Pokaż wyniki od 1 do 20 z 43

Wątek: dziecko uzależnione od chusty

Mieszany widok

Chustofanka

Domyślnie

Ja mam taką teorię, że dziecko po ciąży wewnętrznej przechodzi do ciąży zewnętrznej, czyli do chusty. Rodzi się na danym etapie rozwoju tylko dlatego, że rosnąca główka nie przeszłaby przez kanał rodny. Nadal jest jeszcze niedojrzałe - sam bez stałej opieki zginąłby. A kontakt skóra do skóry jest bardzo ważny w rozwoju. Kiedyś robili takie doświadczenie na małpkach. Małe małpki wolały mamę futerkową (do przytulania) od mamy tylko karmiącej, do której nie można było się przytulić.

Mój chuścioch pierwsze 8 miesięcy spędził na mnie. Ciągle chciał być na rękach albo przy piersi. Z końcem 9-tego miesiąca zaczął już całkiem samodzielnie chodzić i od tej pory mam problemy, żeby go złapać i do chusty wsadzić. Bardzo żałuję, że przy starszym synu chusty nie miałam, bo płaczliwy był potwornie.

Chusteryczka Awatar Anais
    Miejscowość
    Warszawa-Gocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asia889 Zobacz posta
    Ja mam taką teorię, że dziecko po ciąży wewnętrznej przechodzi do ciąży zewnętrznej, czyli do chusty. Rodzi się na danym etapie rozwoju tylko dlatego, że rosnąca główka nie przeszłaby przez kanał rodny. Nadal jest jeszcze niedojrzałe - sam bez stałej opieki zginąłby. A kontakt skóra do skóry jest bardzo ważny w rozwoju. Kiedyś robili takie doświadczenie na małpkach. Małe małpki wolały mamę futerkową (do przytulania) od mamy tylko karmiącej, do której nie można było się przytulić.
    Bardzo mi się ta teoria podoba, chyba jest w niej dużo prawdy.

malucka, w nocy śpimy razem. Najczęściej ja na wznak, a młody na mnie, ewentualnie na boku, on wtulony w cyca lub z cycuniem w buzi.
    I rzeczywiście jest tak, że lubi być ściśnięty jak w brzuszku i budzi go odruch 'moro', czy to wyrzucanie rączek w górę, przez malucha.
    de la Vega 08.07.2010
    Dzidźka 09.07.2015

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

domyślam się gdzie te słowa usłyszałaś zobaczysz - w późniejszym okresie to noszenie naprawdę ci się "zwróci". Na pewno na tym samym warsztacie usłyszałaś, że każde dziecko jest inne, i że dzieci się do noszenia nie przyzwyczajają, tylko już się rodzą przyzwyczajone do noszenia i potrzebują tego noszenia jak jedzenia czy czystej pieluszki. Szybkie odzwyczajanie od ruchu, czy bujania bywa dla dziecka stresujące - jedne potrzebują "donoszenia" ciąży dłużej ( do 3-6 miesiąca) inne krócej - szybciej się adaptują do nowego "pozamacicznego" otoczenia.

Często bywa tak, że nawet chustowi rodzice nie próbują innych sposobów uspokajania poza piersią czy chustowaniem..i wtedy rzeczywiście bywa tak, że dziecko uspokaja się tylko w chuście czy przy piersi. A tych sposobów troszke jest ( delikatne bujanie w kołysce, ciasne owijanie pieluszką, rożkiem czy kocykiem, szuszanie, czy noszenie na rękach
    Tym, że bywają dwumiesięczniaki bardzo "samodzielne" bym się nie przejmowała, bo takich opowieści zbyt dużo słyszałam.. dzieci w tym wieku najczęściej jedzą i śpią na zmianę a jak się przyjrzymy tym "samodzielnym" to się okazuje, że one po prostu więcej śpią.. dwumiesięczniak nie wytrzyma 15 minut w swoim łóżeczku czy na macie samodzielnie. Jest zbyt zestresowany tym, że nie wie co się dzieje z jego ciałem, jego nogą, ma potrzebę suchości, jedzenia czy przytulenia się czy choćby ruchu, którego nie jest w stanie wykonać.

Więc ja swoje zdanie podtrzymuję. Dziecko się nie przyzwyczaja do noszenia - rodzi się już przyzwyczajone Bujane i kołysane przez 9 miesięcy w brzuchu mamy, po urodzeniu- w sytuacji stresowej ( a dla takiego malucha nawet kolor ściany może być stresujący) potrzebuje tego co pamięta z okresu spokoju - czyli ciąży - czyli bujania i kołysania. Dzięki chuście przy tym bujaniu i kołysaniu mamy wolne ręce Chustę można jednak zastąpić np. kołyską, czy bujaniem w foteliku samochodowym, masażem. podejrzewam, że maluch równie szybko zaśnie nawet ten "przyzwyczajony do chusty" .
    może spróbuj poza chustą ( w lóżeczku czy w waszym łóżku) też owijać go bardzo ciasno.. poszukaj różnych sposobów na uspokojenie.. zobaczysz jak różnorodne metody wyciszania malucha wpływają na twoje dziecko . zobacz też, że każdy dorosły jest inny i ma różne potrzeby i rytuały przed snem.. tak samo każde dziecko jest inne i czego innego potrzebuje.
    Ostatnio edytowane przez Kanga ; 19-09-2010 o 17:22

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Ja myślę, że się przyzwyczai i nie. Bo na pewno polubi chustę i trudno się dziwić. Ale też będą momenty, że będzie chciało samodzielne być. U nas początki były takie, że młoda była "nieodkładalna" Do chusty mało kładłam,bo miałam elastyka, a trafiłyśmy w te 38 i więcej stopniowe upały. Ale spała na nas i naprawdę też miałam podobne obawy. Ale posłuchałam intuicji, że ona potrzebuje i tyle. Tak samo z chustą, jak potrzebuje, to chce być w chuście. Teraz mała lubi być i w chuście i na rękach, ale ubi też być na macie - -powoli ją świat interesuje, lubi łóżeczko. Zasypia sama, bo nasza obecność jej wręcz przeszkadza. Więc "przyzwyczajona" nie jest. Po prostu spędza dużo czasu w chuście.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chusteryczka Awatar Anais
    Miejscowość
    Warszawa-Gocław

Domyślnie

Dzięki Aga, ale ty to naprawdę pięknie potrafisz mówić (pisać)
    Przekonałaś mnie
    de la Vega 08.07.2010
    Dzidźka 09.07.2015

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

To, że dziecko się przyzwyczai, to dla mnie oczywiste i się tego spodziewałam zaczynając nosić, ale że ja się przyzwyczaję i ze strachem będę myślała o dniu, w którym dziecko mi odmówi zachustowania, to nie przyszło mi do głowy
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    To, że dziecko się przyzwyczai, to dla mnie oczywiste i się tego spodziewałam zaczynając nosić, ale że ja się przyzwyczaję i ze strachem będę myślała o dniu, w którym dziecko mi odmówi zachustowania, to nie przyszło mi do głowy

Uprawnienia umieszczania postów