Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: druga chusta

Chustonoszka Awatar Malgo
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie druga chusta

Zwykle w tym dziale pojawiają się prośby o pomoc w wyborze pierwszej chusty, a ja pierwszą już mam i powoli przymierzam się do zakupu drugiej

I co teraz?
    Kolejna długa w innym kolorze?
    Z domieszkami?
    A może krótszą na plecaki?
    Kółkowa?

Ciekawi mnie czym Wy się kierowałyście przy wyborze drugiej chusty? Zaznaczę, że nie planuję kupowania trzeciej i kolejnych (przynajmniej tak mi się teraz wydaje...)

Acha, mam cienkiego Hoppa, 4.6m, wydaje mi się, że ponoszę w nim w zimie.
    Ostatnio edytowane przez Malgo ; 01-09-2010 o 09:56 Powód: o siadaniu i plecach usunęłam, co by głupoty nie wisiały. Dzięki Mayka!
    wcześniej malgorozza

bydzia
    Guest

Domyślnie

ja mam same długie
    o krótkiej właściwie w ogóle nie myślę
    chusty wybieram zasadniczo wizualnie
    teraz myślę o domieszkach bo "młodzież" waży ok 10kg

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

z chustami tak niestety bywa ze zanim sie dojdzie do tego czego czlowiek naprawde potrzebuje to trzeba troche tego pomacać i podoświadczać. Wiec czesto sie bywa na bazarku a to jako sprzedajacy a potem jako kupujący.
    Kółkowa- moim zdaniem trzeba mieć konkretną potrzebę aby ją nabyć, tzn. szukać czegoś na krótkie dystanse i ceniac sobie wowczas łatwosc zalozenia (równie dobrze moze być wówczas pouch) bo jak dla mnie w kółkowej nie jest tak komfrotowo jak w wiązanej, wiec jej zasotsowanie jest inne.
    Ja bym na Twoim miejscu kupiła coś z domieszką aby zobaczyc jaka jest różnica. Jesli masz ochote wrzucic na plecy no to krótka, ale ja np. chce jak najdluzej nosic na brzuchu tak buziak w buziak, wiec z krótkimi sie wstrzymuję. Mozesz mieć zawsze dwie, ale je wymieniać, wiec to penwie nie bedzie Twój ostatni zakup, jeszcze duzo do wypróbowania
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

u mnie było tak:

elastyczna - na dobry początek
    tkana długa - na lato
    pouch - na szybko (nie podpasował, sprzedałam)
    kółkowa - JW, podpasowała
    MT - bo może dla męża? też było fajne...
    tkana krótsza - na plecaczki
    onbu - na ciążę
    inne tkane które mnie się uwidzą "bo tak"

na plecki w chuście dziecko siedzieć nie musi - na MT i nosidła już mógłby...
    z\
    zależy od pytania "po co Ci"?
    jak jest sensowna odpowiedź (np na szybko z samochodu do domu po schodach) to i padnie konkretniejsza odpowiedź (np kółkowa albo pouch)

a jak "bo mam ochotę" - no to kup, co CI wpadnie w oko i już domieszka to niegłupi pomysł jest, polecam się na bazarku

No i zawsze można sprzedać i kupić coś innego, i znowu sprzedać albo wymienić i tak dalej i tak dalej...
    Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 30-08-2010 o 21:49
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustopróchno
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ja drugą kupiłam z domieszką,bo Misiek spory był
    mam tylko długie- jedną bawełnianą, drugą z bambusem (moja ukochana w tym momencie), trzecią z jedwabiem i ramie. jedna stonowana, druga kolorowa, trzecia- unikat
    i poucha
    i czuję się zaspokojona chustowo

Chustomanka Awatar horpyna
    Miejscowość
    Zielone Płuca Polski

Domyślnie

Taa.. Też myślałam, że będę miała tylko jedną chustę, no dwie max... Drugą nabyłam z uwagi na tegoroczne letnie upały - cieniutką i przewiewną. Potem kupiłam nieco krótszą chustę z myślą o plecakach (4,1), ale na razie czeka na swoje 5 minut, bo wciąż nosimy się z przodu. Teraz korci mnie ciepła wełenka, bo chłodem powiało, a na wiosnę pewnie zacznę testować inne domieszki, bo dzieć coraz cięższy
    Gabuszka (02.2010) i Wituś (02.2013)

Chustofanka Awatar maryjey
    Miejscowość
    Suwałki

Domyślnie

Z każdego tego typu wątku wynika tylko jedno -każdy ma inne potrzeby i upodobania. Co dla jednej osoby będzie super dla innej tylko przeciętne a jeszcze inna w ogóle się nie zachwyci. Trzeba samemu spróbować. I dlatego taki ruch na bazarku

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

miałam sporo chust w domu, pewnie ponad 50 sztuk w sumie, do tego MT, noisidła, kółkowe, poucha

teraz wybrałam długą, nośną, miłą chustę
    krótką cieniznę co się zmiesci w małej torebce
    poucha
    nosidło
    kółkową

wszystko używam w zależności od potrzeby

Chustoguru
    Miejscowość
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja kocham wełenki, więc jestem nieobiektywna .

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Heheh, o, ja też zaczęłam (przez męża!! ) wybierać drugą - bo przecież pierwsza może się zabrudzić i pójść do prania. No i wiem, że chciałabym długą. I nic poza tym. I chyba racja, że będę musiała pomacać, bo nie wiem zupełnie jak się czuje wełnę, jak bambuska, jak jedwab. A może po prostu znów bawełnę. A jeśli chodzi o urodę to typów jest kilka - Zara (Trigreen lub Curry), Nati Japan rudy (ale nie wiem z czym), gekony (są taaakie ładne), albo papryczka (cudnie zielona), Nati Ontario (bo i ładna i ma fajną cenę). No i idzie zima, więc też patrzę pod tym kątem, więc papryczka pewnie nie. W ogóle mam teraz wrażenie, że pierwszą było mi łatwiej wybrać. A pierwsza to Inka.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustoholiczka Awatar mamaŁucji

Domyślnie

Ehhhh...wg mnie to sie tylko tak niewinnie zaczyna, że mam jedną i myślę np o: kółkowej, krótszej, z domieszką, MT (niepotrzebne skreslić) bo dziecię coraz cięższe, mąż chce nosić itp
    A tak naprawdę to kazda z nas nosi w sobie uśponego potwora, który pożąda całego gigantycznego stosu chust, by kazda pasowała do innej kiecki lub humoru.
    Ja juz przestałam sie mamić, że jakaś chusta jest mi potrzebna...podoba mi się to kupuję, chcę spróbować czegos nowego dopóki moja córa chce być noszona. Te wszystkie pieniądze to przeciez zamrożona kasa, dzis kupię jedną, za tydzień sprzedam drugą...i do mojego męża w końcu to dociera, zaczął się cieszyć z nowych nabytków.
    "Bądź śmiały, inny, niepraktyczny, broń sedna swojego zamierzenia i twórczej wizji przed asekurantami, czcicielami frazesu i niewolnikami pospolitości". Sir Cecil Beaton
    [*]

Chustonoszka Awatar Malgo
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaŁucji Zobacz posta
    A tak naprawdę to kazda z nas nosi w sobie uśponego potwora, który pożąda całego gigantycznego stosu chust, by kazda pasowała do innej kiecki lub humoru.
    Ja juz przestałam sie mamić, że jakaś chusta jest mi potrzebna...podoba mi się to kupuję, chcę spróbować czegos nowego dopóki moja córa chce być noszona. Te wszystkie pieniądze to przeciez zamrożona kasa, dzis kupię jedną, za tydzień sprzedam drugą...i do mojego męża w końcu to dociera, zaczął się cieszyć z nowych nabytków.
    nic dodać, nic ująć
    będziemy próbować i próbować, bo tak chyba największa radocha
    dzięki Dziewczyny za opinie

i dzięki Ci Panie (może raczej dzięki Ci Jazzoo) za bazarek
    Ostatnio edytowane przez Malgo ; 01-09-2010 o 10:10 Powód: lit. itp
    wcześniej malgorozza

Chustoholiczka Awatar Bonita
    Miejscowość
    W-wa

Domyślnie

Mam długą cieniutką, długą nośną, trzecią krótką Wszystkie 100% bawełny, bo z dodatkami się nie dogaduję. Ot, taki zbiorek na każdą okazję, ale długo do niego dochodziłam, metodą prób i błędów
    Basia 29/08/2009 Jacuś 15/08/2012

Bycie położną grozi tym, że pęknie ci serce, ale to nic złego,
    ponieważ wydostanie się w ten sposób mnóstwo miłości.
    Staniesz się dzięki temu lepszą położną. [Stephen, mąż Iny May Gaskin]

Chusteryczka Awatar Mika
    Miejscowość
    Wa-wa Jelonki

Domyślnie

druga nabyłam gdyż wybywałam w cieplutkie kraje a moja pierwsza to dość gruba bawełanka była
    tak więc mam bawełenkę długą, jedwabik długi, kolejną bawełenkę ale krótszą oraz mietka a chętnie bym zaopiekowała się wełenką lub kaszmirem (ale chyba napad na bank najpierw zrobię)

Chustonówka Awatar Małgośka
    Miejscowość
    wieś na skraju WPN

Domyślnie

no ja też miałam zostać przy jednej heh
    pierwsza była uniwersalna bo długa bawełna
    a potem przyszły upały i skusiłam się na bambus
    i teraz mam ogromną potrzebę macania
    chcę popróbować różnych domieszek - dziś przyleciała wełenka
    a ogólnie to pilnie potrzebuję kółkowej i przydałaby się jakaś krótka, bo dzieć prawie siedzi i można by go na plecy wrzucić - chyba zacznę totka skreślać

Uprawnienia umieszczania postów