Witam
Moje Miłe. Korzystając z okazji,że moja mała Pierdoła śpi to korzystam i zadaję pytanie.
Czy można nosić w MT 4miesięczne dziecko? no 3,5 miesięczne
Jak tak, to jak to zrobić ???
Czekam na dobre rady![]()
wszystko można,pytanie tylko czy się tym krzywdy nie robi.
podstawą jest szerokość panela,jeśli za szeroki,nic nie zrobisz,żeby go zwęzić,więc nosząc w nim za małe dziecko,robisz mu krzywdę,
do tego-panel powinien nie tylko szerokością być przystosowany(musi tak małe dziecko otulać,a nie usztywniać mu plecy i siłowo prostować),wysokość zawsze można zmniejszyć zawijając dolny pas,reszty nie zmienisz w MT,żeby dopasowac go do dziecka.
Zależy też z jakiego materiału jest zrobiony MT. Na moje wyczucie, w dobrze rozmiarowo dobranym MT z materiału skośnokrzyżowego można nosić dzieci które nie siedzą, ale sztywniejsze materiały nie stanowią dobrej podpory dla plecków dziecka które jeszcze nie siada. Tak zaobserwowałam na przykładzie chustoMT i Babyhawka.
Pomóżmy Teosiowi! www.naturscy.pl/teo
ten mei tai dobry jest od 8 miesiąca-tak Melkaj nawet twierdzi,mam od Melkaj i też tak uważam.
Piękny.. Fajny pomysł - mój przyszły mąż zażyczył sobie imię synka na swojej stronieTeż będzie od melkaj
![]()
Konstanty 16.04.2014
Lilianna 7.04.2010
Kacper 29.07.2007
My dla drugiej dzidzi kupimy nowego wtedy![]()
Konstanty 16.04.2014
Lilianna 7.04.2010
Kacper 29.07.2007
MOja sioistra ma MT Babyhawk, ma szerkoi panel+takie "coś" do głowki podtrzymywania. JEj synek ma skończone 4 mies i siedzi w nim świetnie,widać,że mu sie podoba.
ceyrana sama szyłaś czy kupny?ten w kwiatki jest suuper
to miętki od Melkaj,mamy szyjącej z forum.
http://melkaj.blog.onet.pl/
ale nie rozumiem, jak to naprawdę szeroki panel w Babyhawku? i to dobrze dla czteromiesięcznego dziecka?
przypadkiem szpagatu w nim nie robi?
masz racje, dla mlodszych dzieci panel powinien byc wezszy a nie szerszy...
Kubuś (7.7.2005) i Ninusia (13.7.2007)
Nubik - nosidła ergonomiczne, MT
moj blog
POŁOŻNA))))) i DOULA - wsparcie dla przyszłych rodziców
MASAŻ SHANTALA oraz Doradca Laktacyjny CNoL - Lublin i okolice, zapraszam![]()
DORADZTWO CHUSTOWE - Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule®
gosia_nubik
![]()
ja sobie pozwolę podłączyć się pod temat, Ceyrana mam nadzieję nie będzie miała mi za złeNa codzień noszę w chuście, Ania ma prawie 4,5miesiąca, oczywiście nie siedzi, ale... przy okazji ostatniej wizyty w przychodni dostałam białej gorączki prawie: wyciąganie Ani z chusty, wkładanie z powrotem, ludzie się gapią, ta ryczy, mnie się ręce plączą... Rozglądam się za bondolino, ale póki nie mam to potrzebuję coś na b.krótkie wypady (do wspomnianej przychodni jest "rzut beretem") no i mama mi dzisiaj uszyła MT. Zamieszczam fotki. Czy ok pół godziny raz na jakiś czas ona może w tym być? Wiązałam pierwszy raz w życiu, więc pewnie jakość niezbyt napiszcie coś...
![]()
Funia, rzeczywiście jakość wiązania muszę poprawićA myślisz, że wymiary na takie dziecko ma to nosidło dobre??
jak dla mnie zdecydowanie za wcześnie dla takiego malucha by wsadzac je w mt; pozycja po zamotaniu nie jest najszczęśliwsza, głowka chyba nie bardzo podtrzymana. Naprawdę lepiej jeszcze chwilkę się wstrzymajcie.
A jak się zapatrujecie na pouch czy kółkową?
Ja osobiście bym tak małego dziecka nie wsadzała do mietka
K mama Kulki i Kropki
„Gdy dziecku dajesz książkę, zbroisz jego serce, a duszy jak ptakowi światłe przynosisz skrzydła”.
ten mt nie ma profilowanego panela, prawda?
jesli to takie polgodzinne noszenie, to pod warunkiem lepszego zawiazania (dociagniecia) a co za tym idzie lepszego ulozenia dziecka moglabys ponosic.
ale krótko.
w przypadku nieprofilowanych nosidel i niesiedzacych samodzielnie dzieci lepiej uwazac.
na fotce maluszkowi nozki zbyt mocno wisza i wisiadelk osie robi.
zobacz czy dasz rade ulozyc malucha w prawidlowej pozycji - kolanka na wysokosci pepka i nie odwiedzione zbyt mocno. plecki musza byc zaokraglone - jak w chuscie.
a poza tym - moze na krotkie noszenie wystarczy Ci krotsza chusta? i pozycja na biodrze?
rozumiem stres wiazania przy ludziach - z mt tez musisz pomachac nieco. a chuste krotką na biodro sobie zawiazesz w domu i tylko malucha wpasujesz w przychodni.