ja na samym poczatku nosiłam w MT'ju. Potem był plan by nosić w plecaku hanti lub tybetanie, ale dziecię w ogóle zrezygnowało z noszenia i problem się rozwiązał. A teraz z niecierpliwością czekam na małego chuścioszka![]()
ja na samym poczatku nosiłam w MT'ju. Potem był plan by nosić w plecaku hanti lub tybetanie, ale dziecię w ogóle zrezygnowało z noszenia i problem się rozwiązał. A teraz z niecierpliwością czekam na małego chuścioszka![]()
fizbach czasem trzeba i nic na to nie poradziszja w ciąży z Maćkiem też nie nosiłam a teraz nie ma wyjścia. Mi jest znacznie łatwiej wejść/zejść po schodach z młodym na plecach niż na rękach, dolicz do tego psa i ewentualne nawet drobne zakupy
![]()
Maciek 27.01.2009; Zoja 12.01.2011
Doradca Noszenia Clauwi®, Doula, Promotor Karmienia Piersią Zielona Góra i okolice
ale co, takiej półtoralitrowej?z tym ciśnieniem to jakieś bzdury (sorry...), dźwiganie ciężarów w ciąży ma znaczenie głównie dla kręgosłupa który po 1: jest rozlaźnięty relaksyną a po 2: zmienia Ci się środek ciężkości i odruchowo dla równowagi się człowiek wygina do tyłu, co daje kregom popalić - no i 3:dodatkowe kilogramy przyrastające czasem w szybkim tempie... - dlatego warto wiedzieć JAK cięższe rzeczy podnosić, wstawać itd no i dbać o kondycję np na ćwiczeniach dla kobiet w ciąży czy samemu w domu... Także noszenie czegoś/kogoś na plecach dla równowagi powinno wręcz działać cuda
I jak JP prawi - jak ktoś przyzwyczajony to mu nie zaszkodzi, co innego jakbyś nagle w 7miesiacu leżakowania zaczęła wrzucać na plecy 15kilo...
Trzeba się zachowywać normalnie - zresztą mając półtoraroczniaka w domu raczej ciężko nic nie podnosić - chociażby jego samego wsadzając do wanny czy do fotelika samochodowego, czy idąc na zakupy kupić kilo cukru i mąki na jakieś dobre ciacho, mmm...
Edit - a ten filmik z Hanti jest REWELKA po prostu![]()
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
Jak nie ma się kłopotów w ciąży i się nosiło przed ciążą, to się nic nie stanie. Jak wszędzie są "ale"... Przy niewydolnej szyjce albo słabych mięśniach dna miednicy trzeba uważać i tyle, przy ciąży mnogiej też. Bo idzie nacisk od przepony czy innych bebechów nie przy noszeniu, ale przy ruchu podnoszenia. Więc dziecię na plecach mniej szkodzi, niż dokazujące na rękach.
A poza tym bym się nie przejmowała - wg mnie organizm raczej szybko Ci pokaże czy możesz nosićPrzy dziecku w domu ciężko nie nosić, a jeśli coś się będzie działo, to nie przegapisz
![]()
całą ciążę ( swoją drogą nawet nie jedną) nosiłam tylko w chuście, zazwyczaj w plecaku prostym. Miałam też przez chwilę manducę ale niezbyt mi było wygodnie. Tak więc only szmata
![]()
Ja jestem w 16 tyg i jeszcze nosze w kieszonce czasem bo dziecia mam małego. Jak nie to kółkowa, a na plecy sie boje jeszcze malą wrzucić i nie wiem jak to bedzie jak mi brzusio urośnie może się odważę. A co do noszenia to jak bylam w pierwszej ciąży fakt nie nosiłam za wiele, ale teraz? jak tu nie nosic? nie mam wybory, noszęmyślę że chusta zdaje wgzamin u ciężarnych jak najbardziej.
Cieszę się, że trafiłam na ten wątek bo sama mam dylem. Z tymże plecaka "za chiny" nie jestem w stanie zawiązać, próby nauki odbywały się już na początku ciąży, teraz jestem w połowie i wszystkie róby zakończyły się fiaskiem.
Teraz rozważam MT na plecach - forumowa koleżanka ma mnie nauczyćMT nie posiadam jeszcze, a także zastanawiam się nad MAnducą, też nie mam i nie wiem w czym mi wygodniej będzie nosić dziecia jeseinią i zimą z brzuchem?!?! Ja nie planuję nie wiadomo ile kilometrów z tym brzuchem pokonywać, ale po drobne zakupy, na chwilę wyjść się przewietrzyć, a na dłuższe spacery wybierma już wózek.
Edit: dodam, że mój 10 miesięczny Olafcio waży już ok. 11 kg.
Ostatnio edytowane przez jussttyna ; 23-09-2010 o 22:59 Powód: dopisek
Olafcio - 18 listopad 2009
Filipek - 14 luty 2011
G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998
NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl
konsultacje także poprzez SKYPE
Olafcio - 18 listopad 2009
Filipek - 14 luty 2011