Pokaż wyniki od 1 do 20 z 31

Wątek: Zagwozdkę mam :/

Mieszany widok

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie Zagwozdkę mam :/

Pomóżcie, bo nie wiem jak się do tego ustosunkować. Oto cytaty:

>>Ciepłe i wilgotne środowisko, które panuje w pielusze jednorazowej, sprzyja rozwojowi bakterii.<<

Yyyyy... a w wielo to jakie jest środowisko? Zimne i suche???

>>"Bardzo chłonne pieluchy jednorazowe powodują, że dzieci przewijane są coraz rzadziej i ich skóra przez długi czas narażona jest na kontakt z amoniakiem zawartym w moczu.<<

No dobra, a co w takim razie z nocami w wielo? Nawet zakładając że dziecko jest choć raz przewijane... to i tak leży w tych siuśkach przez dłuższy czas. I w tym amoniaku nieszczęsnym.

Jesteśmy na wielo już prawie od roku, a ja wciąż uważam, że niektóre informacje mające zniechęcić do jednorazówek są mocno naciągane, niestety. Tak jak sławny argument o przegrzewaniu jąder w jednorazówkach - znalazłam gdzieś informację, że badanie to zostało przeprowadzone raz (dawno daaaaaawno temu), w dodatku z użyciem pieluch starego typu, w których jako powłoczki użyto materiału nieprzepuszczającego powietrza. Że też sobie nie zapisałam, gdzie to było!

Nie chcę się z nikim kłócić, bo dla mnie i tak wielo rulez ale też nie chcę wyjść na głupka, jak mi ktoś przytoczy takie kwiatki jak podałam wyżej.
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

w jedno jest cieplej niz w wielo

aha, jedno przepuszczaja powietrze pod warunkiem ze nie sa zasikane

aha kolejne, sadze ze nocka w wielo to i tak mniejsze zlo niz caly dzien na jednorazowkach
    Ostatnio edytowane przez ala ; 14-09-2010 o 19:14
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Że jest cieplej to ja wiem, ale ciepło jest i w jednych i w drugich, bo ciężko żeby było zimno w czymś, co znajduje się blisko ciała. A skoro jest ciepło (i wilgotno), to rozwijają się bakterie. Zarówno w jedno, jak i w wielorazówkach. Nie jest to więc argument przemawiający za wielorazówkami.

O przepuszczalności powietrza gdzieś w tym tekście jest, więc się nie "czepiam"
    Rozbawiły mnie tylko te dwa fragmenty.
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustoholiczka Awatar kubutkowa
    Miejscowość
    Reykjavik / Poznań

Domyślnie

Powiem ci szczerze ,że do mnie przemawia głównie argument ekologiczny i ekonomiczny.Tu nie ma dyskusji.Poza tym , wierzę że dzięki używaniu wielorazówek szybciej odpieluchuję Tocha.

Oczywiście wielo są tańsze pod warunkiem ,że się nie dokupuje namiętnie kolejnych pieluch.I tu pragnę zapodać OT i sobie pogratulować, bo jestem bardzo dzielna (czyt. rozsądna) i nie kupuję więcej pieluch choć kuszą mnie przeokrutnie.Mam stosik optymalny.

pytanie : na Isl woda i energia prawie nie kosztują , w związku z tym rzeczywiście jest taniej.Ale jak jest z tymi kosztami np w PL, odczuwacie różnicę?

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Jamajka, dużo argumentów jest naciąganych, bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Badań brakuje, bo badania to koszty – a wynik wcale nie musi potwierdzać argumentów danej strony.

Odnośnie badań o których piszesz, ja doszukałam się informacji też tylko o jednym badaniu, i badali tam jednorazówki określone jako pieluchy z „plastic” powłoką. Cokolwiek to znaczy
    Myślę, że pupa grzeje się i w jednych i w drugich, ale mając do wyboru trzymanie dziecka w samym moczu a w moczu połączonym z chemią to chyba jednak wolałabym to pierwsze. Mnie osobiście odrzucał zapach jednorazówek po nocy (niestety zapach wielo czekających na pranie dłużej niż dzień również) .

A propo dezinformacji ostatnio na stronach amerykańskich znalazłam info, ze PUL wcale nie oddycha. Nie ma to jak wolność słowa

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloha Zobacz posta

A propo dezinformacji ostatnio na stronach amerykańskich znalazłam info, ze PUL wcale nie oddycha. Nie ma to jak wolność słowa
    I to mi się wydaje prawdą. Próbowałyście kiedyś dmuchnąć przez PUL? Ja nie umiałam go przedmuchać
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustomanka Awatar mama-donna
    Miejscowość
    Dania-Løsning, Polska-Kędzierzyn-Koźle/Nysa

Domyślnie

Noc w wielo to faktycznie pupa w amoniaku, ale noc w jednorazówkach to pupa w amoniaku i dodatkowo w całej tablicy Mendelejewa.
    No i na bank taka formowanka w wełniaku przepuszcza więcej powietrza niż jednorazówka. A dzisiaj rano moje dziecię w takim zestawie (formowanka plus wełniak samorób) miało chłodną pupę co np. nie zdarza się w PULu.
    Julia 26.02.2010 Miron 16.03.2013

Chustomanka Awatar pelasia
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubutkowa Zobacz posta
    Powiem ci szczerze ,że do mnie przemawia głównie argument ekologiczny i ekonomiczny.Tu nie ma dyskusji.Poza tym , wierzę że dzięki używaniu wielorazówek szybciej odpieluchuję Tocha.

Oczywiście wielo są tańsze pod warunkiem ,że się nie dokupuje namiętnie kolejnych pieluch.I tu pragnę zapodać OT i sobie pogratulować, bo jestem bardzo dzielna (czyt. rozsądna) i nie kupuję więcej pieluch choć kuszą mnie przeokrutnie.Mam stosik optymalny.

pytanie : na Isl woda i energia prawie nie kosztują , w związku z tym rzeczywiście jest taniej.Ale jak jest z tymi kosztami np w PL, odczuwacie różnicę?
    ja liczyłam sobie ile kosztuje jedno pranie, na podstawie cen wody i prądu podanych na rachunkach, koszt płynu do prania i podanego przez producenta pralki zużycia wody i prądu. Wyszło mi, że przy praniu w 40st. 60 min, pół nakrętki płynu Urlich Naturlich wychodzi około 2 zł za jedno pranie. W wersjach dłuższych, o wyższej temperaturze prania pewnie coś ok. 3 zł
    Także przy rozsądnym, a nawet dość skromnym w moim wypadku stosiku to jednak jest ekonomiczne. Biorąc za punkt odniesienia używanie jednorazówek z rossmana (bo takich używaliśmy najczęściej), wielo "zamortyzowały się" po ok 4 miesiącach.
    O! także teraz różnicę odczuwam- nie wydaję nic poza kosztami prania na pieluchy. Czyli na jednorazówkach wydawałam 100-120 zł miesięcznie, a teraz 20-30 zł przy praniu co 2-3 dni.

Przydasie Pelasi - domowe przetwórstwo materiałowe i różne pomysły na zajęcia z dziećmi

Chustomanka Awatar ledunia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

A ja piorę co 2-3 dni, ale długie prania (3 h) na 60 lub 90 stopni z dodatkowymi płukaniami przed i po i na wodzie popłynęłam strasznie w ostatnim miesiącu. Jakieś 150 zł. Nie wiem jak to możliwe. Dodatkowo spieranie i mycie Leny pupy pod kranem, gdzie trzeba czekać aż zimna woda spłynie z rur. A jeszcze kwaski, sody, olejki z drzewa herbacianego...
    Buuu....

Chustoholiczka Awatar morepig
    Miejscowość
    Birmingham/UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamamajka Zobacz posta
    Że jest cieplej to ja wiem, ale ciepło jest i w jednych i w drugich, bo ciężko żeby było zimno w czymś, co znajduje się blisko ciała. A skoro jest ciepło (i wilgotno), to rozwijają się bakterie. Zarówno w jedno, jak i w wielorazówkach. Nie jest to więc argument przemawiający za wielorazówkami.

O przepuszczalności powietrza gdzieś w tym tekście jest, więc się nie "czepiam"
    Rozbawiły mnie tylko te dwa fragmenty.
    wielo masz z bambusem, bambus jest antybakteryjny. poza tym mocz jest jałowy wiec skad ma sie cos rozwijac? bakterie to sie u doroslych pojawiaja jak sadzaja tylek niewiadomo gdzie

Cytat Zamieszczone przez margeritta Zobacz posta
    też go nie mogłam przedmuchać ale widać pod światło że mikropory ma i raczej oddycha
    ja tez dmuchalam
    ale to jak z lisciem- niby gładki i nieporowaty, nei przedmucha się, a jednak oddycha sorry za porownanie alem botanik trochu

pocketsfullofmemories.co.uk - Life & Kids Photography
    i na fb
    kolorowe śniadania - dopudelka i na fb

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Morepig, ale tylko niektóre wielo są z bambusem, a reszta??
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morepig Zobacz posta
    poza tym mocz jest jałowy wiec skad ma sie cos rozwijac? bakterie to sie u doroslych pojawiaja jak sadzaja tylek niewiadomo gdzie
    Mocz jest jałowy dopóki 'przebywa' w jałowym środowisku, a jak opuszcza nasze ciało i ląduje w niesterylnej pielusze - bakterie rozwijają się jednak.
    As a mother you learn what it is to be both martyr and devil. Rachel Cusk

Uprawnienia umieszczania postów