Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: Artykuł "obalający mity" na temat wisiadełek

Chustofanka Awatar claribell
    Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie Artykuł "obalający mity" na temat wisiadełek

http://magazyn.netmama.pl/niemowle/4...sidelek-16525/

Podejrzewam, że jakiś "sponsor" maczał w tym palce.
    skopiuję:
    "
    „W nosidełku sztywnym niemowlak ma niefizjologicznie wyprostowany kręgosłup”

Współczesne nosidełka - nad wyrost określane jako sztywne - w niczym nie przypominają twardych pancerzy, ograniczających możliwość dopasowania do kształtu dziecka. Większość modeli dostępnych na dzisiejszym rynku to nosidełka miękkie, które umożliwiają pełne dostosowanie do najbardziej optymalnego kształtu zarówno dziecka, jak i rodzica. Służy temu kompleksowa, intuicyjna i łatwa w obsłudze regulacja pasów, szelek i zatrzasków, pozwalająca bezpiecznie i komfortowo nosić malucha.

„Wisi na kroczu uciskając genitalia”

Miażdżenie krocza to kolejny straszak. Nowoczesne nosidełka pozwalają na równomierne rozprowadzenie ciężaru maluszka dzięki czemu zarówno kroczu jak i spojeniu łonowemu nie grozi nic złego. W dodatku siedziska są na tyle szerokie i miękkie, że dziecko nie ma prawa na nim wisieć. Regulacja w nosidełku służy właśnie temu żeby odpowiednio dopasować je do ciałka dziecka i do osoby noszącej.
    „Nie może przyjąć pozycji <<żabki>>”

Nic bardziej mylnego. Decydując się na dobrej jakości i atestowane nosidełko najczęściej mamy do czynienia z szerokimi i miękkimi siedziskami, które zapewniają odpowiednie odwiedzenie i zgięcie bioderek bobasa pod właściwym kątem. Trzeba również pamiętać, że wokół wspomnianej pozycji „żabki” narosło wiele niedomówień. Termin ten - stosowany w sensie potocznym - jest często błędnie interpretowany jako pełne odwiedzenie i zgięcie nóg pod kątem prostym do tułowia połączone z wyraźną rotacją zewnętrzną ud. Taką pozycję stosuje się wyłącznie przy wyraźnych wadach i urazach nóg bioderek niemowlęcia np. dysplazji.
    „Nie ma podparcia na kark, wstrząsy wzbudzane krokami noszącego mogą powodować mikrourazy mózgu”

W zależności od wieku dziecka większość porządnych nosidełek zapewnia bezpieczeństwo główki i karku noszonego. W tym celu niektóre modele posiadają specjalne daszki i podparcia na poziomie główki, które zapewniają jej stabilność i przy okazji chronią przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. „Informacja” na temat szkodliwości dla mózgu małego człowieka nie posiadają żadnych źródeł potwierdzenia medycznego.
    „Zazwyczaj noszony jest zbyt nisko, co pozbawia go kojącego kontaktu wzrokowego z dorosłym”

Kolejny mit zrodzony z pobieżnej obserwacji. Dobre nosidełka, których dziś nie brakuje, dysponują rozbudowaną regulacją umożliwiającą właściwe dopasowanie do indywidualnych rozmiarów dziecka i noszącego. Dzięki temu z tego samego modelu mogą korzystać zarówno mama i tata, gdyż można szybko i z łatwością dopasować je do własnych potrzeb i zapewnić dziecku kontakt wzrokowy, bezpieczeństwo i wygodę.

„Jest oddalony od środka ciężkości dorosłego, co naraża noszącego na bóle pleców” (przodem do świata)

Coraz więcej nosidełek oprócz szelek posiada również solidne pasy biodrowe, które umożliwiają zrzucenie całego ciężaru z ramion i jego równomierne rozprowadzenie po ciele rodzica oraz uniknięcie bólu pleców. Pozycja „przodem do świata” nie jest jedyną pozycją dostępną dla noszącego. Najważniejsze jest jednak zachowanie rozsądku jeżeli chodzi o czas noszenia.
    „Niemowlak nie jest w stanie przetworzyć nadmiaru zewnętrznych bodźców. Noszony przodem do świata narażony jest hiperstymulację”

Pozycja noszenia przodem do świata jest wykorzystywana jako sztandarowy przykład złego wykorzystania nosidełek. Przeciwnicy tego sposobu noszenia zapominają o tym, że taka forma przeznaczona jest dla niemowląt powyżej 8 miesiąca życia gdy ich fizjologia pozwala na podróżowanie tyłem do rodzica. Zdrowe malec w tym wieku potrafi już samodzielnie siedzieć, utrzymać główkę i nic nie stoi na przeszkodzie aby mógł podróżować tyłem do rodzica. Argumenty miłośników noszenia w chustach opierają się również na szkodliwości wynikającej z nadmiaru bodźców. Jednak w wśród atutów swojej metody noszenia dopatrują się niepodważalnych korzyści wynikających z tego, że „maluch w chuście aktywnie uczestniczy w życiu mamy lub taty: widzi to, co oni widzą, słyszy to, co oni słyszą [...] Patrząc na świat z pewnej wysokości czują, że do niego należą.” Negując pozycję przodem do świata jednocześnie niekonsekwentnie pochwalają jej zbawienny wpływ na rozwój psychofizyczny, emocjonalny i samopoczucie najmłodszych pociech."
    Ostatnio edytowane przez claribell ; 21-09-2010 o 12:37 Powód: tekst artykułu

A tak szyje moja Mama :* - www.efartuchy.pl

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

zaniemówiłam....
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

nie wchodze na takie dyskusje
    po co sobie zdrowie niszczyc
    kto ma troche zdrowego rozsadku to sam zauwazy róznice

Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    nie wchodze na takie dyskusje
    po co sobie zdrowie niszczyc
    kto ma troche zdrowego rozsadku to sam zauwazy róznice
    Teraz dyskusja przeszła na temat ja vs. womar. Zaczęli mnie straszyć :/

Chusteryczka

Domyślnie

nie wszystkich przekonasz, a niestety poziom calego o2 jest jaki jest ( w tym WIĘKSZOŚCI uzytkowników) , lepiej tam nie wchodzić ,żeby sie nie stresować.
    a artykuł bzdurny i pisany na zamówienie.
    Ostatnio edytowane przez klusiecka ; 19-09-2010 o 20:59 Powód: ort

Chustoholiczka Awatar dankin-82
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

nie warto się ścierac, ja odpuszczam bo i tak niczego się nie wywojuje. W kwestii zastraszania to zaproś "państwa" tu do nas my się nimi odpowiednio zaopiekujemy tu takie bzdurne argumenty ciężko będzie im przedstawic. Łatwo się atakuje im Ciebie skoro jesteś w zdecydowanej mniejszości a tu jesteśmy równi
    K mama Kulki i Kropki

„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.

Chusteryczka

Domyślnie

A sam artykuł pisany prze "dziennikarza" co się nawet pod swoimi bzdurami nie podpisał. JAk dla mnie to już czyni całość niewierygodnym i nie wartym uwagi wywodem.
    a bzdurki są niezłe, pozycja żabki w wisiadle, czy fakt że nosidelka są dostepne dla dzieci od 8 miesiaca życia??? ciekawe co na to producenci wisiadeł?

Bzdurny jest ten portal, pisza to co usłysza, czasem dobrze jak o bucikach często żle bo tak im się wydaje albo ktoś zasponsorował artykulik.
    Piszą łądnie o noszeniu przez ojców ale wstawiaja zdjęcie wisiadłą, pewnie dlatego że sponsoruje ich firma W.
    Ale totalne głupoty są na temat chodzików, to nie dlatego lekarze je odradzają, że dziecko może się w nich przewrócic, chociaż jest to też ważny powód. Chodziki niszczą niewykształcone jeszcze w pełni stawy i mogą wywałać trwałe zaburzenia. Ale o tym już się dziennikarzynce doczytac nie chciało.
    Ostatnio edytowane przez klusiecka ; 19-09-2010 o 22:31

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

A ja mam wrażenie, że większość z tego co piszą dotyczy nosidełek ergonomicznych... Szerokie siedzisko, brak usztywnienia, możliwość zgięcia bioderek - no ergo jak ulał. Niekonsekwencja autora jak widać. No i nieznajomość tematu - wrzucił do jednego wora wisiadła i ergonomiki i myśli, że chustonosze są przeciwni i jednym i drugim. Słów mi brak.
    A i tak mi się ciśnienie podniosło
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustoholiczka

Domyślnie

no ja też czytając cały czas widze tutaj ergonomiki w opisie...

Chustoguru Awatar sylvetta
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez claribell Zobacz posta
    Teraz dyskusja przeszła na temat ja vs. womar. Zaczęli mnie straszyć :/
    boisz sie?

Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cobra Zobacz posta
    no ja też czytając cały czas widze tutaj ergonomiki w opisie...
    A ja widzę też te nowe szerszopanelowe wisiadła. W końcu w ergonomiku przodem do świata się nie ponosi.

Chusteryczka Awatar sabcia
    Miejscowość
    Skoczów

Domyślnie

Np ale zaraz, zaraz, moim zdanie to wszystko święta prawda.
    Dobre nosidła faktycznie mają to o czym piszą. Zapomnieli tylko dodać, że chodzi o nosidła ergonomiczne
    Zuzanna 06.07.2007
    Liliana 25.06.2009
    Doradca z Doświadczeniem®

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez claribell Zobacz posta
    A ja widzę też te nowe szerszopanelowe wisiadła. W końcu w ergonomiku przodem do świata się nie ponosi.
    no i tol chcialam wlasnie rzec...
    ergonomiki jakby opisywane, fakt - ale ta pozycja przodem do swiata...? eee...
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

. Awatar mart
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

jakoś dziwnie znajomo brzmią te zdania opisujące mity...
    http://ekodzieciak.pl/IMG/jpg/ulotka...kodzieciak.jpg

a autor wybitnie niedouczony i na usługach jakiegoś producenta wisiadeł.

Miejscowość
    Kraków / Czaniec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylvetta Zobacz posta
    boisz sie?

Teraz "zmyślnie" odbili piłeczkę i to mnie o marketing szeptany na rzecz próbują oskarżyć. Próbowali mi też wmówić, że działam dla Kanguromanii i co chwila pojawiają się próby dyskredytacji mojej wiedzy. Może to ja im pogrożę zaskarżeniem o pomówienia
    Ostatnio edytowane przez claribell ; 21-09-2010 o 21:23

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

a gdzie tam jest jakaś dyskuzja bo coś nie widzę...

olej, bo wyjdziesz na nawiedzoną - krótkie zdanie o braku autora i myleniu pojęć "nosidełko klasyczne" (o takim w nagłówku piszą) i nosidło ergonomiczne plus co producenci wypisują na opakowaniach/konstrukcji (że od urodzenia albo 3miesiąca) i finito...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta

Ewidentnie stamtąd - podaj linka do ulotki, wyjdzie pięknie, że autor zrzynał bez własnej inwencji...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Zębami się chce zgrzytać,jak się takie g....czyta! wrr...

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mart Zobacz posta

Specjalistka nie jestem ale dla mnie to jest bezpośrednie odniesienie do zarzutów z ulotki i do tego w cudzyslowie wiec zaden plagiat. Po prostu ten kto to napisal celuje prosto w tekst z ulotki ..
    A zdjecia i opis przodem do swiata ewidentnie swiadczy, ze mowa o wisiadlach/nosidlach..

zobaczcie na stronie netmamy bo jest tam jeszcze taki wstep do artykulu, ktory Claribell zapomniala wrzucic
    "Wokół nosidełek klasycznych narosło wiele mitów, które nie zawsze mają pokrycie w rzeczywistości. Czy faktycznie nosidełka to „zwisadełka” miażdżące krocze niemowlęcia i niezapewniające zdrowej, fizjologicznej postawy młodego ciałka?"
    to jak dla mnie sie wyjasnilo czy ergo czy nie
    Ostatnio edytowane przez alka ; 22-09-2010 o 14:14

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

No właśnie gdzie tam jest dyskusja bo ja nie widzę wogóle...
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Uprawnienia umieszczania postów