Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: SANEPID a wielorazowa kąpieluszka

Chusteryczka Awatar monia52
    Miejscowość
    Chwaszczyno koło Gdyni

Domyślnie SANEPID a wielorazowa kąpieluszka

Moja starsza za 3 dni idzie do przedszkola z basenem. Zadałam pani dyrektor pytanie o możliwość używania kąpieluszek i podałam linka na IV. Otrzymałam taką odpowiedź:
    "niestety sanepid dał aprobatę tylko na stosowanie pieluch jednorazowych, typu swimmers, myślę, że te pieluchy będą potrzebne tylko na początku, a potem dzieci oswoją się z basenem i będą przed i po lekcji pływania chodziły do łazienki"

Wiecie coś na ten temat? Czy Sanepid może tak zabronić, skoro wielorazówki tak samo działają jak jednorazówki - wypuszczają siusiu a trzymają kupkę?
    Czy spotkałyście się by ktoś na basenie zabronił używania kąpieluszki?
    Stasia 03.05.2008 , Jack 12.10.2009 , Toboma 3.07.2012

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

yyyyyyy, nie spotkałam się z tym, jestem szczerze zdziwiona myślę że najlepiej będzie jeśli to wyjaśnisz bezpośrednio w sanepidzie, zapytaj jaka jest podstawa tej odmowy.
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustomanka Awatar emmaline
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

hmm, a może się sama z tym sanepidem skontaktuj??
    ja nie mmiałam sytuacji, ale beznadziejne się to wydaje - u nas na basenie napisali tylko że 'specjalne pieluszki do pływania', więc nie ma tematu.
    Weronika Magdalena 09.10.09 http://weronikamagdalena.blog.pl

czekamynaczerwcowegochłopca2017

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monia52 Zobacz posta
    Moja starsza za 3 dni idzie do przedszkola z basenem. Zadałam pani dyrektor pytanie o możliwość używania kąpieluszek i podałam linka na IV. Otrzymałam taką odpowiedź:
    "niestety sanepid dał aprobatę tylko na stosowanie pieluch jednorazowych, typu swimmers, myślę, że te pieluchy będą potrzebne tylko na początku, a potem dzieci oswoją się z basenem i będą przed i po lekcji pływania chodziły do łazienki"

Wiecie coś na ten temat? Czy Sanepid może tak zabronić, skoro wielorazówki tak samo działają jak jednorazówki - wypuszczają siusiu a trzymają kupkę?
    zapytam jutro sanepidowych koleżanek - ale szczerzę wątpię, że cokolwiek na ten temat powiedzieli, im do pieluch nic a nic, badają wodę co czas jakiś i finito, jak wyniki ok to i golasy mogą same się kąpcać...

Ja idąc na kurs pływania z młodym też zapytałam o kąpieliszkę, pani mi odpisała że ona czegoś takiego nie zna i wolałaby jednak huggiesy, niemniej zakładamy IV i nikt się nigdy na żadnym basenie nie czepił - a jak się czepi to poproszę o dowody naukowe i regulacje prawne tudzież sprecyzowany zapis w regulaminie...
    Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 29-08-2010 o 23:25
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chusteryczka Awatar monia52
    Miejscowość
    Chwaszczyno koło Gdyni

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    zapytam jutro sanepidowych koleżanek - ale szczerzę wątpię, że cokolwiek naten temat powidzieli...
    Super! Byłabym wdzięczna.
    Pomyślcie ile huggisów pójdzie: 3 i 4 latki obwiązują pieluchy na basenie, są 2 grupy 3-latków + 4 latki, razem 60 dzieci , 2 x w tygodniu basen, 1 miesiąc to 500 pieluch!!!!
    Stasia 03.05.2008 , Jack 12.10.2009 , Toboma 3.07.2012

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

no właśnie nie kumam - są półtoraroczniaki odpieluchowane, to co, mają drugie tyle swojego życia w pieluchach pływać bo ktoś tak wymyślił? Bez sensu...
    Z drugiej strony - nikt mi nie wmówi, że nie ma dorosłych sikajacych do basenu... Baardzo rzadko widuję panie wychodzące z wody na siku - a sama często chodzę bo jakoś woda tak na mnie działa, że w ciągu godziny to i ze dwa razy specjalnie po to tylko lezę...
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

ratyska
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monia52 Zobacz posta

Nam sie zdarzylo ze dwa lata temu, ze nie pozwolono wejsc nam na basen z synem w kapieluszce i zmuszono do zakupu jednorazowej pieluchy. Bylo to w Polanicy Zdroju (lub innym uzdrowisku w Kotlinie Klodzkiej).

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ja nie potrzebuje i nie chodzę. Czasem mi się zdarzy potrzeba i wtedy wychodzę, w czasie ciąży częściej. Woda za to działa mi bardzo na pragnienie, po wyjściu muszę się czegoś napić.

Uprawnienia umieszczania postów