Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Wątek: chyba mi przyjdzie na bazarek się udać :(

Chusteryczka

Domyślnie chyba mi przyjdzie na bazarek się udać :(

Jestem rozczarowana wielo chciałam Adasia ubierać w piekne pieluszki, zdrowe, ekologiczne a tu d...
    Adaś odparza się we wszystkim, najpierw myślałam ze to polar, więc przestałam stosować wkładki, później zrezygnowałam z pula, nic nie pomogło, w końcu zapakowałam w same formowanki, przebierałam co chwilę, ale jak zasnął to się odparzył :/ 2 miesiące testów, prób i nie widzę co dalej
    w weekend byliśmy na weselu, nie było jak prać więc wzięłam jednorazówki bambo nature i w 3 dni wyleczyłam wszystko
    smutno mi, lecą do mnie 2 nowe kieszonki od Ali, ale przecież nie będę sie napinać skoro mu lepiej w jedno. A może przeczekać, może mu jeszcze przejdzie, miał ktoś tak?

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Nas wielo odparzały na początku ale trwało to chwilkę, po przeleczeniu i kliku dniach na jedno problemy nie wróciły wwięcej...

Zalecz pupcię do porządku i spróbuj raz jeszcze - ale nic na siłę, zdrowie dziecka ważniejsze...

a może - może - problem nie pieluszek+siusiu tylko proszku? W czym pierzesz?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka Awatar aska.jb
    Miejscowość
    Warszawa - Tarchomin

Domyślnie

U nas Kuba był odparzony tylko przez pierwsze trzy dni zmiany jednorazówek na wielo ale w naszym przypadku miałam wrazenie że byl to tryb odzwyczajania się pupy od zapobiegawczego stosowania Linomagu. Później już było ok
    Wspólczuję w każdym razie biednej pupki synka. Może faktycznie nie warto się z tym tak napinać - jak mu lepiej w jednorazówkach to nic nie poradzisz - chociaż aż mi ciężko uwierzyć że komus może być w chemii lepiej

Chusteryczka

Domyślnie

piorę w loweli, ostatnio wyprałam wszystko wygotowałam i puściłam 2 razy pranie w samej wodzie i wraz nic

Chustomanka Awatar tonya

Domyślnie

Ja myślę, że Adaś jest jeszcze malutki i nie powinnaś się tak od razu zrażać - nic na siłę, możesz przecież używać na razie eko-jednorazówek, a za jakiś czas znowu spróbować z wielo, my zaczynaliśmy gdy Jasiek miał jakieś 3 miesiące, kupki się trochę ustabilizowały tzn nie w każdej pieluszce kupa itp życzę powodzenia
    Beata mama Grzesia (30/03/96) Ani (14/08/07) i Jasia (16/10/09)

demona
    Guest

Domyślnie

U nas odparzały papierki.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Ja obstawiam proszek. Lovela podobno często uczula. Ubranka mogą nie szkodzić ale w pieluchach resztki proszku mieszają się z moczem i robią mokry kompres. Spróbuj może zmienić i spróbować znów.
    A dwa prania w samej wodzie mogą niewiele pomóc. Zawsze jak robię stripping pieluchom, to piorę i cztery razy, bo po dwóch leci normalnie piana. A jeśli synka uczula jakiś składnik, to wystarczy jego minimalna ilość, żeby wyszło odparzenie.
    Ja bym nie szła na bazarek ale ja uparta jestem i jak sobie coś wkręcę, to trudno mi z tego zrezygnować

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Faktycznie zrób jak erithacus prawi, porządne przepranie w czym inkszym..

a tam w sumie... jakieś noworodkowe otulaczyki bym przygarnęła w dobrej cenie
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka

Domyślnie

Będę prać i próbować jeszcze, a noworodkowe i tak już niedługo będę wystawić musiała to będę o Tobie pamiętać

Chustonoszka Awatar margherita78
    Miejscowość
    Bielsko-Biała/Dublin

Domyślnie

popieram moje poprzedniczki-wypierz pieluszki w czyms innym niz dotychczas ,i spróbuj jeszcze raz ,a jesli sie nie uda to nie męcz malucha ....trudno widocznie mu nie pasują wielo-....jak mojej nijakie noszenie ...ręce,chusty,przytulanki-NIC!((

Domyślnie

A wiecie, że ja też wróciłam do jednorazówek, bo wielo nas odparzały, tylko, że prałam w... Lovelli właśnie i to na krótkim cyklu, w dodatku, bo rachunek za wodę przyszedł 1400 zł za pół roku (jak się okazuje, źle policzyli, tylko połowa chyba trzeba wrócić do wielo, tylko, jak nie Lovella, to co? Za mało mam pieluch zawsze, żeby się bawić w jakieś kule itp, piorę z ubrankami razem, może być Jelp?

biżuteria hand made

Chusteryczka Awatar Olik
    Miejscowość
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Co do proszku - prałam wsio w Dzidziusiu i nic się nie działo, ale Kornelia miała NON STOP wysypkę na kościach policzkowych, tak jak przebiegają troczki od czapeczki. Po wypraniu tylko i wyłącznie czapeczek w płatkach mydlanych wysypka zniknęła. Może i tak być w przypadku pupki...
    Ostatnio edytowane przez Olik ; 29-08-2010 o 06:37

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

Joleczko, ja na początku pieluchowania swojego synka prałam w lovelli i miał tak odparzoną pupę jak pawian, rany na skórze miał. A to były zaledwie dwa dni na zwykłej tetrze Nigdy więcej już lovelli nie kupiłam, prałam później w zwykłym proszku, bardzo zmniejszona dawka. Teraz widzę, że czasem córka ma odparzoną pupę, mimo że często zmieniam.
    Wydaje mi się, że pieluszki mogą być zapchane proszkiem i tak jak mowia dziewczyny mocz i resztki proszku się skumulowały. Mam dużo pieluszek i piorę oddzielnie - zwykle płuczę a pózniej puszczam na wyższą temperaturę bez proszku.
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka Awatar tonya

Domyślnie

ja piorę w Dzidziusiu ale ilość proszku jest naprawdę minimalna - reszta to nappy fresh i dużo sody oczyszczonej Jasiek nigdy nie miał odparzonej pupy, nawet krosteczki jednej
    tak więc spróbuj zmienić proszek, ale najpierw trzeba pieluchy dokładnie wypłukać ze złogów, wymoczyć w płynie do naczyń, wstawić na płukanie, wyprać bez proszku ze dwa razy nawet i dopiero potem wyprać ponownie w nowym proszku

dużo informacji na temat prania pieluch znajdziesz w wątku "pranie pieluch by Magda1980"

http://www.chusty.info/forum/showthr...pranie+pieluch
    Ostatnio edytowane przez tonya ; 29-08-2010 o 09:05 Powód: dodałam linka
    Beata mama Grzesia (30/03/96) Ani (14/08/07) i Jasia (16/10/09)

Chustofanka

Domyślnie

Ja używam Dzidziusia i jest OK (a mam małą alergiczkę na wiele kosmetyków).

U mnie odparzenia się skończyły gdy zrezygnowałam z polaru (grzał), jednak znowu pojawiły się w tetrze i bambusie (mokro przy pupie, a mała ma skórę jak księżniczka na ziarnku grochu ) . Wszystko się uspokoiło gdy co drugie przewijanie zaczęłam smarować cieniutko alanatnem albo bepanthenem.

I tu doszłam do wniosku, że w jedno nie było odparzeń bo ładowałam za każdą zmianą sporo tych maści (nie bałam się zatłuszczenia), i tworzyły barierę, na skórze. Natomiast przy przejściu na wielorazowe sporo mam stara się wogóle nie smarować bo nie chcą zatłuścić pieluchy i może stąd odparzenia (mocz nawet jeśli zostanie całkiem wsiąknięty, to jednak ze skórą miał kontakt i zostaje na niej).

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Ja też nie cierpię jednorazowych pieluch, ale aktualnie używam i też się zastanawiam, czy mojego zbioru nie puścić w świat A tak mi się podobają pieluchy wielo, śliczne są i nie śmierdzą jak pampersy

Przy wielo mały miał non stop podrażnioną skórę - myślałam, że od polaru, zrezygonowaliśmy z kieszonek, przeszliśmy na zestaw tetra-wełna, czasem było trochę lepiej, potem znowu gorzej... Skórę miał taką zaczerwienioną na siusiaku, ale tyłek cały czas w bardzo dobrym stanie

Nie wiedziałam, czy to są odparzenia czy jakiś inny diabeł, zapytałam pediatry, ale kazała wietrzyć i smarować, nie za bardzo się przejęła...

Ostatnio byliśmy u innej pani doktor i ta stwierdziła, że to nie żadne odparzenie jest, tylko, że mały ma bardzo delikatną skórę i przy każdym kontakcie robią mu się takie podrażnienia Żeby było lepiej kazała smarować grubo alantanem

Smarujemy i używamy jednorazówek, które jednak są bardziej delikatne w dotyku od wielo i jest lepiej...

Macie może jakiś pomysł, żeby nie zrezygnować z wielo przy tak wrażliwej na dotyk skórze i konieczności smarowania?

Chustofanka

Domyślnie

Moja córa miała odparzenia (nawet małe ranki do krwi) własnie na wargach sromowych, chyba dlatego, że to po nich spływa mocz (może to tak jak z siusiakiem Twojego małego), a pupa była OK. No i tak jak napisałam smarowanie pomogło.

A tak wogóle to od kilku dni testuję kieszonkę z coolmax i nic się małej nie dzieje, nie oszczędzam też na smarowidłach (chociaż też nie przesadzam) bo coolmax ma widoczne gołym okiem otworki więc się nie zapcha maścią tak jak polar, no i można go prać nawet w 90 st.

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Właśnie czytałam w innym wątku o tym coolmaxie - chyba w pieluchach od Franiszki, brzmiało to obiecująco może i my powinniśmy tego spróbować

A jaki jest w dotyku ten coolmax, miękki czy raczej szorstkawy? Nada się na wkłady sucha pielucha do zestawu tetrowo-wełnowego?

Chustoholiczka Awatar qmpeela
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

A u mnie problem całkiem odwrotny. Mała od samego początku była na jedno, ciągle zabierałam i nadal zabieram się za zorganizowanie pieluch wielo i używanie ich. Niestety mojego męża przeraża używanie wielorazówek, bo jak to mówi "nie trzeba się męczyć ze spieraniem kup itd. zmieniasz jedną zakładasz drugą i spokój. Niestety kilka dni temu mała dostała odparzenia, które z dnia na dzień wygląda coraz gorzej, smarowanie nie pomogło, pudrowanie również. W domciu leży cały czas w getrach a pod pupą ma położoną tetrę i widzę delikatną poprawę. Niestety na noc muszę zakładać pamka a po nocy odparzenie jest jeszcze większe. Zaczyna mi to przypominać odczyn pieluszkowy. Jutro jadę do pediatry na konsultację i zapewne przejdziemy po niej na wielo. Najbardziej przeraża mnie skompletowanie pieluch. Nigdy nie miałam z tym styczności i nie wiem jak podejść do tego "na trzeźwo" i przy okazji nie pójść "z torbami".
    Lena '07Nina '10 Blanka '12 Gabriel '16 Matilda ‘18
    A. 06.14 (*)

https://m.facebook.com/thetwoowls/ -dzieciecy handmejd
    Mój świat fotografii - fejsbukowy fanpejdż, zapraszam!

Chustomanka Awatar Anik801

Domyślnie

Ja piorę bobas(mała ilość)+bio D. W lovelli i w dzidziusiu też prałam i nigdy nic małemu nie było.Na pewno zależy to też od skóry-nie każde dziecko jest tak samo wrażliwe.Moja córka dostawała dziwnych "plam" na pupie,a mały czy w jednorazówkach(używaliśmy na początku i teraz jak teściowa z nim zostanie to wielo nie założy),czy w wielo pupkę ma ok.Nie używamy żadnych kremów.Teraz też czekam na 2 pieluszki z coolmaxem i dryliner.

Uprawnienia umieszczania postów