dolkow podkolanowych).
    te poly krzyzujace sie - takze kazda z nich pwinna siegac pod kolanka.

natomiast nozki powinny byc podgiete, takie podkulone pod siebie i lekko rozwarte - nie za szeroko. jesli dziecko jest malutkie to nozki sie chowaja w chuscie pod tym zewnetrznym panelem - jak juz napisala Visenna.

i nie boj sie scislej wiazac chusty - powinna przecd wlozenie mdziecka byc tuz ptzy Twoim ciele, nie naciagnieta ale naprawde blisko. dziecko sie zmiesci - po to chusty elastyczne sa rozciagliwe.

Chustomanka
    Miejscowość
    Bramki k/Warszawy

Domyślnie

Poziomy panel może być wewnątrz - wtedy jest to wiązanie jak od klasycznej kieszonki z chusty tkanej - czasem niektórzy wolą zaczynać od tego wiązania także przy elastycznej chuście, kiedy nie ma się jeszcze wyczucia ile zostawić miejsca na dziecko.

U męża oba wiązania są niedociągnięte - albo po prostu za nisko wsadzone dziecko. Wysokość powinna być na pocałunek w główkę - bez specjalnego wysiłku z opuszczaniem głowy swojej - czyli główka Maleństwa na wysokości dekoltu Waszego.

Dobrze jest zachować taki sam naciąg na środku chusty i na krawędziach - u Ciebie na pierwszej fotce ten brzeg za bardzo faluje (z lewego ramienia).

Dziecko ma być przywiązane na tyle mocno, aby przy pochyleniu się osoby noszącej do przodu nie powstała przerwa między nią a dzieckiem. Maluszek musi być jak przyklejony do rodzica - asekurujcie podczas takiego pochylenia się główkę maluszka.
    Po kilku wiązaniach określicie jak mocno musicie zawiązać chustę i będzie już tylko lepiej

Trzymam Kciuki!

http://www.chusty.com.pl - Babylonia, Bebina, Didymos, Gabi, Lana, Lenny Lamb, MaM, Merry Carry, NatiBaby, Storchenwiege
    Doradca po kursie dla zaawansowanych Trageschule Dresden

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vega
    Poziomy panel może być wewnątrz - wtedy jest to wiązanie jak od klasycznej kieszonki z chusty tkanej - czasem niektórzy wolą zaczynać od tego wiązania także przy elastycznej chuście, kiedy nie ma się jeszcze wyczucia ile zostawić miejsca na dziecko.
    z moich doswiadczen z chusta elastyczna wynika, ze owszem, techniczne jest jak najbardziej wykonalne ulozenie panela wewnatrz ale nie stabilizuje on tak dobrze dziecka jak panel na zewnatrz.
    kieszonka z panelem wewmatrz jest typowa i odpowiednia dla chusty tkanej nie elastycznej.
    tak, ze polecam wiazanie takie jak znalazlas na stronie Chustomanii dla chusty elastycznej.

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

dziewczyny, mama pyta o prawidłową pozycję dziecka w wiązaniu, a wy robicie z tego wątku ranking kto ma rację!
    zdarza się to już po raz kolejny w tym podforum i staje się mało fajne. wszystkie jesteśmy noszącymi mamami i bazujemy na swoich własnych doświadczeniach.
    gosia- ithilhin: naprawdę nie zawsze ostatnie słowo musi należeć do ciebie! cenię sobie twoje rady tutaj, ale nie podoba mi się, że zawsze polemizujesz z mamami, które mają po prostu inne doświadczenia, inne instrukcje itd.

w efekcie tylko dezorientujecie mamy, które chcą po prostu nosić swoje dzieci. każda mama ma prawo decydować o swoim dziecku i ma też INTUICJĘ co dla niego jest dobre. a noszenie naprawdę nie jest aż takie skomplikowane.
    jeśli ktoś się dobrze czuje z pionizowaniem, super! nie, też jest to w porządku!
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez annamamaalexa
    dziewczyny, mama pyta o prawidłową pozycję dziecka w wiązaniu, a wy robicie z tego wątku ranking kto ma rację!
    zdarza się to już po raz kolejny w tym podforum i staje się mało fajne. wszystkie jesteśmy noszącymi mamami i bazujemy na swoich własnych doświadczeniach.
    gosia- ithilhin: naprawdę nie zawsze ostatnie słowo musi należeć do ciebie! cenię sobie twoje rady tutaj, ale nie podoba mi się, że zawsze polemizujesz z mamami, które mają po prostu inne doświadczenia, inne instrukcje itd.

w efekcie tylko dezorientujecie mamy, które chcą po prostu nosić swoje dzieci. każda mama ma prawo decydować o swoim dziecku i ma też INTUICJĘ co dla niego jest dobre. a noszenie naprawdę nie jest aż takie skomplikowane.
    jeśli ktoś się dobrze czuje z pionizowaniem, super! nie, też jest to w porządku!
    Aniu, dlaczego tylko mnie wyrozniasz w tym "przywolywaniu do porzadku'??
    Czy Ty nie odzywasz sie w watkach, kiedy masz inne zdanie? Zwlaszcza moich Czy Kasia - Vega nie robi podobnie? Czy jak uwazam, ze ktos ma niekoniecznie racje to nie moge powiedziec, ze mam inne zdanie tylko dlatego, ze ktos w sygnaturce napisal sobie, ze jest po kursie zaawansowanym, choc oficjalna nomenklatura to "kurs sredniozaawansowany"??
    Nie pierwszy raz zdarza sie , ze w watkach dotyczacych radzenia komus w wiazaniach dopisujecie sie po moich odpowiedziach, czestokroc powtarzajac to samo (i tlumaczenie sie brakiem czasu i nie czytaniem wszystkiego jest zadnym wytlumaczeniem - po to jestescie moderatorkami, prawda?)
    Bardzo przepraszam autorke watku za te slowa, ktore teraz pisze: ale jestem naprawde bardzo oburzona ta uwaga Ani.

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

a jesli chodzi o pionizowanie to akurat tutaj nic nie pisalam a zazwyczaj doradzam kierowanie sie wlasna intuicja. wiec przyklad nietrafiony.

pozdrawiam.

Miejscowość
    Gdanisko/Toruń

Domyślnie

Dziewczyny, dzięki Zjadłam śniadanie przy stole z małym w chuście . Na razie jest mi wygodniej z pionowym panelem wewnątrz.
    Tymianek 4 wrzesień 2008
    Tomił 23 wrzesień 2010

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

a jak ukladasz? na boczku? wtedy nie ma ryzyka przygiecia glowy do klatki piersiowej.
    i jak zaczniesz cale wkladanie od pupy i nozek i bedziesz od razu na boczek probowac (pozcycja podobna do tej jaka dziecko przyjmuje podczas ssania piersi) to powinno wyjsc dobrze.
    powodzenia

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meppel
    Dziewczyny, dzięki Zjadłam śniadanie przy stole z małym w chuście .
    Usmiechnelam sie do swoich wspomnien
    wlasnie to mi utkwilo w pamieci z pierwszych dni z chusta - czlowiek spokojnie mogl usiasc do kolacji razem a wczesniej te kolacje oburacz wykonac i w lokalach nie trzeba bylo wozka nigdzie tachac, czlowiek sobie siedzial i sie upajal, a maluch przysypial, podjadal i robil za lokalna atrakcje.

o
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Miejscowość
    Gdanisko/Toruń

Domyślnie

No właśnie nie. Układam tak, że leży brzuchem do góry. I ma tę główkę przygięta. I to były tylko próby, bo mnie pozycja dziecka trochę przeraża. A jak leży na boczku to główka - jak?
    Tymianek 4 wrzesień 2008
    Tomił 23 wrzesień 2010

Miejscowość
    Płock

Domyślnie

tak jak trzymasz na rekach jakbys chciala karmic piersia.

Miejscowość
    Gdanisko/Toruń

Domyślnie

Spróbuję. Dzięki.
    Tymianek 4 wrzesień 2008
    Tomił 23 wrzesień 2010

Chustonoszka
    Miejscowość
    Milton Keynes

Domyślnie Re:

Cytat Zamieszczone przez ithilhin
    a jak ukladasz? na boczku? wtedy nie ma ryzyka przygiecia glowy do klatki piersiowej.
    i jak zaczniesz cale wkladanie od pupy i nozek i bedziesz od razu na boczek probowac (pozcycja podobna do tej jaka dziecko przyjmuje podczas ssania piersi) to powinno wyjsc dobrze.
    powodzenia
    rany a w zabce pionowej jest takie ryzyko??? Powinnam zrezygnowac z niej u Idy (1 miesiac)? ja sie tej embrionikowej pozycji troszke boje bo taka niesymetryczna wzgledem siely grawitacji i nie do konca widze gdzie ona co ma - tzn gdzie jest jaka czesc ciala dzieciecia. w dodatku od jakiegos tyg Ida w tej pozycji upiera sie prostowac nogi wiec juz nawet nie jestem w stanie panela poziomego naciagnac bo jej nogi wylaza mi pod pacha. Powinnam ja do niej przekonac i nie nosic tak czaesto w zabce?
    ale ja 2x stosuje kieszonka mi nie wychodzi...

Uprawnienia umieszczania postów