Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 34 z 34

Wątek: Nosidło czy chusta w ciąży?

Chustomanka Awatar martajotka
    Miejscowość
    podpoznańska Szreniawa

Domyślnie

ja na samym poczatku nosiłam w MT'ju. Potem był plan by nosić w plecaku hanti lub tybetanie, ale dziecię w ogóle zrezygnowało z noszenia i problem się rozwiązał. A teraz z niecierpliwością czekam na małego chuścioszka
    Marta, mama świetnych dzieciaków: Igora i Ani

W Poznaniu też nosimy!

Nasz wytapetowany świat

Chustomanka Awatar fizbach
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

A nie boicie się obciążenia?
    Pytam, bo sama w ciąży nawet butli z wodą nie podnosiłam
    Każdy noszony ciężar zwiększa ponoć ciśnienie w jamie brzusznej, a to z kolei może szkodzić dziecku.

Chustofanka Awatar kachna_zg
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

fizbach czasem trzeba i nic na to nie poradzisz ja w ciąży z Maćkiem też nie nosiłam a teraz nie ma wyjścia. Mi jest znacznie łatwiej wejść/zejść po schodach z młodym na plecach niż na rękach, dolicz do tego psa i ewentualne nawet drobne zakupy
    Maciek 27.01.2009; Zoja 12.01.2011

Doradca Noszenia Clauwi®, Doula, Promotor Karmienia Piersią Zielona Góra i okolice

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fizbach Zobacz posta
    Każdy noszony ciężar zwiększa ponoć ciśnienie w jamie brzusznej, a to z kolei może szkodzić dziecku.
    mozesz to rozwinąć?

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

ja przed ciaza regularnie sie nosilo w chuscie to w ciazy organizm o noszenia jest przyzwyczajony i lepiej ciezary znosi.

a w temacie - tylko chusta i plecak hanti :

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

ale co, takiej półtoralitrowej? z tym ciśnieniem to jakieś bzdury (sorry...), dźwiganie ciężarów w ciąży ma znaczenie głównie dla kręgosłupa który po 1: jest rozlaźnięty relaksyną a po 2: zmienia Ci się środek ciężkości i odruchowo dla równowagi się człowiek wygina do tyłu, co daje kregom popalić - no i 3:dodatkowe kilogramy przyrastające czasem w szybkim tempie... - dlatego warto wiedzieć JAK cięższe rzeczy podnosić, wstawać itd no i dbać o kondycję np na ćwiczeniach dla kobiet w ciąży czy samemu w domu... Także noszenie czegoś/kogoś na plecach dla równowagi powinno wręcz działać cuda

I jak JP prawi - jak ktoś przyzwyczajony to mu nie zaszkodzi, co innego jakbyś nagle w 7miesiacu leżakowania zaczęła wrzucać na plecy 15kilo...

Trzeba się zachowywać normalnie - zresztą mając półtoraroczniaka w domu raczej ciężko nic nie podnosić - chociażby jego samego wsadzając do wanny czy do fotelika samochodowego, czy idąc na zakupy kupić kilo cukru i mąki na jakieś dobre ciacho, mmm...

Edit - a ten filmik z Hanti jest REWELKA po prostu
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar AS

Domyślnie

Jak nie ma się kłopotów w ciąży i się nosiło przed ciążą, to się nic nie stanie. Jak wszędzie są "ale"... Przy niewydolnej szyjce albo słabych mięśniach dna miednicy trzeba uważać i tyle, przy ciąży mnogiej też. Bo idzie nacisk od przepony czy innych bebechów nie przy noszeniu, ale przy ruchu podnoszenia. Więc dziecię na plecach mniej szkodzi, niż dokazujące na rękach.
    A poza tym bym się nie przejmowała - wg mnie organizm raczej szybko Ci pokaże czy możesz nosić Przy dziecku w domu ciężko nie nosić, a jeśli coś się będzie działo, to nie przegapisz
    Ania - dawniej AS_MS_?, mama MichuChichu 22.11.2008 i Manfreda-Mandziuka vel Borysa Szyca 28.10.2010
    i

mamru
    Guest

Domyślnie

całą ciążę ( swoją drogą nawet nie jedną ) nosiłam tylko w chuście, zazwyczaj w plecaku prostym. Miałam też przez chwilę manducę ale niezbyt mi było wygodnie. Tak więc only szmata

Chustonoszka Awatar cardo

Domyślnie

Ja jestem w 16 tyg i jeszcze nosze w kieszonce czasem bo dziecia mam małego. Jak nie to kółkowa, a na plecy sie boje jeszcze malą wrzucić i nie wiem jak to bedzie jak mi brzusio urośnie może się odważę. A co do noszenia to jak bylam w pierwszej ciąży fakt nie nosiłam za wiele, ale teraz? jak tu nie nosic? nie mam wybory, noszę myślę że chusta zdaje wgzamin u ciężarnych jak najbardziej.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Warszawska Praga

Domyślnie

Cieszę się, że trafiłam na ten wątek bo sama mam dylem. Z tymże plecaka "za chiny" nie jestem w stanie zawiązać, próby nauki odbywały się już na początku ciąży, teraz jestem w połowie i wszystkie róby zakończyły się fiaskiem.
    Teraz rozważam MT na plecach - forumowa koleżanka ma mnie nauczyć MT nie posiadam jeszcze, a także zastanawiam się nad MAnducą, też nie mam i nie wiem w czym mi wygodniej będzie nosić dziecia jeseinią i zimą z brzuchem?!?! Ja nie planuję nie wiadomo ile kilometrów z tym brzuchem pokonywać, ale po drobne zakupy, na chwilę wyjść się przewietrzyć, a na dłuższe spacery wybierma już wózek.

Edit: dodam, że mój 10 miesięczny Olafcio waży już ok. 11 kg.
    Ostatnio edytowane przez jussttyna ; 23-09-2010 o 22:59 Powód: dopisek
    Olafcio - 18 listopad 2009
    Filipek - 14 luty 2011

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

będąc w pierwszej ciąży kobieta ma do siebie zazwyczaj przesadnie ostrożne podejście.. w kolejnych ciążach to się zmienia

justyna - moją opinię znasz
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no u mnie sie okazalo ze nosidła beda uciskały mi brzuch wiec opadaja
    nauczyłam sie juz plecaka hanti i pomijajacto ze wiaze go jakies 5 minut to jest to najlepszy plecak jaki istnieje

Chustonoszka
    Miejscowość
    Warszawska Praga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    będąc w pierwszej ciąży kobieta ma do siebie zazwyczaj przesadnie ostrożne podejście.. w kolejnych ciążach to się zmienia

justyna - moją opinię znasz
    znam na pomoc liczę
    Przymierzyłam dziś nosidło, rzeczywiście dzieć za nisko na tych plecach siedzi i co ma patrzeć na nie? Może powalczę jeszcze z tym plecaczkiem hanti...

Olapio, jak wkładasz Michasia na plecy? Jak go przytrzymujesz?
    Olafcio - 18 listopad 2009
    Filipek - 14 luty 2011

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

wkladam go z biodra, tzn sadzam na prawe biodro, przytrzymuje prawa reką i przesuwam na plecy, łapie lewa reką i obydwoma podsuwam do gory
    zdejmuje tak samo, na prawe biodro

wkladam go juz przykrytego chustą

Uprawnienia umieszczania postów