-
Chustofanka
Hej.
Ja też mam problem z suszeniem... przy wielo to główny kłopot.
Testowałam różne metody (formowanki, kieszonki, SIO itd.) aktualnie nastawiłam się na taki układ (i jak na razie się sprawdza - jeszcze nie grzejemy w domu, a na zewnątrz straszna wilgoć):
1) kupiłam sporo kieszonek z tkaniną coolmax na franiszki.pl. Coolmax daje uczucie suchości, a nie grzeje jak polar (moja mała miała od polara chrostki i odparzenia), ponadto dużo szybciej schnie niż kieszonki z polarem (które są w tym najszybsze z wielo dostępnych w sklepach). No i plus Franiszek to cena, za kieszonkę jednokolorową ok. 25-27 zł., w zależności jaki chcesz rozmiar (one size jest po 29 zł.)
2) ja do środka wkładam prefoldy bambino mio (małe) jako wkład, złożone muśliny (70 gr) Imse Vimse lub złożone tetrowe bambusowe Kikko. Najszybciej schną muśliny i tetra bambusowa Kikko, prefoldy trochę dłużej ale mniej miejsca zajmują na suszarce niż rozłożona muślina. Zakładam, że zwykła tetra też by wystarczyła, zwłaszcza przy noworodku (moja córa ma roczek i sporo sika), a schła by jeszcze szybciej... no i jest tania, więc główny koszt na początek to kilka kieszonek.
Jeśli byś używała tetry / muślin + otulacz = czas schnięcia podobny, tylko chyba trochę więcej zachodu (kupki by brudziły otulacz i musiałabyś mieć ich kilka), ponadto tetra / muśliny przy pupie nie dają uczucia suchosci.
Do tej pory nie znalazłam nic co by było równie wygodne i szybciej schło....
Uprawnienia umieszczania postów